Kristoffer Leandoer får Madeleine Gustafsson-priset

Sveriges Författarförbunds kritikerpris, Madeleine Gustafsson-priset, går i år till författaren, essäisten och litteraturkritikern Kristoffer Leandoer:

”För mig är Madeleine Gustafsson ett ideal: hon befinner sig alltid i ögonhöjd med både läsare och verk, hon samtalar med bägge, sätter sin beläsenhet och erfarenhet i arbete utan att använda dem som tillhygge. Inget kunde därför hedra mig mer än ett pris i hennes namn. Motiveringen betonar också det som är allra viktigast för mig, nämligen kommunikation – med andra tider, andra kulturer, men framför allt med läsaren.” 
 

Ur juryns motivering 

”… för en kritik som efter flera decennier minst av allt vilar på sina lagrar och där erfarenheterna som författare, översättare, förläggare och redaktör kanaliserats in i en anmälningskonst bräddfylld av engagemang för förmedlingens nödvändighet. Med en alltmer skarpslipad, lödig och kommunikativ stil välkomnar han läsaren in i såväl den skenbart enkla litteraturens komplexitet som den sammansatta litteraturens angelägenhet och tillgänglighet.”

Kristoffer Leandoer är författare, översättare och litteraturkritiker, under senare år framför allt på Svenska Dagbladet. Som författare debuterade han 1987 med diktsamlingen Dykarklocka och har därefter publicerat en lång rad böcker i ett brett spektrum av genrer, senast Längta hem, längta bort om litteratur på flykt (2020) och diktsamlingen Upphörligheten (2021). Essäistiskt, i sina översättningar och introduktioner har han rört sig på kontinenten, framför allt i Frankrike. 


Prisutdelning och en kväll i litteraturkritikens tecken!

Onsdag 23 november kl 18 på Rönnells antikvariat i Stockholm ägnas, förutom prisutdelning, åt ett längre samtal om litteraturkritiken där pristagaren Kristoffer Leandoer, Madeleine Gustafsson, förra årets pristagare Björn Kohlström och prisjuryns ordförande Jörgen Gassilewski deltar. Kristoffer Leandoer har valt temat Vem skriver färdigt boken? och en essä av honom kring samma tema kommer att publiceras i Svenska Dagbladet i anslutning till prisutdelningen.

Evenemanget direktsänds på Författarförbundets facebookkonto. 

Om Madeleine Gustafsson-priset

Madeleine Gustafsson-priset är på 50 000 kronor och delas ut för fjärde året i rad. Det tilldelas en svenskspråkig litteraturkritiker som varit verksam under de senaste åren. 

Sveriges Författarförbund instiftade priset 2019 för att stärka litteraturkritiken och uppmuntra skribenter som har en förmåga att belysa både nyare och äldre författarskap. Författarförbundet tror att kritiker som fokuserar på verket gynnar det svenska litteraturklimatet.

Jury för 2022 års pris har varit, ledamöter i styrelsen för Sveriges Författarförbund:
Annelie Bränström-Öhman, Alva Dahl, Jörgen Gassilewski och Per Wirtén.

2022 års pris delas ut med värdefullt stöd av Bonnierförlagen, Karl Otto Bonnier och Borås Tidning.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

Pressrelease

Pressrelease

Vi publicerar utvalda pressreleaser för att kunna länka till dem i våra nyhetsbrev och notiser. Förlag och andra i bokbranschen är välkomna att skicka sina pressreleaser till tips@boktugg.se Kanske publicerar vi releasen, kanske gör vi en egen nyhet på den. Vi läser i alla fall alla inkomna nyhetstips även om vi inte kan svara på alla mejl.

tips@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.