bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

Hört & läst 3 maj

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

✈️ Smith-hopp. Trots att bokhandelskedjan WH Smith tappat 44 procent av intäkterna under halvåret fram till siste februari tror de på en framtid för sina drygt 1700 butiker (varav 1130 i reselägen). De har säkrat 325 miljoner pund i konvertibler och 250 miljoner pund i lån, totalt motsvarande 6,7 miljarder kr. De tänker öppna hundra nya resebutiker. (The Bookseller)

📮 Pliktutredning. Vilka typer av material ska Kungliga biblioteket (KB) samla in i framtiden? Pliktmaterialutredningen överlämnades i fredags till regeringen. Den nuvarande pliktlagstiftningen är omodern och syftet är en ny medie-, teknik- och formatoberoende reglering. Idag samlar KB in handskrifter, böcker och tidningar till musik, tv-program och bilder. (Regeringskansliet)


ANNONS


🐀 #DisneyMust Pay. Flera författarorganisationer i USA enas nu bakom en hashtag för att sätta press på Disney att betala royalties till författare. Ett fall, där Disney senare backat, gäller Star Wars- och Alien-böcker av Alan Dean. Disney ansåg sig ha köpt rättigheterna (till böckerna) men inte skyldigheterna (att betala royalty). (Publishers Weekly)

💰 Wattpad. Världens största (?) plattform för att publicera berättelser, Wattpad, meddelar att de via Wattpad Paid Stories betalat ut en miljon dollar i royalties på två år till 550 deltagande författare. Det är dock bara en liten del av allt som publiceras på Wattpad. (The New Publishing Standard)

ANNONS

🚷 HandlarCensur. Är det censur när en nätbokhandel plockar bort en kontroversiell bok ur sortimentet? Encounter Books förlagschef undrar varför Amazon plockat bort deras bok When Harry Became Sally: Responding to the Transgender Moment men fortsätter sälja Hitlers Mein Kampf. (Washington Post)

📏 Boklängd. Varför är kortromaner så ovanliga i USA idag? Det frågar sig novellförfattaren Lincoln Michel i en text som för fram teorin att felet är bokköparna på stormarknaderna. De vill ha valuta för pengarna och köper hellre en tjock än en tunn bok. Därför fejkar förlagen genom att öka marginaler och krympa sidstorleken på kortare romaner. (Counter Craft)

📚 Bokhandelsvänlig. Warwicks i La Jolla firar 125 år i år och är den bokhandel i USA som varit längst i samma familjs ägo. Men en försäljning av fastigheten där butiken ligger kunde blivit slutet – om inte bokhandelsvänliga investerare gått samman och köpt huset. Nu har Warwicks fått ett nytt tioårigt hyreskontrakt med option på ytterligare 5+5 år. (San Diego Tribune)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL