✨ Millenniumskifte (Nyhetsbrev #410)

Den sjunde boken i Millenniumserien börjar säljas idag. Foto: Boktugg.

Skiftbyte i Millenniumfabriken. Det har gått 22 år sedan millennieskiftet (millennium är en period på 1 000 år och ordet kommer av latinets mille och annum) men idag är det dags för Millennium-skifte då Karin Smirnoffs Havsörnens skrik – den sjunde boken i Millennium-serien släpps. Hon ska föra stafettpinnen vidare.

Jag har inte själv läst den ännu, men oavsett kritiker och läsares reaktioner så innebär utgivningen nya miljoner till bolaget Moggliden som äger rättigheterna till Stieg Larssons skapelse. Utöver de 320 Mkr bolaget hade i tillgångar vid årsskiftet.

Eftersom det är läslov (fd höstlov och potatislov) började vi prata läsning. En kille berättade att han läser minst en bok i veckan och att hans rekord var över 100 böcker på ett år. Först blev jag imponerad över prestationen men sedan började jag räkna.

Det handlar bara om att prioritera. Om man stänger av tv:n varje kväll så är det egentligen inte alls så svårt att hinna läsa en hel bok i veckan, i alla fall inte en av normallängd. Men för det krävs samma karaktär som att avstå chips (byt ut mot valfri last) på fredagskvällarna.

I veckan har jag ägnat åtskilliga timmar åt fixande bakom kulisserna på Boktugg då vi förbereder en serverflytt. Hela poängen blir då att det inte ska synas på framsidan.

Igår blev det en lång analys av Storytels rapport och deras nya strategi som ska fokusera på mer exklusivt innehåll. Hur länge dröjer det innan Bonnierförlagens titlar försvinner från Storytel och Storytelförlagens titlar försvinner från Bookbeat? Kanske inte alla. Men nyheter och utvalda exklusiva. Det skulle vara en trist utveckling, men inte överraskande.

/Sölve & vännerna på Boktugg

PS – tack till alla företag som valt att bli sponsorer och därmed stötta Boktugg så att vi kan fortsätta skildra bokbranschens utveckling och kanske förstärka vår lilla redaktion. Vill du synas där nästa vecka? Hör av dig till oss på sales@boktugg.se och givetvis går det bra att ge ett litet bidrag själv.


Pengaregn över läromedelsförlagen?

Regeringen ska satsa 685 miljoner kronor på läromedel under 2023, och därefter 555 miljoner kronor per år under 2024 och 2025.

Till SVT säger skolminister Lotta Edholm (L) att läromedel är en av de viktigaste frågorna för skolan just nu.

– Jag tror inte att man ska förvänta sig att man från dag ett ska få full tillgång till läroböcker i varenda ämne i varenda klassrum. Men ambitionen är ju så klart att alla elever ska få tillgång till bra läroböcker, säger Edholm till SVT.

Läromedelsförlag och -författare borde jubla över beskedet.

– Vi välkomnar regeringens satsning och är oerhört glada att skolministern ser läromedel som en av de viktigaste skolfrågorna. Just därför får hon inte glömma bort den läromedelsutredning som presenterade flera förslag som skulle förbättra situationen för Sveriges lärare och elever. Bra läromedel är ett billigt och enkelt sätt att höja kvaliteten och likvärdigheten i den svenska skolan. Att satsa pengar är en viktig del, men det räcker inte. Rätten till läromedel måsta skrivas in i skollagen, säger Per Kornhall, ordförande, Läromedelsförfattarna, i ett pressmeddelande.

Även om återförsäljarledet ska ha en hel del av de där 685 miljonerna så bör det bli många fler sålda böcker nästa år. För det är väldigt tydligt att regeringen pratar tryckta böcker. Eller?


Hur har bokförsäljningen i de olika kanalerna utvecklats under de senaste åren? Foto: iStock. Montage: Boktugg.

ANALYSBREVET. Du har väl inte missat vårt Analysbrev? Kommer 2-3 ggr per månad och djupdyker i ett ämne eller en trend. Nedan några av de senaste rubrikerna. Skaffa en prenumeration så får du alltid senaste utgåvan direkt i inboxen – och dessutom tillgång till hela arkivet.

