fbpx

Dyrgripar värda 100 000 kronor bland Oslos gamla låneböcker

Nya Deichman, till vänster, bredvid Operahuset i Oslo. Foto: Paul Kleiven/NTB Scanpix/TT.

Ritningarna till Eiffeltornet och reseskildringar av kapten Cook – när det norska biblioteket Deichman städade i bokhyllorna hittades flera oväntade skatter.

I vinter flyttar Oslos huvudbibliotek Deichman från anrika lokaler på Hammersborg till ett nybygge i Bjørvika. Och under flyttstädningen gjordes flera sensationella fynd.

– Vi har bland annat fått fram en serie reseskildringar, fyra band, av kapten James Cook. Det är böcker som fram till för några få år sedan var tillgängliga för vanliga utlån, och som nu visar sig ha ett marknadsvärde på 100 000 kronor, säger Knut Skansen vid Deichman till Aftenposten.

Ett annat fynd är originalritningar till Eiffeltornet – troligen en gåva från Paris till Oslo en gång i tiden. Under städningen hittade man också ett brittiskt bokverk från 1700-talet med handmålade illustrationer över flora.

Gamla Deichmans sista öppetdag är den 30 december. Sedan går flyttlassen och nya Deichman öppnar i mars. Samtidigt läggs den neoklassiska biblioteksbyggnaden från 1930-talet ut för försäljning.

Biblioteken är döpta efter den dansk-norske affärsmannen Carl Deichman. På 1700-talet byggde han upp en stor boksamling, som han skänkte till sin barndomsstad, dåvarande Kristiania. Det öppnade 1785 och räknas som ett av Norges äldsta bibliotek.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny