Hört & läst 3 maj

bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

✈️ Smith-hopp. Trots att bokhandelskedjan WH Smith tappat 44 procent av intäkterna under halvåret fram till siste februari tror de på en framtid för sina drygt 1700 butiker (varav 1130 i reselägen). De har säkrat 325 miljoner pund i konvertibler och 250 miljoner pund i lån, totalt motsvarande 6,7 miljarder kr. De tänker öppna hundra nya resebutiker. (The Bookseller)

📮 Pliktutredning. Vilka typer av material ska Kungliga biblioteket (KB) samla in i framtiden? Pliktmaterialutredningen överlämnades i fredags till regeringen. Den nuvarande pliktlagstiftningen är omodern och syftet är en ny medie-, teknik- och formatoberoende reglering. Idag samlar KB in handskrifter, böcker och tidningar till musik, tv-program och bilder. (Regeringskansliet)

🐀 #DisneyMust Pay. Flera författarorganisationer i USA enas nu bakom en hashtag för att sätta press på Disney att betala royalties till författare. Ett fall, där Disney senare backat, gäller Star Wars- och Alien-böcker av Alan Dean. Disney ansåg sig ha köpt rättigheterna (till böckerna) men inte skyldigheterna (att betala royalty). (Publishers Weekly)

💰 Wattpad. Världens största (?) plattform för att publicera berättelser, Wattpad, meddelar att de via Wattpad Paid Stories betalat ut en miljon dollar i royalties på två år till 550 deltagande författare. Det är dock bara en liten del av allt som publiceras på Wattpad. (The New Publishing Standard)

🚷 HandlarCensur. Är det censur när en nätbokhandel plockar bort en kontroversiell bok ur sortimentet? Encounter Books förlagschef undrar varför Amazon plockat bort deras bok When Harry Became Sally: Responding to the Transgender Moment men fortsätter sälja Hitlers Mein Kampf. (Washington Post)

📏 Boklängd. Varför är kortromaner så ovanliga i USA idag? Det frågar sig novellförfattaren Lincoln Michel i en text som för fram teorin att felet är bokköparna på stormarknaderna. De vill ha valuta för pengarna och köper hellre en tjock än en tunn bok. Därför fejkar förlagen genom att öka marginaler och krympa sidstorleken på kortare romaner. (Counter Craft)

📚 Bokhandelsvänlig. Warwicks i La Jolla firar 125 år i år och är den bokhandel i USA som varit längst i samma familjs ägo. Men en försäljning av fastigheten där butiken ligger kunde blivit slutet – om inte bokhandelsvänliga investerare gått samman och köpt huset. Nu har Warwicks fått ett nytt tioårigt hyreskontrakt med option på ytterligare 5+5 år. (San Diego Tribune)

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,