fbpx

Dagens boktips med mera – 6 september 2019

Flera amerikanska presidenter har blivit skjutna, en på just den här dagen – 6 september. Denna dag 1928 föddes också en författare, som sedan skrev en klassiker på hjul. Så att säga.

Behöver man vara supersmart för att skriva en bok? Det skadar nog inte. Se bara på Robert M Prisig, som hade skyhög intelligens och fick till en klassiker i självhjälpsgenren.

Döda presidenter och en författare med 170 i IQ

Flera är de amerikanska presidenter som dödats av attentatsmän, och den 6 september 1901 sköts William McKinley i Buffalo. Den skyldiga var Leon Czolgosz. Sammanlagt har faktiskt fyra sittande presidenter dödats. Bland dem fanns John F Kennedy och Abraham Lincoln, och faktum är att förseelsen legat till grund för en hel del böcker på ämnet.

Boktipsen blir Det dunkelt tänkta : konspirationsteorier om morden på John F. Kennedy och Olof Palme, John F. Kennedy, Kennedy-morden : vem låg bakom morden på JFK och Robert K?, Abraham Lincoln : hans liv och tid.

Denna dag föddes också Robert M Pirsig, 1928. Hans största hit var boken Zen och konsten att sköta en motorcykel. Lättast är att hitta den på originalspråket, som Zen and the Art of Motorcycle Maintenance. Kallade sig lika gärna filosof som författare. Kuriosa: vid nio års ålder räknades fram att han hade 170 i IQ. Dags att börja träna? Mera IQ-nötter : testa gränserna för din tankeförmåga, Smartast i världen : IQ-sällskapen från insidan.

Vill du hellre testa din katt? Det går: Testa din katt : Det avancerade IQ-testet för katter

Nya böcker som släpps idag

Oj, oj, oj säger vi! Vad är det med den 6 september? Nästan 130 böcker släpps den här dagen och då har vi ändå räknat bort de engelska titlarna … Här hittar du allt från en bok om Downton Abbey till en titel som lyfter Små äventyr i kajak 2002-2009.

Språken före historien

Språken före historien

Förbländningen

Förbländningen

Denna dag i Boktuggs historia – 6 september

Boktugg har nu ett par år på nacken, här är de senaste årens toppnyheter från just det här datumet. En del godbitar utlovas.

2018: Klas de Vylders stipendiefond delar ut tre författarstipendier – och ett nytt ungdomspris, Mats Ahlström omvald som ordförande när Bokhandlareföreningen firade 125 år

2017: Storytel tar in 202,5 Mkr i riktad nyemission för uppköp och expansion, Amerikanska romanceförfattaren Colleen Hoover klar för Lovereads, Risky Romance ny Word Audio-label för erotik och romance, Tomas och Dennis spelar in ljudboken direkt – utan manus

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se

Stäng meny