ANNONS

Storytel tar in 202,5 Mkr i riktad nyemission för uppköp och expansion

Kvinna lyssnar på ljudbok. Fotolia.

Storytel har tagit in 202,5 Mkr i en riktad nyemission. Pengarna ska användas för investeringar i utlandsexpansionen samt förvärv. Samtidigt har Mofibo-grundaren Morten Strunge sålt av Storytelaktier.

På onsdagskvällen skickade Storytel ut ett pressmeddelande där man informerade om att bolaget ”avser att genomföra en nyemission med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt som riktas till kvalificerade investerare i Sverige och internationella investerare om cirka 200 Mkr”.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

”Teckningskursen för de nya aktierna i den Riktade emissionen avses fastställas genom en accelererad book building-process och aktierna kommer att tas upp till handel på Aktietorget när de emitterats och registrerats. Book building-processen kommer påbörjas omkring kl. 17.31 den 6 september 2017. Styrelsen för Bolaget avser därefter att besluta om den Riktade emissionen samt tilldelning av aktier innan Aktietorgets öppnande den 7 september 2017”, skriver Storytel och fortsätter:

”Betalning för de nyemitterade aktierna kommer att erläggas kontant. Likviden avses användas för att bl.a. tillgodose Bolagets expansiva strategi vilket innebär accelererade investeringar i geografisk expansion samt förvärv.”

Den Riktade emissionen förutsätter ett beslut från styrelsen och styrelsen kan välja att avbryta book building-processen och avstå från att gå vidare med den Riktade emissionen eller att genomföra den Riktade emissionen med ett högre eller lägre antal aktier.

Emissionen sköts av ABG Sundal Collier AB och Carnegie Investment Bank AB med Baker & McKenzie Advokatbyrå KB som rådgivare.

ANNONS

Uppdatering 2017-09-07: På torsdagsmorgonen före börsens öppning bekräftade Storytel att nyemissionen gått igenom:

  • Styrelsen i Storytel (publ) (”Storytel” eller ”Bolaget”) har idag beslutat om en nyemission om högst 3 000 000 B-aktier med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, varigenom Bolaget tillförs 202 500 000 kronor före emissionskostnader (”Riktade emissionen”).
  • Ett 40-tal svenska och internationella institutioner tecknade sig i den Riktade emissionen.
  • Emissionskursen bestämdes genom en accelererad book building-process till 67,5 kronor.
  • Storytel har för avsikt att använda emissionslikviden från den Riktade Emissionen för att bl.a. tillgodose Bolagets expansiva strategi vilket innebär accelererade investeringar i geografisk expansion samt förvärv.
  • Styrelsen i Bolaget har informerats om att de existerande aktieägarna Morten Strunge och Nils Janse idag har sålt totalt 250 000 B-aktier till VD Jonas Tellander, styrelseordförande Rustan Panday samt närstående Michaela Berglund och styrelseledamot Ingrid Bojner.

Deltog i nyemissionen gjorde ett större antal svenska och internationella institutionella investerare, däribland Handelsbanken Fonder och Swedbank Robur. Emissionskursen uppgår till 67,5 kronor per B-aktie.

Nyemissionen innebär en utspädningseffekt om cirka 5,8 procent i förhållande till antalet B-aktier i Bolaget och efter den Riktade emissionen kommer antalet aktier och röster i Bolaget att uppgå till 51 510 040 fördelat på 635 A-aktier samt 51 509 405 B-aktier, varav de nyemitterade B-aktierna utgör cirka 5,8 procent av antalet aktier och cirka 5,8 procent av antalet röster i Bolaget. Bolagets aktiekapital ökas med 1 500 000 kronor från 24 255 020 kronor till 25 755 020 kronor.

Syftet med beslutet om nyemission är att bredda ägarbasen i Bolaget bland svenska såväl som internationella institutionella investerare och på ett snabbt och effektivt sätt på fördelaktiga villkor anskaffa kapital för högre takt av investeringar och värdeskapande förvärv.

”Vidare syftar den Riktade emissionen att ge styrelsen flexibilitet i arbetet med att finansiera och möjliggöra en accelererad expansion och utveckling av Bolaget, dess marknad och produkter. Avvikelsen från företrädesrätten har även medfört att Bolaget kunnat nå flertalet nya institutionella investerare, vilket styrelsen anser vara positivt för ett lånsiktigt ägarengagemang i Bolaget”, skriver Storytel i ett pressmeddelande.

Hela Storytel var före emissionen värderat till ca 3,37 miljarder kronor och aktien handlades vid stängningstid på onsdagen till 69,50 kr. Bolaget är noterat på Aktietorget.

ANNONS

Så vad innebär detta? Ja, dels kan det handla om att det nu är dags att lansera tjänsten i något av de länder som Storytel tidigare har aviserat. Eller att Storytel har planer på ett nytt uppköp av ett förlag likt köpet av People’s Press i Danmark. Mest sannolikt är då att man köper ett förlag i något av de andra länder där Storytel har verksamhet redan idag för att stärka sin position – Norge, Danmark, Finland, Holland, Polen och Ryssland.

För inte kan det vara så att något svenskt förlag i storlek större är till salu?

Eller är det ett svar på den svenska ljudboksappen som siktat in sig på den arabiska marknaden och som igår meddelade att de fått in 11,5 Mkr i nytt kapital från investerare?


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se