Förra veckan kom rapporten med försäljningsstatistiken för tredje kvartalet 2022. Vi gjorde en djupdykning i de siffrorna för att hitta mönster och vad som ligger framför oss. Läs Analys av statistiken över bokförsäljningen jan-sept 2022.


ERBJUDANDEN (sponsrade)

Just nu på Bokus: Köp boken Skymning som inbunden bok, e-bok eller ljudbok på Bokus och tävla om en elsparkcykel (värde 3999 kr). Senast 7 november. Årets alla julkalendrar! Massor med varianter för alla intressen som räcker hela vägen fram till jul.

Just nu på Adlibris: Läslov – 2 för 99 kr. Här hittar du populära bilderböcker. Erbjudandet 2 barnböcker för 99 kr gäller böckerna på den här sidan och t.o.m. 7/11 eller så långt lagret räcker.

Just nu på Akademibokhandeln: Köp 4 pocket – betala för 3 – Vi bjuder på den billigaste! Och kolla in aktuella Vänpriser.

Just nu på Book Outlet: Thrillers och deckare från 80 kr och Billiga barnböcker från 42 kr.


UPPSNAPPAT

👑 Tronskifte? På den danska bokmarknaden har Gyldendal länge varit ohotad etta. Men tidigare i höst sparkade man VD och skar i kostnaderna. Samtidigt växer Politikens förlag och är kanske på väg att gå om medan Egmontägda Lindhart og Ringhof inte är långt efter, skriver Information.

🏆 Crimelista. Petrona Award for Best Scandinavian Crime Novel of the Year har presenterat sin longlist på tolv titlar som kan vinna i år. Tre av dem är svenska: Maria Adolfsson, Fatal Isles översatt av Agnes Broomé, Anders Roslund, Knock Knock översatt av Elizabeth Clark Wessel samt Gustaf Skördeman, Geiger översatt av Ian Giles. Den 16 november presenteras en short list, skriver The Bookseller.

🎤 Musikbiografi. James Gavin, som skri­vit flera musikbiografier, följer George Michaels förvandling från den blyge Georgios Panayiotou till artisten som erövrade världen med Wham!. Hundratals inter­vjuer med vänner och kollegor gör George Michael : Ett liv till en rik skildring av en sann soullegend, enligt förlaget Bokfabriken. Svensk översättning av Mia Gahne.

🏆 Novelltävling. Förlaget Ekström & Garay arrangerar en novelltävling tillsammans med Kvällsposten och GT, Expressens editioner i syd och väst med totalt 50 000 kr i prispengar (35 000 kr i förstapris). Deadline är den 31 mars 2023. Vinnarnovellen publiceras i Kvällsposten och GT samt i en antologi med tio vinnarnoveller. Anmälningsavgiften till tävlingen är 550 kr. Läs mer här.

📈 USA-statistik. Amerikanska förläggareföreningen presenterar regelbundet sin statistik AAP StatShot. Publishing Perspectives har sammanställt siffrorna för åren 2017-2021. Bokförsäljningen totalt ökade med 12,3 % till 29,33 miljarder dollar. När det gäller olika format så växer downloaded audio med hela 104 % medan fysiska ljudböcker tappade 68,5 %. Eboken växer bara med 3,8 % vilket snarare handlar om att de förlag som är medlemmar i AAP har tappat marknadsandelar till egenutgivare och småförlag. Eböcker är dock fortfarande större än ljudböcker i USA.

👨‍🍳 Gladmatbok. För fem år sedan satte boken ”Happy Food” av stjärnkocken Niklas Ekstedt och vetenskapsjournalisten Henrik Ennart kopplingen mellan mat och psykiskt välmående på kartan. Efter tre böcker i serien släpps ett samlat verk som ”gör det enkelt att applicera Happy Food-konceptet i praktiken: Happy Food : Samlade recept & råd.

🎧 JussiLjudDrama. Danska författaren Jussi Adler-Olsen skriver ett ljuddrama i sex avsnitt för Podimo, berättar Bogmarkedet. Det är novellen Små diskrete drab från 2011 som moderniserats och skrivits om för att passa ljudformatet. Fyra skådespelare gör rösterna och dessutom har Johan Wohlert från indierockbandet Mew engagerats för att skriva originalmusik till serien.

