Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Amanda Aaro. Fotograf Carolin Forsberg

Under största delen av mitt liv har jag levt med posttraumatisk stress efter ett trauma som var så svårt att jag var tvungen att glömma det. Livet var en kamp. Jag tänkte och kände för mycket och dömde mig själv hårt. Jag levde inte mitt liv utan ett låtsasliv. Ett liv som skulle vara på ett visst sätt och som andras liv. 

2008 kom en liten person till mig som fick mig att börja se mig själv tydligare. Att föda ett barn skakade om mig. Jag kunde inte tåla mitt eget explosiva beteende då det gick ut över mitt barn. En förändring blev nödvändig. Länge sökte jag vägar till läkning och brottades med mitt inre som jag inte förstod. Eftersom jag inte mindes något av det värsta som har hänt mig famlade jag i tomma intet efter svar till varför jag inte kunde behärska mig. Ändå blev allt långsamt bättre. Jag tillät mig att känna det jag kände och till slut kom minnena tillbaka. Med dem kom också förståelsen och jag mjuknade. 

Efter det blev livet lite lättare. Med tiden kunde jag urskilja den lögn jag hade levt i. Jag hade anpassat mig och försökt leva ett liv som jag trodde var det jag ville leva. Förskolans värld, som jag arbetade i, var dock för tuff för mitt redan så stressade nervsystem. Till slut gav jag upp. Jag kunde inte gå tillbaka, men vad skulle jag göra? Det var ungefär där jag mötte Calle och fick uppleva en ny sorts kärlek, en sådan som inte ger upp. 

Calle hade som barn en dröm om att bli författare. Jag kände igen den drömmen långt in bland allt det jag hade förträngt. En bokidé han hade handlade om livet och döden och om att hantera känslor och tankar med hjälp av drakar. Vi började spåna tillsammans och skissade upp en plan för en bok. Jag började skriva och kunde inte sluta. Texten flödade lätt. Det som kom var till stor hjälp för både mig och Calle, och boken som växte fram gav oss vägledning samt utmaningen att landa in i stillheten och friden för att mötas där. 

I tryggheten som hade infunnit sig i vår relation vecklades allt som fanns inom oss upp. Det vi har upplevt med boken som vägledare är magiskt. Vi inser båda att den enda vägen vi kan gå är den mot inre frid. Alla svar finns inom oss eftersom vi är ett med källan. Äntligen kan jag vila inom mig i stället för att fly från det jag upplever eller kämpa mot det. Den kropp som har varit plågad så länge mjuknar. Det är inte längre lilla jag som kontrollerar och försöker. Jag väljer att leva i tillit till att jag är hållen och vägledd av någonting som är större än jag kan förstå. Livet flödar med lätthet och öppnar sig som kronbladen på en ros. Ibland dyker gamla beteenden upp, men jag ser i medvetenhetens ljus, omfamnar, och släpper. Jag mjuknar och djupnar in i kroppen och hjärtat om och om igen. Här och nu. 

Levande i dödens omfamning

Levande i dödens omfamning

När Katja plötsligt förlorar sin älskade mormor, ”Momo” står hon ensam med känslor som vill spränga sönder henne. Utan vänner, med en mamma som inte vill ha henne och en pappa som hon aldrig har träffat möter hon tillvaron. Läs mer »

Jag föddes 1997 och växte upp i den lilla tätorten Ronneby. En tid efter gymnasiet flyttade jag till Kalmar där jag studerade journalistik och medieproduktion i tre år och därefter barn- och ungdomslitteratur i ett år. Böcker och skrivandet har alltid haft en stor plats i mitt liv. Redan som barn var jag förtrollad av det skriftliga språket. För mig var sagor magiska och tillhörde en värld där ingenting var omöjligt. Böcker, verkliga som overkliga, blev min stora räddning under den första skoltiden. Jag var blyg, osäker och hade inte många vänner. I böckernas värld var jag modig, självsäker och oövervinnerlig.

Högstadiet blev vändpunkten för mig. Jag fick nya vänner och med åren lärde jag känna fler med samma bokintresse. Under gymnasietiden började jag skriva på mina egna texter. Det var då som drömmen om att bli författare växte till liv. Mitt lilla osäkra barn-jag skulle ha varit mycket stolt över mig idag. Det är en stor ära att få vara med och bidra till böckernas magiska värld.

Den första Nissen

Den första Nissen

Året är 1821 i den lilla staden Ronneby. Det är dagen före julafton och stadens invånare har fullt upp i vinterkylan med de sista inköpen inför morgondagens festligheter. Alla utom 6-åriga gatubarnet Nils, som ensam vandrar omkring på det snötäckta stadstorget och iakttar folkets jäktande på håll. I år skulle det bli hans första jul utan sina föräldrar. Läs mer »

Sara S. Andersson

När jag var tio år fyllde jag den första sidan i min nya, rosa dagbok med ord, i mitt lika rosa rum i trästaden Eksjö. Sedan dess har skrivandet följt mig som en god vän. Jag fortsatte att fylla sidor. Med tankar om livet, kärleksbekymmer och drömmar… 

I Uppsala fick jag lära mig att skriva på ett annat sätt, i en avhandling om utomjordiska isar. Och när jag senare flyttade till Kiruna och fick två underbara flickor fortsatte jag att skriva. Fast för barn. 

När jag var tio år klagade skolfröken över att jag var en drömmare. Men nu, 35 år senare, har jag insett att det inte är så dumt att vara en drömmare. Med skrivandet som verktyg vill jag skapa världar där det är tillåtet att släppa drömmarna fria. 

