Denna artikel sponsras av författare/förlag

Välj bland fler än 100 professionella inläsare i TeaterAlliansens röstbank

TeaterAlliansen lanserar en röstbank med över 400 röstprov av professionella skådespelare. På bilden syns Lena B Eriksson, Jakob Eklund, Katharina Cohen och Angela Kovács. Foto: TeaterAlliansen

Genom en ny röstbank med uppläsningar av över hundra professionella skådespelare kan ljudboksförlag enkelt hitta inläsare till sina böcker. 

Det var under Bokmässan 2019 som Eva Vallin, kommunikationsansvarig på TeaterAlliansen, tillsammans med en av skådespelarna, Angela Kovács, började snacka med ljudboksförlag om en sökbar tjänst med röstprov av skådespelare.

– Röstbanken är Angela Kovács grundidé. Hon läser in enormt mycket ljudböcker och har behövt börja tacka nej på grund av tidsbrist. Fler förlag gör ljudböcker av både backlist och nya titlar. Fler studios producerar ljudböcker. Man behöver nya röster helt enkelt, röster i olika åldrar, säger Eva Vallin. 

Projektet med en röstbank utformades i samarbete med ett antal ljudboksförlag som har fått ge feedback och komma med förslag på vad de önskar i en sådan här tjänst. Inspelningen av röstklippen inleddes i slutet av 2019, och själva funktionen började byggas i januari 2020.

Hur har reaktionerna varit bland skådespelarna?
– Bara positiva. En del läser redan in böcker, andra har funderat på det. Vi har också hållit kurser i det, man måste vara bra på att styra sig själv, redigera sig själv och skapa persongalleri. Intresset är stort och många vill läsa in mer. Och nu i coronaläget är det fantastiskt för skådespelarna att få utöva sitt yrke.

Skådespelarna som finns i röstbanken är i åldersspannet 26-66 år och är samtliga knutna till TeaterAlliansen. TeaterAlliansen, som startades för snart 20 år sedan, jobbar med både etablerade och nyutexaminerade skådespelare. Det finansieras huvudsakligen genom ett statligt verksamhetsbidrag och fungerar som en trygghet för frilansande skådespelare.

– De frilansande professionella skådespelarna som är anställda på TeaterAlliansen tar tjänstledigt när de arbetar, och målet är att de ska vara tjänstlediga så mycket som möjligt, berättar Eva Vallin.

Röstbanken kan användas kostnadsfritt. Än så länge går det att söka bland 440 röstklipp och man kan använda sig av sökkriterier som ålder och kön, men också 20 olika dialekter och 14 språk om man är ute efter ett speciellt uttal.

– Vi diskuterade med förlagen och utgick från vad de vill ha, vilka grundkriterier de efterfrågade för att kunna söka fram potentiella röster. Vi kommer fortsätta utveckla detta efterhand baserat på vilka behov vi ser, säger Eva och fortsätter:

– Det är väldigt kul att gå in och lyssna på röstproven. Skådespelarna läser så otroligt olika, det är väldigt intressant att höra. 

Röstklippen har gjorts i samarbete med ett produktionsbolag som har plockat fram texterna. De flesta skådespelare har läst in samma texter, men det finns även fler röstprov om man skulle vilja höra mer. Alla skådespelare i röstbanken använder sig av professionella studios.

Hur väljer man rätt röst till en ljudbok?
– Det är väldigt personligt. Det gäller att hitta den röst som man tycker har samma kvalitet som boken, ett tonläge och en attityd som matchar. Skådespelare läser på olika vis, dramatiserar olika. När man hittar rätt röst uppstår en gyllene match som lyfter texten.

Själva uppdragen bokas inte genom TeaterAlliansen, utan i röstbanken finns kontaktuppgifter till skådespelarna. Som ljudboksförlag tar man själv kontakt med skådespelaren eller dennes agent för att diskutera ett uppdrag.

Röstbanken lanserades den 22 oktober 2020 som en utbyggnad av TeaterAlliansens profilsidor. Den kommer att växa efterhand, både med fler skådespelare och fler kategorier och sökkriterier.

– Tittar man på andra röstbanker som finns så har de inte uteslutande professionella skådespelare i sitt utbud. Där särskiljer vi oss, vi har en enorm kompetens. Det blir en kvalitetssäkring för de som söker röster, säger Eva Vallin.

Röstbanken hittar du på TeaterAlliansen.se/rostbanken

Om TeaterAlliansen

TeaterAlliansen erbjuder professionella frilansande skådespelare en grundanställning och bidrar till ökad rörlighet och konstnärlig utveckling av scenkonsten. 170 skådespelare är anställda av verksamheten som drivs som ett aktiebolag ägt av Svensk Scenkonst, Teaterförbundet för scen och film och TRS Trygghetsrådet. TeaterAlliansen arrangerar även kompetensutveckling som är öppen för landets alla frilansande professionella skådespelare.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se