Denna artikel sponsras av författare/förlag

Andreas Ek skildrar gärningsmannens perspektiv i ny deckare

Andreas Ek, författare och kriminaltekniker. Foto: Bee Thalin

Det hon slåss för är polisen och författaren Andreas Eks andra deckare i Jannica Brandt-serien som inleddes med Mörkret inom honom 2019.

Hösten 2019 kom Mörkret inom honom, den första boken om utredaren Jannica Brandt vid Stockholm syd-polisen. Författaren Andreas Ek arbetar själv inom polisen som kriminaltekniker och har en bakgrund som förundersökningsledare och yttre befäl.

I nya boken Det hon slåss för återkommer huvudpersonerna Jannica Brandt och hennes kollega och numera sambo det yttre befälet Patrick Rydh.

– Slutet i Mörkret inom honom öppnar upp för nästa bok med en cliffhanger, men man kan ändå läsa Det hon slåss för utan att ha läst första boken, säger Andreas Ek.

Jannica Brandt är en tuff person som inte låter någon köra över henne.

– Hon kör sitt eget race, ger sig aldrig och är väldigt ambitiös och driven, säger Andreas. Sedan tänker hon lite utanför boxen när det kommer till sedvanligt polisiärt arbete och är gärna ute på fältet.

I seriens andra bok kommer läsaren henne lite närmare inpå livet i samband med att hon och Patrick flyttar ihop. Det blir en omställning för Jannica som alltid varit avståndstagande i relationer.

Handlingen i Det hon slåss för kretsar runt korrupta advokater.

– Jag tycker att hela rättssystemet är fel, med advokater vars uppgift är att göra allt de kan för att klienten ska få det så bra som möjligt oavsett om hen är oskyldig eller inte. Man vill gärna frikänna sin mordmisstänkte för att det ser bra ut och för att man ska få fler klienter, säger Andreas. 

– Som jag ser det handlar det inte om vad mördaren vill, det handlar om vad som är rätt rent rättsligt. Advokaternas uppgift borde vara att se till att utredningen görs på rätt sätt eller att någon inte blir oskyldigt dömd.

Han vet att det har förekommit korruption i rättsfall, och han har själv i sitt jobb varit med om att advokater lägger sig i och råder den misstänkte att till exempel inte prata med polisen eller att plötsligt ändra sin historia.

Det hon slåss för

Det hon slåss för

  • Förlag: Eken Förlag
  • Format: Pocket
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-03-01
  • ISBN: 9789151928104

I Det hon slåss för får läsaren följa gärningsmannens perspektiv, ett något ovanligt grepp.

– Man vet vem som är mördaren, men man vet inte varför den gör som den gör. Det blir spänning på ett helt annat sätt. Det var rätt kul att skriva. Jag ville att man skulle gilla mördaren, och det väcker många tankar och frågor. Kan man rättfärdiga ett mord? Givetvis kan man inte det, men jag ville ändå väcka tanken.

I sina böcker strävar Andreas efter att visa på ett realistiskt sätt hur det går till på en brottsplats, vilket många deckare och tv-serier enligt honom inte riktigt lyckas med.

– I många böcker och filmer kommer kommissarien direkt ut till brottsplatsen så fort det hänt något, men så går det inte till i Sverige. Utredarna arbetar vanliga kontorstider, och under jourtid på kvällar, nätter och helger är det en speciell grupp som kallas för kicken som rycker ut. 

Sådana detaljer vill Andreas förmedla i sina deckare, och många av hans kollegor inom polisen har kommenterat på just detta – att böckerna är trovärdiga och skildrar verkligheten.

I övrigt präglas Andreas stil som författare av korta kapitel, många cliffhangers och en ständig spänning. 

– Det ska hända saker hela tiden, läsaren ska hållas på topp och inte kunna lägga ifrån sig boken. Det är sådana böcker jag själv gillar att läsa.

Just nu jobbar han på en barnbok som hans barn övertalade honom att börja skriva, första delen i en planerad trilogi.

– Vi får se vart det leder, säger Andreas.

Om författaren

Andreas Ek arbetar som kriminaltekniker och har tidigare skrivit de uppskattade spänningsromanerna Raseri och Törst. I vår släpper han även tre digitala böcker i samma universum: Förödelse, Fruktan och Flykt. Den nya boken Det hon slåss för släpptes i tryckt format den 1 mars 2021 och som ljudbok inläst av Sandra Andreis den 15 mars 2021.

Det hon slåss för

Det hon slåss för
Serie Jannica Brandt
Författare
Förlag Eken Förlag
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatPocket
SpråkSvenska
Vikt219 gr
Utgiven2021-03-01
SABHc
ISBN 9789151928104

Mats Cronstedt, vd på Sveriges mest framgångsrika advokatfirma, drabbas av ett inbrott och blir bestulen på sin mörkaste hemlighet. När en anställd hittas mördad förstår Mats att det har kopplingar till stölden och att han kan stå på tur.

Jannica Brandt på enheten för grova brott i södra Stockholm får huvudansvaret för mordutredningen. Tillsammans med kollegorna nystas ärendet upp och ett avslöjande som visar sig dölja en fruktansvärd sanning skapar ett eko runt om i världen.

Det hon slåss för är den andra delen i serien om den ambitiösa utredaren Jannica Brandt och det yttre befälet Patrick Rydh, vars insatser på fältet får en avgörande roll i utredningen.

Sagt om Mörkret inom honom, första delen:

”En spännande bladvändare som bjuder på en hel del överraskningar…” Agneta Norrgård P4 Västernorrland

”Språket i boken är medryckande och trovärdigt, precis som handlingen” Blogg 365 Böcker du borde läsa

”Själva storyn är otroligt spännande” Blogg Vargnatts bokhylla

Andreas Ek arbetar som kriminaltekniker och har tidigare skrivit de uppskattade spänningsromanerna Raseri och Törst. Törst nominerades till Selmapriset 2019 med motiveringen: ”Denna välskrivna skräckthriller håller spänningen på hög nivå från och med första sidan.”


Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se