Jag jobbar nu, bland annat, med en bok för större barn, inspirerad av Kiruna och den situation staden befinner sig i, med gruvan som växer in under staden. Och härmed debuterar jag med bilderboken ”Tora älskar inte broccoli”. Pia Niemi har skapat de fantasifulla illustrationerna.

Tora älskar inte broccoli!

Tora älskar inte broccoli!

Tora är hungrig. Äntligen kommer pappa med maten. På tallriken ligger en hel hög med broccoli och spenat! Tora älskar inte broccoli. Och spenaten är otäck!

Hon pillar på en köttbulle så att den dunsar i golvet. Pappa blir arg, han säger att Tora inte ska leka med maten. Men det tänker Tora visst göra. För broccoli passar bra som träd. Läs mer »

Moraliska dilemman har ofta sina självklara svar på pappret, men i det verkliga livet är det kanske inte alltid lika givet. I min debutroman ”Hjärtslagaren” har jag försökt beröra just den frågan, där jag tar avstamp i en misstanke om kvinnomisshandel. Ingen vetskap, bara en misstanke – hur agerar man då? Och vad kan det agerandet leda till?

Jag heter Malin Rylander, är 33 år och fick tiden till den här boken i present av min man precis efter att vi gift oss. Ett år av skrivande, satsa på drömmen – det är det finaste jag någonsin fått.  

Jag har försökt att skriva en berättelse om en situation som vem som helst kan försättas i. Min huvudkaraktär har också fått ett antal svårigheter mot sig redan från början. Hon kommer till en priviligierad miljö – till sina morföräldrar och deras vänner, där begreppet ”stoppa huvudet i sanden” sedan många år dominerat i frågan om misshandeln. Hon är dessutom ung, de är äldre. Hon är ny i bekantskapen, de är sammansvetsade par. 

Det här är den första i en serie om tre böcker. Huvudtemat om misshandeln får sitt avslut och sin upplösning i den här berättelsen, men frågan om familjerelationerna och familjehemligheterna ligger som en inbjudan till att fortsätta läsa den andra boken, som jag nu har påbörjat. 

Och den här gången är det min tur att ge den tiden i present till mig själv. För nu vet jag att jag kan! 

Hjärtslagaren

Hjärtslagaren

När Siri Meyers mamma dör i en trafikolycka är Siri bara tjugo år. Trots en framgångsrik karriär i Stockholm blir sorgen och minnena till slut för tunga för att vara kvar. I stället söker Siri sina rötter i Strandboberg, sin mammas barndomsstad. Väl på plats visar det sig att ingenting av det hennes mamma berättat om sin egen uppväxt och historia verkar stämma. Läs mer »

Sten-Ove Sundlöf

Jag bor i Örnsköldsvik, har en bakgrund inom musiken som pedagog men ger skrivandet allt mer tid.

Jag har skrivit i hela mitt liv med tyngdpunkt till perioder av livet som varit färgade av små eller större kriser. Då har skrivandet fungerat som en ventil och ett sätt att få syn på mig själv och min omgivning. Poesi och noveller. 

Skrivandet fick en större plats då jag gick kursen “Skapande svenska A”  2013, Umeå Universitet. Då utvecklade jag skrivandet genom de övningar som vi utmanades med. Att läsa egna texter och ta del av andras var mycket utvecklande. B- och C-kurser tog vid.

Jag gillar att experimentera med olika tempo i texten. Korta meningar, långa meningar. Borra med texten på en punkt med detaljer för att sedan flyga och ge en fågelvy. Jag älskar att utmanas i en, för mig, obekant kontext. 

Mitt skrivande förlägger jag ofta till caféer och bibliotek. Omgiven av människor, rörelse, samtal och böcker. En i Inspirerande miljö och då jag älskar att fika är det helt rätt ställe för mig.

Piotr Vanja Kiev : en kärleksroman

Piotr Vanja Kiev : en kärleksroman

”Varför ska det vara så himla svårt?” undrar Piotr, en ung ukrainare. Han och Vanja möts på universitetet i Kiev och blir förälskade, men deras kärlek möts av hån och till och med våld. Fördomarna från familj och samhälle är starka och relationen sätts dagligen på prov. Sten- Ove Sundlöf berättar i sin debutroman om de utmaningar som kan omge en samkönad kärleksrelation. Läs mer »
Britta Sundvisson

Jag föddes i Uppsala 1974 och bodde mina första levnadsår i Öregrund, en riktig pärla vid havet på Östkusten. Flyttade sedan till Härnösand, Norrlands Aten, också den är en fin och havsnära kuststad.

Jag växte upp med ett stort intresse för musik, foto, teater och all sorts kulturliv. Även sol och bad älskade jag redan som barn.

Jag är nu bosatt på Västkusten i Göteborg sedan mer än 20 år och har tillsammans med en god vän upptäckt alla dessa fantastiska badplatser och där föddes idén att sammanställa dessa till en bok. Att skriva en bok har aldrig varit en dröm eller ens en tanke men nu har det blivit ändring på det.

Jag kan nu av en mycket angenäm slump och av kärleken till havet och sjöarna kan titulera mig författare.

Badjävlarna : en guide till badplatser i och omkring Göteborg

Badjävlarna : en guide till badplatser i och omkring Göteborg

I och omkring Göteborg finns en fantastisk kust, vackra stränder och fina sjöar med många badplatser. I den här guiden får du en översikt av många av de badplatser som Göteborg med omnejd har att erbjuda. Varje badplats beskrivs i detalj med information om typ av bad, hur man tar sig dit, faciliteter, parkering, tillgänglighet och annan praktisk information. Läs mer »