Dagens 27 december

🎧 Ljudbokstopp. De mest lyssnade ljudböckerna under julhelgen? Storytels topplista för vecka 51 (19-25 december) toppas av nya Millennium (som hittills har lägst snittbetyg i serien). Dessutom egenutgivaren Anders Jallai på tredje plats.

  1. Havsörnens skrik, Karin Smirnoff, uppläst av Reine Brynolfsson, Bokförlaget Polaris
  2. Julbröllop och adventsstök, Anna Johansson, uppläst av Sofia Berntson, Lind & Co
  3. Illegalisten, Anders Jallai, uppläst av Reine Brynolfsson, Pub Lic
  4. Decemberdåd, Felix Åberg, uppläst av Fredde Granberg, Lind & Co
  5. Det lider mot jul, Sara Önnebo, uppläst av Gunilla Leining, Word Audio Publishing
  6. Jidhoffs jul och nyår, Denise Rudberg, uppläst av Gunilla Leining, Bookmark Förlag
  7. Mr Ett, Jens Lapidus, uppläst av Jonas Malmsjö, Albert Bonniers förlag
  8. Juleljus för vilsna själar, Siri Gustafsson, uppläst av Frida Hallgren, Printz Publishing
  9. De första tolv, Denise Rudberg, uppläst av Gunilla Leining, Bookmark Förlag
  10. Skred, Sara Strömberg, uppläst av Katarina Ewerlöf, Modernista

🎨 Copyright vs AI. Skyddas bilder skapade av en AI av upphovsrätten? Amerikanska United States Copyright Office (USCO) vill dra tillbaka copyrighten som beviljats en seriebok som Kris Kashtanova skapat med hjälp av Midjourney, en av flera tjänster där en AI skapar bilder baserade på text. USCO har tidigare sagt att verk måste skapas av människor för att omfattas av copyright. Rättsläget är minst sagt oklart, serieboken består ju även av en berättelse – skriven av en människa. (Comic Book Resources)

📚 Bokberget. Vi drunknar i gamla böcker, men det är svårt att göra sig av med dem, konstaterar Washington Post i en artikel där flera personer intervjuas om hur de gör sig av med böcker – eller inte klarar av det. De talar även med en handlare som har 6 miljoner böcker i lager – och får in 300 000 böcker varje månad.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,