Den perfekta konflikten : Israel-Palestinafrågan inifrån

Den perfekta konflikten : Israel-Palestinafrågan inifrån
Författare
Förlag Historiska Media
GenreHistoria och arkeologi
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor400
Vikt826 gr
Utgiven2021-05-03
SABKoafi
ISBN 9789177896647

»Boken som på kort tid ger dig en mycket pedagogisk och intressant genomgång av Israel-Palestina-konflikten« Marcus Oscarsson, TV4

Varför blir det aldrig fred mellan israeler och palestinier? Sedan slutet på 1800-talet har judar och araber kämpat om herraväldet över området mellan Jordanfloden i öster och Medelhavet i väster - ett territorium inte större än Västergötland.

Det är en närmast perfekt konflikt territoriell, existentiell, religiös - med två sidor som båda ser sig som offer, som tolkar historien diametralt olika och som misstror varandra fundamentalt. Men kan en historia av krig och lidande förbytas i en ljusare framtid och vilka är vägarna bort från politiska låsningar och ständiga våldscykler?

I Den perfekta konflikten skildrar Johan Berggren, tidigare rådgivare till Tony Blair och bosatt i Jerusalem 2013-2017, vår tids mest svårlösta konflikt, dess historiska grunder, de stora utmaningarna och vägarna mot en eventuell lösning. Boken bygger på författarens egna erfarenheter från fyra år i konfliktens fysiska epicentrum, från hans resor runt om i Israel, Västbanken, Gaza och regionen samt ett 60-tal intervjuer med allt ifrån religiösa israeliska bosättare till radikala palestinier. Utan att väja för de svåra frågorna - ockupationen, bosättningarna eller arabisk antisemitism - argumenterar Berggren trovärdigt för att tvåstatslösningen trots allt har framtid.