Denna artikel sponsras av författare/förlag

Igenkänning och humor i den lättlästa serien Läshuset av Anna Hansson

Anna Hansson med sin hund Selma. Foto: Sara Backlund

Den extra lättlästa serien Läshuset om syskonen Tor och Tea är skriven för barn som håller på att lära sig läsa. ”En otrolig utmaning att få in så mycket handling på så få ord”, säger författaren Anna Hansson.

Den nya serien Läshuset, skriven av Anna Hansson och illustrerad av Jonas Olsson, gavs ut av Beta Pedagog i oktober 2021. Serien består av 15 extra lättlästa titlar i fyra läsnivåer för barn mellan 6 och 9 år. För att underlätta för läsarna är texten skriven genomgående med antingen versaler eller gemener, och orden är korta och vardagliga. 

– När jag skrev Läshuset-serien hade jag lärare i åtanke, och ville att de, med böckernas fyra olika nivåer, skulle kunna hitta en bok som passade alla elever i klassen utifrån deras läskunskaper. De enklaste böckerna är för de som precis börjat lära sig hur bokstäver låter, medan de svårare har mer text och längre ord på varje sida. Alla handlar dock om samma karaktärer, och det finns en historia i varje bok, säger Anna Hansson.

Böckerna är dock inte enbart avsedda för att användas i skolan utan kan även köpas och lånas av privatpersoner som vill träna läsning med sina barn, eller som bara tycker att böckerna verkar roliga och vill att något barn ska läsa eller lyssna på dem.

Huvudkaraktärerna Tor och Tea är syskon och rör sig i böckerna i och kring sitt hus, detta för att skapa igenkänning mellan böckerna. 

– För att skapa igenkänning i handlingarna är det vardagsnära händelser böckerna handlar om, om än med en liten twist. De försöker laga en bil, de fiskar, de bakar, de har barnvakt. Jag har fått tips från lärare jag pratat med om vad deras elever vill läsa om, och försökt skapa historierna utifrån det. Som tur var önskades det både djur och spöken, sånt som jag älskar att skriva om!

Hur skapar du en rolig, spännande och läsvärd historia när du måste hålla dig till så lite text?
– Det är det svåraste av allt. Jag har fått mycket hjälp av några lärare som provat ut texterna i sina klasser för att se att jag inte använt för svåra ord. I vissa fall har jag gjort det till en början och då fått fundera på om jag på något vis kan byta ut de orden utan att handlingen på något vis förändras. Jag har funderat väldigt mycket på vad som kan hända i varje bok innan jag väl börjat skriva ner historien. De här böckerna jobbade jag med länge innan de blev färdiga. 

Alla 15 böcker är illustrerade av Jonas Olsson, och bilderna finns där som ett stöd till det som står i texten.

– Bilderna är väldigt viktiga. Jonas har fått rätt så fria händer när det gäller karaktärernas utseenden och hur de bor, men har varit tvungen att hålla sig strikt till handlingen, säger Anna.

Till våren 2022 kommer fyra arbetshäften som är kopplade till böckerna i Läshuset-serien, de kommer att heta Skrivhuset och fokuserar på att börja träna på att skriva. Även de kommer att vara uppdelade i nivåer. 

Anna Hansson är i grunden utbildad till lärare och har läst flera kurser i specialpedagogik. Hon jobbade som lärare i 10 år innan hon sa upp sig för att bli författare på heltid. Hon har gått fyra skrivarkurser på folkhögskola och har idag skrivit hela 170 böcker.

– Idén till min första bok fick jag 2011. Då jobbade jag som lärare och hade inga planer på att varken byta jobb eller skriva en bok. Den där idén funderade jag på ett bra tag innan jag bestämde mig för att försöka skriva ett manus. År 2012 kom min första bok ut och 2015 sa jag upp mig efter att ha jobbat deltid i några år. Jag har inte ångrat mig en dag sedan dess, säger Anna.

Hur påverkar din bakgrund som lärare dig i ditt skrivande?
– Jag tycker att jag har ganska bra koll på vad barn i olika åldrar fascineras och roas av. Jag vet också hur viktigt det är att de elever som kämpar med läsningen får läsa böcker de får ut något mer av än bara lästräning. 

Inför arbetet med Läshuset diskuterade hon med många lärare vad det var som fattades för de elever som behövde de allra enklaste böckerna, och det var att det var just böcker. Böcker med hårda pärmar, en handling, humor eller spänning, även om de behöver vara skrivna med få, korta, ljudenliga ord på varje uppslag. Ett alternativ som skulle ge eleverna en känsla av att de, precis som sina kompisar, verkligen läser en bok. Inte ett sladdrigt häfte med ord att läsa, men som inte ger något mer än själva lästräningen. 

– Det viktigaste av allt när man skriver lättläst är att handlingen ska vara precis lika bra, rolig eller spännande som i en icke-lättläst bok. När jag kommit på vad jag ska skriva om försöker jag göra en så rak historia som möjligt. Inga sidospår, inga tillbakablickar och få karaktärer. Oftast skriver jag en gång utan att tänka på språket, för att sedan gå tillbaka och titta på vilka meningar som är för långa och vilka ord som är för svåra, och liksom skalar ner det lite i taget för varje gång jag skriver igenom manuset. 

För två år sedan belönades Anna Hansson med Lärkanpriset för sina lättlästa böcker. Men hur kom hon egentligen in på att skriva just lättläst?

– Jag har jobbat mycket med elever som behövt lättlästa böcker, och ofta tyckt att det funnits ett väldigt skralt utbud. Nuförtiden ser det annorlunda ut, och en lättläst bok kan locka den som egentligen inte behöver den med en rolig handling, häftigt omslag och liknande. Men så har det inte alltid sett ut, så när ett förlag frågade om jag ville prova att skriva lättlästa böcker blev jag väldigt glad, och tyckte att det var väldigt roligt, om än väldigt svårt. Det tycker jag fortfarande. 

Om författaren

Anna Hansson har skrivit 170 böcker, främst för barn och ungdomar, men aldrig tidigare släppt 15 böcker på samma dag, som med serien Läshuset. Läs mer om Läshuset här.

Alla böcker i serien Läshuset

Tor och Tea fikar

Tor och Tea fikar

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se