Ny podd går bakom berättelsen och förlagskulisserna

Moa Elf Karlén är förlagschef på Leopard förlag. Bild: Zanna Nordqvist

I den nya podden Bakom berättelsen vill Leopard förlags förlagschef Moa Elf Karlén ta med lyssnarna bakom kulisserna i förlagsvärlden genom öppna och ärliga samtal med författarna om vägen mellan idé och bok.

Bakgrunden är egentligen det nyhetsbrev med titeln Bakom berättelsen som Moa Elf Karlén skickar ut. Men även om nyhetsbrevet i viss mån tar upp saker som händer bakom kulisserna som ratade omslagsförslag och andra historier bakom förlagets böcker är nyhetsbrevet Moa Elf Karléns berättelse. Med podden vill hon få med författarna i samtalet, i en podd med lite annan ton än de branschpoddar som finns. Målgruppen är läsare som är nyfikna på hur en bok blir till och vilka hinder eller fadäser som finns på vägen.

– Jag struntar lite i branschen och fokuserar på läsarna. Vi går bakom den polerade säljytan och pratar med författarna öppet och ärligt, säger Moa Elf Karlén.

De tre första avsnitten är klara och finns att lyssna på ”där poddar finns”. De ägnas åt Henning Mankell, Leopard förlags grundare. I samtal mellan Moa Elf Karlén som programledare och förlagets medgrundare Dan Israel berättas det om Kurt Wallanders uppkomst, de allvarsamma barnböcker Henning Mankell också skrev och historien som kan ligga bakom dem. Och när ett helt kapitel saknades i en översatt upplaga, vilket gjorde boken något svår att förstå sig på.

– Vi kanske inte har vågat släppa garden riktigt tidigare. Men här ska vi även prata om sådant som händer inne på förlaget, säger Moa Elf Karlén.

Planen är sex avsnitt i år med en fortsättning nästa år. Förutom samtalen kring Henning Mankells författarskap kommer Linda Spåman som skrivit Handbok för unga häxor och författaren och skådespelaren Lo Kauppi att gästa podden.

– Kanske blir det också ett avsnitt om den kvinnliga orgasmen.

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.