Denna artikel sponsras av författare/förlag

Lyrikdebutanten Olivia Sundberg: ”Det är vackert att kunna känna”

Olivia Sundberg. Foto: Privat

20-åriga Olivia Sundberg debuterar som författare med Tiden förändrar, en diktsamling om kärleken i dess olika former och skeden.

Olivia beskriver sig själv som en målmedveten nybliven 20-årig författare, född och uppvuxen i Stockholm.

– Jag har alltid känt att skrivandet har legat mig väldigt nära, berättar hon. Hur det snudd på kommer per automatik att jag vänder mig till min anteckningsbok eller telefon och försöker hitta tillbaka till mig själv genom orden, både i glädje och sorg.

Hon har skrivit dagbok så länge hon kan minnas.

– Det där kommer även lite i perioder, men jag är noga med att åtminstone anteckna något, annars känns det som att just den här dagen försvinner och blir en i mängden. Men det brukar oftast finnas något intressant med varje dag.

Det var i tvåan på gymnasiet hon fick idén att skriva en egen bok, och hon säger att det var ”det mest självklara hon kunde göra”. Hon använde tiden i skolan för att sammanställa dikter från åren 2016 till 2019.

– När jag egentligen skulle skriva läsloggar eller ta reda på huruvida roten ur nio verkligen var tre, satt jag alltså istället med boken, erkänner hon.

Tiden förändrar har redan blivit en storsäljare och kom in som stark tvåa på Bokus topplista redan första dagen efter utgivning. Titeln är hämtad från Olivias dagbok åren 2015/2016.

– Jag skrev ”Tiden förändrar” i början av den dagboken och tillade även hur jag ville döpa min första bok till just det. Det gör det här extra speciellt för mig, inte nog med att jag faktiskt har givit ut min bok nu, utan att den fick titeln Tiden förändrar.

Tiden förändrar

Tiden förändrar

  • Förlag: Calidris förlag
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-09-04
  • ISBN: 9789188703514

Diktsamlingen är lättläst och kan läsas från pärm till pärm, eller lite i taget. Ämnet är universellt: kärleken. Författaren själv berättar att hon är väldigt svag för kärleken och en hopplös romantiker.

– Det är mitt hjärta som talar högt. Därifrån får jag orden, idéerna, känslorna jag vill förmedla. Jag skriver mycket om kärleken, den är ju så enkel att skriva om, säger Olivia och fortsätter:

– Jag skulle beskriva mig själv som en känslig person. Det känns som att ordet ”känslig” har fått någon slags nedlåtande ton kring sig, jag tycker det känns fel. Jag ser det mer som en kraft – jag känner saker som kanske inte alla andra gör, och jag tycker det finns någonting fint i det. Det är vackert att kunna känna.

Skriver gör hon hela tiden, både med penna och papper och i mobilen. Ibland blir det enstaka ord, och ibland längre texter. Då och då tittar hon tillbaka på det hon skrivit och hittar stycken och idéer som hon kan utveckla.

– Ibland kommer jag på mig själv med att försöka skriva så alla kan förstå vad jag menar. Den tanken låter ganska vettig, men jag märker också hur den stundvis stoppar mig lite i min kreativitet. Det är det jag anser vara charmen med poesin, och även det som lämnar mig som författare fri med hur jag väljer att uttrycka känslorna. Ibland kan alla inte förstå, och det ser jag som någonting vackert och häftigt. 

Det hon skriver får oftast en lyrisk form, men annars har hon ingen särskild rutin eller ram för sitt skrivande – det är känslorna som styr.

– Det har alltid funnits saker i mitt liv som känts svajigt, tillfälligt och temporärt, säger Olivia fundersamt. I den oro de känslorna fört med sig har skrivandet varit det som känts permanent. Vad jag menar är, i slutänden är det den känsla av trygghet jag alltid känt i texten jag vill förmedla till läsaren, säger Olivia och tillägger:

– Och såklart, det är ju helt otroligt att se hur det går så pass bra för boken, men det är inte det som får mig att skriva. Jag skulle säga att Tiden förändrar är en fin liten inledning till det jag kommer publicera härnäst.

Läser personer i din ålder och i din umgängeskrets poesi?
Absolut! Jag har fått så fin kritik av både mina vänner och familj. Jag är tacksam över att jag har dem och även över att de är så fina mot mig när det gäller boken.

Om författaren

Olivia Sundberg, nyss fyllda 20 år, bor i Stockholm och har precis släppt sin första bok. Skrivandet har alltid varit en självklarhet för henne och hon förstod ganska snabbt att det var författare hon ville bli.

Tiden förändrar

Tiden förändrar
Författare
Förlag Calidris förlag
GenreLyrik
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor173
Vikt0
Utgiven2019-09-04
SABHc.03
ISBN 9789188703514
”Jag har så många vackra minnen av oss och jag vill göra dem till något stort. Jag vill göra vår tid till en tavla. Jag vill ta ner Mona-Lisa o hänga upp vårt konstverk där istället. Jag vill säga till alla i hela världen att jag älskade dig först och en del av mitt hjärta kommer alltid att vara din.” Tiden Förändrar är Olivia Sundbergs debutbok ‒ en samling dikter från åren 2016-2019 som skildrar kärlek, förälskelse, vänskap och svek. Olivia är 19 år och är född och uppvuxen i Stockholm. Genom att uttrycka känslor i sitt skrivande har hon funnit tryggheten i dikter.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se