26 augusti 2022 – ljudet av en bok

Utgivningar idag: Ett 50-tal nya böcker, exempelvis novellsamlingen Bläckfisken och den japanske sjömannen med skräcktema av Anders Fager och barnboken Såret av Emma AdBåge. Även Alex Schulman kommer med nytt i form av romanen Malma station. Fackboken Korpen : fakta och myter av Bengt-Erik Engholm. Varför inte avsluta med en annorlunda roman? Fjollbjäfs av Isabel Waidner.

🎂 Födelsedagar: Olov Svedelid (1932-2008) föddes denna dag. Hans serie med kriminalromaner om polisen Roland Hassel blev mycket populär och många av böckerna filmatiserades. Svedelid skrev också en rad ungdomsböcker, dels deckare om Betongrosorna, dels historiska romaner. Tillsammans med Leif Silbersky skrev Svedelid en serie rättegångsdeckare på 22 böcker som är återutgivna som ljudböcker, första boken heter Sista vittnet.

🐶 Den 26 augusti är det också Alla hundars dag och Jämställdhetsdagen. Vad sägs då om att läsa Han är så bra på att ta egentid : Jämställdhet i praktiken av Maria Farm och Hund och människa emellan : fakta, erfarenhet, samspel och kärlek av Therese Lilliesköld eller Hundkalender 2023?



⚰️ GamlaLund. Den 26-28 augusti arrangeras en spelfestival i 1920-talets tecken. På Lund 1922 (i AF-borgen, Lund) kan du lyssna på författare, professorer, Lynne Hardy från Chaosium, se Anders Jansson spelleda från scenen, gå på Anders Fagers bokrelease och ta en fika i caféet. Arrangör Eloso förlag och Visit Lund.

I november släpper Lovereads uppföljaren Det börjar med oss av Colleen Hoover. Pressbild.

ColleenHoover. Boken Det slutar med oss av Colleen Hoover har blivit ett internationellt fenomen och hyllas av läsare världen över. Inte minst på #Booktok-hashtagen Tiktok. I november släpps uppföljaren Det börjar med oss på Lovereads i svensk översättning av Olga Falk.

🚶‍♀️ Vandringskurs. Kan man få en djupare förståelse av en skönlitterär text genom att vistas på den fysiska platsen där texten utspelar sig?  Kan en vandring bli en inkörsport till skönlitteratur för en motvillig läsare? Kan en vandring tillföra någonting nytt till en favoritbok?I höst arrangerar Svenska barnboksinstitutet (Sbi) kursen Barnlitterära vandringar i verkliga och skönlitterära miljöer.

🏆 Stipendiater. Som mottagare av 2022 års stipendier har Stiftelsen Klas de Vylders Stipendiefond för Invandrarförfattare beslutat tilldela Jasim Mohamed (poet och översättare) och Sami Said (författare) 100 000 kronor vardera. Jasim har bland annat skrivit Marias taverna (tillsammans med Jan Henrik Swahn) och Sami ligger bakom Människan är den vackraste staden.

Spelskandal. Författaren Tom Malmquist (som förra året släppte Döda löv på Albert Bonniers förlag) ger ut sin nästa bok på Bookmark. Istid släpps hösten 2023 och är ”en hudlöst personlig skildring av en far och son-relation som utsätts för svåra prövningar i spåren av den så kallade spelskandalen, men det är också en roman om sökandet efter identitet”. Den 12 september har SVT-serien Spelskandalen premiär, den är inspirerad av händelserna på 90-talet.

redaktion@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,