Denna artikel sponsras av författare/förlag

Personlig assistent spelar huvudroll i debutroman av Johan Hörberg

Författaren Johan Hörberg debuterar med "Pojken med smörkniven". Foto: Pressbild.

Författaren Johan Hörberg har jobbat som personlig assistent i många år och därför är det inte oväntat att huvudpersonen i hans debutroman har just det yrket.

– Skrivandet av boken började med en frustration över att så många andra jag mötte inom jobbet, och även utanför, inte verkade förstå hur fantastiskt det är att jobba inom omsorgen och med personer med NPF. Jag ville dela med mig av alla de fantastiska och även hjärtskärande saker jag sett och de fantastiska personer jag mött med åren, säger Johan Hörberg och tillägger:

– Insåg att ingen kommer att vilja läsa en regelrätt handbok så jag lindade in det jag ville säga i en fiktiv historia om psykiskt trauma, om att vilja bli mer än vad man är, om nystart.

Johan Hörberg är född i Ljungby och flyttade till Hässleholm 2008. Han har jobbat inom omsorgen sedan 2000 som personlig assistent och även som elevassistent. Han är gift sedan 2005 och har två barn i tonåren.

– I familljen finns även en katt med olikfärgade ögon som troligen ser mer än han vill påvisa, säger Johan och skrattar.

Huvudpersonen Adrian lever i ett kaos av droger, våld och sex och i ett sista desperat försök att återta kontrollen söker han jobb som personlig assistent vilket tar honom in i en helt ny värld. Det krävdes ingen omfattande research innan han satte igång med manusarbetet. Över 20 års erfarenhet inom omsorgen gav Johan mer eller mindre allt han behövde.

– Jag kände dock att jag behövde vara varsam, både vad gällde tystnadsplikt och så att ingen skulle känna sig träffad eller känna igen sig själv.

Pojken med smörkniven

Pojken med smörkniven

  • Förlag: Lava Förlag
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-11-24
  • ISBN: 9789189261983

Skrivandet då, vad är din relation till böcker och hur kom det sig att du började skriva själv?
– Jag lärde mig läsa genom serietidningar. Marvels superhjältar färgade en stor del av min uppväxt, det skiftade någonstans i högstadiet då Stephen King tog över mina nätter. Clownen Pennywise höll mig vaken långt efter att jag lagt ner boken. Det var i gymnasiet som jag för första gången läste Neil Gaimans epos The Sandman. En historia om berättande, om historier och om hur dom formar oss och det var som om något klickade i huvudet på mig. Sedan dess har jag skrivit, säger Johan.

– Däremot läser jag numera långt mindre än vad jag vill. Livet har en tendens att ta fokus, men för tillfället ligger Fredrik Backmans Björnstad på mitt nattduksbord.

Har du något nytt bokprojekt på gång?
– Ja, jag skriver på nästa bok och har så gjort sedan maj 2021. En annan utmaning eftersom den inte innehåller något som jag bekvämt kan luta mig tillbaka mot. Målet och förhoppningen är att ha ett första utdrag klart sommaren 2022.

Vad hoppas du att den här boken ska leda till?
– Jag hoppas Pojken med smörkniven kan visa hur fantastiskt det kan vara att jobba som personlig assistent för dem som inte vet och jag hoppas att den berör dom som redan befinner sig i den världen.

Pojken med smörkniven

Pojken med smörkniven
Författare
Förlag Lava Förlag
GenreSvenska berättare
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor156
Vikt200 gr
Utgiven2021-11-24
SABHc
ISBN 9789189261983
Adrian känner hur han lite i taget tappar kontrollen över sitt unga liv. Vardagen är fylld av försök att fly verkligheten med droger, våld och sex. Det kulminerar i ett möte som nästan kostar honom allt och i ett sista desperat försök att återta kontrollen söker han jobb som personlig assistent.   Han introduceras till en helt främmande värld och till brukaren Jonas, bara några år yngre än han själv. Samtidigt som Adrians förflutna ständigt gör sig påmint påbörjar de tillsammans en resa som kommer att förändra dem för alltid.   "Pojken med smörkniven" är författarens kärleksbrev till den personliga assistansen men också en berättelse om hur det förflutna ständigt påverkar nuet, på gott och ont.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

tips@boktugg.se