🎥 Indisk succé. Indisk-amerikanska författaren Alka Joshi toppade listorna i USA med debutromanen Hennakonstnären som även valdes ut av Reese Witherspoons bokklubb. Den filmatiseras nu för Netflix med Freida Pinto från filmen Slumdog Millionaire i huvudrollen. Imorgon släpps Den rosa stadens hemligheter, den andra delen i Jaipurtrilogin, på svenska.

🔇 Spotifylov. Ska vi tolka det som att Spotify menar allvar med sin satsning på ljudböcker? Breakit rapporterar att bolaget gett alla sina 6000 anställda runtom i världen Läslov (okej, de skriver höstlov som de kallar Spotify Wellness Week) då de uppmanar personalen att ”göra något som skänker dem lycka”. Det måste ju vara att läsa en bok. Eller lyssna. För att sedan komma tillbaka pigga och utvilade med en plan för att erövra ljudboksmarknaden. Varför bjuder inte alla bokförlag sina anställda på en läslovsvecka?

💰 Simon & Profits. USA:s tredje största förlag Simon & Schuster är uppsatta på transferlistan av sina ägare Paramount (fd Viacom CBS) som till och med sålt till Penguin Random House men har fått röd flagg av Justitiedepartementet. Trots detta lyckas VD Jonathan Karp få personalen att fokusera och fortsätta ge ut lönsamma böcker. Publishers Weekly rapporterar att försäljningen under årets första nio månader ökat 19 % jämfört med 2021 till 863 miljoner dollar och vinsten ligger på 223 miljoner dollar (+29 %). S&S är på väg mot ett rekordår. Kanske prislappen på förlaget inte sjunker även om PRH underkänns som köpare?

🛡️ Ny ägare. Danska bokbranschsajten Bogmarkedet får ny ägare. Redaktören Jesper Provstgaard Kristiansen övertar majoriteten av ägarskapet från Kristian Sondt som tog över i januari 2021, skriver sajten. Bogmarkedet har sedan dess ökat omsättningen och antal abonnenter men kan fortfarande inte ”stå på egna ben”. Den nya ägaren räknar därför med att sälja konsulttjänster som sidointäkt. Bogmarkedet har funnits sedan 1854 och som du räknat ut var det inledningsvis en papperstidning. Ägarbytena har varit flera de senaste tio åren.

🎬 NyFilmatisering. Kazuo Ishiguros sci fi-roman Never let me go från 2005 har redan filmats en gång (2010 med Carey Mulligan, Keira Knightley och Andrew Garfield i huvudrollerna). Men nu skriver Variety att boken ska bli tv-serie med Viola Prettejohn i huvudrollen. Återstår att se om det leder till en återutgivning på svenska med tv-serieomslag?

🏆 Läromedelspriser. Idag presenteras vinnarna av Läromedelsförfattarnas pris 2022 – Sveriges tyngsta pris för författare av läromedel och kurslitteratur – i tre kategorier. Monika Knutagård, författare i spanska, tar emot 100 000 kronor i kategori Läromedel. Roger Säljö, forskare på Göteborgs universitet, tar emot 100 000 kronor i kategori Kurslitteratur. Torkel Klingberg, hjärnforskare på Karolinska Institutet, tar emot Läromedelsförfattarnas särskilda pris på 50 000 kronor.

🌈 Pantone Greed. Det är dags att skippa Pantone-färger? Färgskalan (som ska ge exakt återgivning i tryck av en specifik färg) är copyrightskyddad och Pantone ändrar sin licensmodell. Adobe Creative Cloud-abonennter tvingas betala 15 dollar extra i månaden för att aktivera ett nytt Adobe Pantone Connect plugin. Gör man inte det ersätts alla Pantonefärger i dokument med … svart, rapporterar The Verge. Adobe och Pantone har alltså tagit dina befintliga Indesign- och Photoshopfiler gisslan. Greed is the new green?

