Denna artikel sponsras av författare/förlag

Bo Svedbergs Svart Salut är en textsamling med tre viktiga teman

Bo Svedberg. Fotograf: Anita Cronholm

Bo Svedberg har gett ut boken Svart Salut, en samling texter med tre teman: berusning, kärlek och döden.

Den kan sägas vara en diktsamling, men Bo Svedberg värjer sig mot epitetet poesi. Det han skriver är inte poesi utan texter som är tänkta att sjungas, nu samlade i boken Svart Salut.

Musiken var viktig under hans uppväxt. På högstadiet och gymnasiet kom musiken in i hans liv. Han spelade i band och lyssnade på svensk progg, amerikansk blues och trubadurer som Cornelis och Fred Åkerström. Då, under 70-talet, var trubadurkulturen stor. Bo Svedberg skrev låttexter, men inte musik.

– Jag ville bli poet och vara svår. Skickade in till förlag, men det var ju inte bra.

Efter den ungdomliga yran kom vuxenlivet med studier, familjeliv och ett jobb som ekonom i offentlig sektor. Kulturintresset fanns kvar, men på ett mer allmänt plan. Bo Svedberg ser det som olika faser i livet, vilka alla är delar i den stora processen. Mellan 1982 och 2015 skrev Bo Svedberg inget själv.

– Bekanta i mitt yrkesliv var förvånade när de fick veta att jag skriver musik, men människan är inte så enkel. Jag har alltid funderat över relationer, hur vi kan göra jorden bättre och tycker att det är spännande med människor.

Svart Salut

Svart Salut

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-11-19
  • ISBN: 9789189462625

År 2010 fick den tidigare trummisen för sig att spela gitarr och tyckte att det verkade roligt att skriva både text och musik. Under 2015 tonsatte han den första texten och sedan dess har han samlat på sig texter.

– Jag är kluven, vill inte kalla det poesi. Det är inte så fint, lite pekoral ibland. När man skriver musik måste man passa takten, tänka på rim och att texten ska hänga ihop med musiken. Jag tycker om det här formatet, det är väldigt strikt och en utmaning. Att behålla poesin men samtidigt hålla ett format är fruktansvärt svårt.

Bokens teman, berusning, kärlek och döden, är sådant han funderat mycket på genom livet.

– Jag är intresserad av människors behov av att berusa sig för att orka, som Baudelaire skriver i sin dikt ”Berusa er”. Men det är en lömsk fiende som kan skada svårt. Kärleken är en viktig del av livet. Väldigt vacker men kan vara som ett förgiftat vin. Sårande och eländigt. Och döden har alltid fascinerat mig. Varför har vi i västvärlden så svårt att se att döden är en livskamrat som går sida vid sida med oss?

Bo Svedberg är nyligen pensionerad och kan ägna all tid han vill till skrivandet. Ett kollegieblock följer alltid med honom, om inspirationen skulle flöda till.

– Jag vill handskriva allt. Ibland får man någon idé som man lyckas jobba vidare med.

Fler böcker kommer, Bo Svedberg har ytterligare texter att dela med sig av. Många av hans texter är tonsatta och går att lyssna på genom streamingtjänster.

Om författaren

Bo Svedberg är en poet och singer/songwriter verksam i Stockholm. År 2022 publicerades den första egna diktsamlingen Svart Salut.

Svart Salut

Svart Salut
Författare
Förlag Vulkan
GenreLyrik
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor40
Vikt80 gr
Utgiven2021-11-19
SABHc.03
ISBN 9789189462625

En svart salut. En skål för berusningen, kärleken och döden.

En samling sångtexter skrivna på rimmad vers. Avsedda för visor, blues
och ballader. Att sjungas till gitarr eller bara läsas.


</br>
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se