Denna artikel sponsras av författare/förlag

Seth Svedberg: Alla är unika och alla har en berättelse i sig

Seth Svedberg. Foto: Privat

I boken Skriv om ditt liv guidar Seth Svedberg andra till att skriva ner sin livshistoria. Själv gjorde han just detta för några år sedan.

Seth Svedberg blev författare som pensionär, för att försöka förstå hur uppväxt, miljö och gener präglat honom från osäker men nyfiken romantiker som enda barn till föräldrar från helt olika samhällsklasser i en halvmodern etta i arbetarförort. 

– Den känslomässiga distansen till min pappa blev mer uppenbar redan före puberteten och ökade i tonåren, då hans radikalism och nedvärdering av mer skolutbildning sakta bröt mig loss ur hans grepp. I hans ögon blev jag ”klassförrädare”. Jag hade svårt att förstå att min förälder inte strävade efter en bättre framtid för mig. Mina barn, särskilt i andra äktenskapet, blev ”tjänstemannaungar” som han under hela deras uppväxt helt nonchalerade. De fick aldrig ha någon farfar. Det var en svår besvikelse för dem och mig. Att jag sedan unga år var satt på undantag kunde jag till nöds acceptera, men inte att de fått bära mitt bagage.

Med grund i dessa tankar började han att skriva och efterhand flöt allting på av sig själv, med hjälp av en lektör.

– Jag hade länge tänkt på att skriva, men varit upptagen med skogsjobb och byggprojekt och dragit mig för att prioritera kostnader för en bok. En vän tyckte senare att jag absolut borde skriva och stödde tanken.

Till dags dato har Seth skrivit och gett ut fem böcker: självbiografin Känslor : den skenbara kyssen, de båda novellsamlingarna Prästdilemman och 16 andra noveller och Lånebarn, Revolvermannen och 25 andra noveller, romanen ”Horan” & psykopaten : den outgrundliga gåtan och allra senast handboken Skriv om ditt liv, som släpptes i maj 2020.

– Jag är detaljrik och skildrar gärna natur och känslor parallellt med relationer. Men har också en förkärlek för forskning, psykologi och kanske mest filosofi med inblickar och funderingar. I mina böcker har jag gärna med mig anekdoter och lågmäld humor, ibland med raljerande kritik, kring krumbukter och pudlar i samhällsfårorna. Och har tankar kring orsaker, förutsättningar och möjligheter, där det finns mycket att tränga in i. Till exempel om vad, var och varför.

Han menar att skrivandet bidrar med mental tillfredsställelse, ökad självinsikt och utlopp för fler skapande aktiviteter, och inte minst en positiv utveckling av hjärnan – vilket han också skriver om i sin senaste bok.

– Jag följer program och läser gärna om vetenskapliga framsteg, inte minst kring psykologi, där hjärnan är i fokus. Har en stark känsla av att intresset både utvecklar och stimulerar, gör mig piggare helt enkelt.

Skriv om ditt liv : minnesbok för generationer

Skriv om ditt liv : minnesbok för generationer

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Pocket
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-05-14
  • ISBN: 9789189137387

Den aktuella boken Skriv om ditt liv syftar till att lyfta läsaren som person och berättare och innehåller en mängd goda råd för hur man kommer igång att skriva. Seth försöker i boken visa iakttagandets och utvecklingens viktiga roller i takt med allt snabbare förändringar kring samhälle, relationer och utanförskap. Han berättar bland annat om hur han själv kom till skott och vågade börja.

– Till exempel att slå bort rädslan att starta, vilket jag skriver om i början av min bok. Ett bra första steg är att sluta ögonen, meditera kort, och sedan skriva det första du kommer på, säger Seth.

Det finns många därute som drömmer om att skriva ner sitt livs historia, och Seth intygar att skrivandet har gett honom mycket.

– Mitt författarskap som pensionär har stimulerat, roat och oroat. Det betyder mycket att få ge en bild av mig, mitt liv och min tid för barn, barnbarn och kommande generationer i memoarer och novellsamlingar, men också spektakulära relationer i min enda roman samt nu även i aktuell bok och inbäddat för dem och andra läsare, säger Seth och fortsätter:

– Alla är unika och alla har en berättelse i sig. Det gäller att hamna i startgroparna och att våga.

Om författaren

Seth Svedberg bor i Åkersberga med sin fru. Han är far till sju barn. Efter en lång karriär som företagsledare och konsult inom olika branscher är han idag författande pensionär som gärna intresserar sig för bland annat tomt och trädgård, skogsarbete, teckning och konst. Han har skrivit och gett ut fem böcker.

Skriv om ditt liv : minnesbok för generationer

Skriv om ditt liv : minnesbok för generationer
Författare
Förlag Vulkan
GenreSpråk (inkl. lexikon, parlörer och ordböcker)
FormatPocket
SpråkSvenska
Antal sidor303
Vikt400 gr
Utgiven2020-05-14
SABAef
ISBN 9789189137387
”Skriv om ditt liv” är en guide som visar hur du kan ”KOMMA IGÅNG”, med att skriva ditt livs historia. Äldre personer kan berätta om sina liv redan från barndomen. Du får en minnesbank som kan ge associationer till förträngda upplevelser med nya vinklar på problem som tiden stöpt om. Du kan minnas händelser som överraskar i dagens ljus. Att skriva om ditt liv känns befriande och ger nya perspektiv i nuet. Hjärnan utvecklas. Du växer som människa. Uppväxten kan sätta djupa spår i vår personlighet. Självkänslan växer när du förverkligar dig och formar tankar kring ditt liv. ”SKRIV OM DITT LIV” ger råd som kan få dolda minnen att leva. Boken ger vägledning och tankar från hela världen. Du följer kända personer genom inledningar i berättelser om deras liv. Författare och analytiker bidrar med tankar och erfarenheter. Fakta, citat och dikter är en stor källa att ösa ur. Boken ger inblickar i psykologi och inre utveckling. Personliga tankar ger nycklar till ditt förflutnas djup. Minnen som varit dolda medverkar till att din berättelse tar form. ”SKRIV OM DITT LIV” ger dig motivation att börja skriva, våga. Det är lättare än du tror. Du får inspiration. Nya generationer vill veta mer om ditt liv och din tid. Dina ord lever kvar. ”KOM IGÅNG”, berätta om ditt liv!Seth Svedbergförfattare som pensionär
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se