🏆 KritikerPris. Sveriges Författarförbunds kritikerpris, Madeleine Gustafsson-priset, går i år till Kristoffer Leandoer – författare, essäist och litteraturkritiker. Ur juryns motivering: ”Med en alltmer skarpslipad, lödig och kommunikativ stil välkomnar han läsaren in i såväl den skenbart enkla litteraturens komplexitet som den sammansatta litteraturens angelägenhet och tillgänglighet.” Prissumman är 50 000 kr.

📚 Femboksavtal. Grand Central Publishing är förmodligen mindre kända i Sverige än författaren de nu skrivit ett femboksavtal med: Harlan Coben. Hans böcker har sålts i över 80 miljoner exemplar världen över. I januari släpps den fristående andra delen om Wilde, pojken från skogen, på svenska med titeln Lämna inga spår. Det amerikanska förlaget GCP är förresten ett imprint till Hachette.

🕴️ Valberedning. Storytel har ett turbulent år bakom sig. Storytels årsstämma 2023 kommer att hållas i Stockholm den 2 maj 2023 och nu har ägarna utsett sina representanter i valberedningen (som ska lämna förslag på ordförande, ledamöter, styrelsearvoden mm):

● Fredrik Åtting, utsedd av EQT, ordförande i valberedningen
● Lars Bergkvist, utsedd av Roxette Photo NV
● Jonas Tellander, utsedd av Jonas Tellander och Annamaria Tellander
● Hans-Holger Albrecht, styrelseordförande i Storytel AB (publ)

🥊 Självbiografi. Före detta simmaren och proffsboxaren Mikaela Laurén har haft ett händelserikt liv. Hösten 2023 kommer hennes självbiografi på LB förlag, skriven tillsammans med journalisten Anna-Maria Stawreberg. Boken ska rymma hela hennes historia om den misslyckade kampen att nå en OS-plats i simning, om den hårda vägen till sin framgångsrika karriär inom proffsboxning, om tiden i fängelse och om den tuffa kampen för att bli mamma.

⛷️ Hattrick. På Storytels topplista för förra veckan har Viveca Sten lyckats få in inte bara senaste boken Botgöraren (2:a) utan även de två tidigare i Åremordsserien. Etta på listan är dock Spindeln, Keplers nya. Topplistan baseras på lästa och lyssnade böcker hos Storytel under vecka 43 (24-30 okt) där en trend verkar vara korta titlar, helst bara ett ord eller rentav en bokstav:

  1. Spindeln, Lars Kepler, uppläst av Jonas Malmsjö, Albert Bonniers förlag
  2. Botgöraren, Viveca Sten, uppläst av Gunilla Leining, Bokförlaget Forum
  3. Gökungen, Camilla Läckberg, uppläst av Katarina Ewerlöf, Bokförlaget Forum
  4. Gryning, Bente Pedersen, uppläst av Kajsa Linderholm, Storyside
  5. 100 procent, Anders Roslund, uppläst av Thomas Hanzon, Albert Bonniers förlag
  6. Vägarna möts, Anne-Lise Boge, uppläst av Maria Lyckow, Bonnier Audio
  7. Dalskuggan, Viveca Sten, uppläst av Gunilla Leining, Bokförlaget Forum
  8. Offermakaren, Viveca Sten, uppläst av Gunilla Leining, Bokförlaget Forum
  9. X, Pascal Engman, uppläst av Stefan Sauk, Bookmark Förlag
  10. Bortbytaren, Anders De La Motte, uppläst av Gunilla Leining, Bokförlaget Forum

🎅 Rysarjul. Det är gott om feelgoodböcker med jultema. Antologin Julskuggor är mörkare med genre mystik eller thriller. Förläggaren Jakob Sverker på Ormstunga förlag har samlat nio författare (Linda Andersson, Jessica Lincke, Christoffer Sorner, Maria Fallström, Therése Johansson, Britta Lundkvist, Renée Ripman, Jeanette Niemi, Anna-Maria Ekblad) som skrivit noveller om exempelvis de dödas julotta, en kidnappad influencer och ett mystiskt pensionat.

Debutanter. Du missar väl inte alla nya debutantporträtt? Och är du författare som nyligen debuterat eller ska göra det så se till att skicka in. Vi har inte ens krav på att du måste köpa en annons för att bli publicerad. Här är några aktuella:

Och så ytterligare lite rubriker

Karin Smirnoff. Hon hade aldrig skrivit deckare, och läser själv knappt sådana böcker längre. Ändå tackade Karin Smirnoff – utan att tänka – ja till att utveckla Stieg Larssons ”Millennium”-universum.
– Vi delar intresset för våld, säger hon.

Stora journalistpriset 2022. Ekonomijournalisten Andreas Cervenka och sportjournalisten Olof Lundh finns med bland de nominerade till Stora journalistpriset 2022. Båda aktuella med böcker.

Årets arbetsplatsbibliotek. E-handelsföretaget Ellos i Borås och dess bokombud Cathrine Jansson tilldelas priset årets arbetsplatsbibliotek av ABF och LO-förbunden.

Ny podd. I den nya podden Bakom berättelsen vill Leopard förlags förlagschef Moa Elf Karlén ta med lyssnarna bakom kulisserna i förlagsvärlden genom öppna och ärliga samtal med författarna om vägen mellan idé och bok.

Franskt incestförbud. Camille Kouchners bok La familia grande tände gnistan till en fransk metoo-rörelse mot incest som drev fram en lagändring. Men det var inget hon tänkte på när hon skrev.
– Den stora uppgiften var att hitta orden.

Storytel Q3-2022: Positivt kassaflöde. Storytel presenterade på torsdagsmorgonen sin kvartalsrapport för Q3-2022. Bolaget redovisade ett rörelseresultat på 59 Mkr på EBITDA-nivå.

Hybridförlaget erbjuder avbetalning. Storify Publishing är ett i raden av hybridförlag, men två saker gör att de sticker ut: internationell satsning och att de erbjuder författare att dela upp betalningen av sin investering.

Solvej Balle chockad av Nordiska rådets pris 2022. Solvej Balle tilldelas Nordiska rådets litteraturpris för ”Udregning af rumfang I, II och III”, de första tre delarna i en serie av totalt sju planerade band. Vinsten chockade den danska författaren.
– Jag har ju bara skrivit halva boken, säger hon till TT.

Domare-nej till PRH-köp. I veckan kom beskedet från den federala domstolen: Penguin Random House köp av Simon & Schuster för över 2 miljarder dollar godkänns inte. Framför allt menar myndigheterna att affären hotade författarnas inkomster.

Linn Ullmann trodde Kerstin Ekman: ”Mästerverk”

Kritik mot ”vit” jury. En debatt har utbrutit i Norge efter att nomineringarna till årets Bragepris avslöjades i torsdags, uppger NRK.

Maria Gustavsdotter. Maria Gustavsdotter skriver historiska romaner ur ett kvinnligt perspektiv. Gärna sådana som kräver mycket research och utspelar sig på 1500-talet eller 1600-talet. Nu är hon aktuell med En egen lön, vars två parallella berättelser om Hillevi och Daphne utspelar sig 1913 och 2020. De bär båda på samma dröm,

Osäker på om du missat några nyheter? Här är de 100 senaste på sajten …


Textannonser

NOFF är branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. Gå med idag och få tillgång till webinarier, utbildningar och förmånliga rabatter på förlagsrelaterade tjänster. Bli medlem idag!

Supporters

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och därmed gör det möjligt för oss att driva den här sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.

Bli sponsor du också. Stötta Boktugg. Läs mer om priser här och/eller kontakta oss på sales@boktugg.se


Vi påminner vi om Boktuggs annonsmeny som nu är uppdaterad med höstens priser och även innehåller ett par nya spännande annonsalternativ. Vad sägs exempelvis om ett dedikerat utskick till alla prenumeranter med bara din bok?


Boktugg och detta nyhetsbrev befinner sig i ständig utveckling. Om du gillar det vi gör så får du gärna bli en Supporter. Och jobbar du i bokbranschen ska du givetvis bli en Insider och prenumerera på Analysbrevet. Ytterligare ett sätt att stötta oss är att använda vår sökmotor för böcker och klicka dig vidare på köplänkarna så får vi en liten kickback via affiliateavtal.

Dessutom tar vi gärna emot nyhetstips eller förslag på förbättringar på tips@boktugg.se

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.