fbpx

Tomas och Dennis spelar in ljudboken direkt – utan manus

Dennis Westerberg och Tomas Lydahl spelar in podcast och ljudböcker tillsammans. Foto: Sölve Dahlgren
Dennis Westerberg och Tomas Lydahl spelar in podcast och ljudböcker tillsammans. Foto: Sölve Dahlgren

När föreläsarna Tomas Lydahl och Dennis Westerberg spelar in ljudböcker så sker det utan färdigt manus. Gränsen mellan podcast och ljudbok är därmed nästan borta. Nu tittar de på att göra pappersböcker av sina ljudböcker.

– Det krävs fortfarande lite mer arbete med en ljudbok än ett vanligt avsnitt av vår podcast. Lyssnarna har lite högre förväntningar på ljudkvalitet men även att innehållet är mer strukturerat, säger Dennis Westerberg.

Duon har redan släppt en ljudbok med titeln Ett stressfritt liv, den finns på Storytel och för download via Bokus och Adlibris. De ger ut den själva utan något förlag inblandat. Andra boken i serien, som de kallar “Bli den bästa versionen av dig själv i alla lägen”, är redan inspelad. Den första var 2 timmar och 40 minuter, tvåan blir lite kortare.

ANNONS

– Vi räknar med att kunna ge ut en ny bok var sjätte vecka. Arbetsmässigt så behöver vi en dag tillsammans för att producera en sån här ljudbok, säger Tomas Lydahl som sköter klippningen av ljudfilerna efter att de spelat in tillsammans i den studio de byggt upp hemma hos honom.

Byggde studio för 7000 kronor

Ett rum på 8-10 kvm, äggkartonger på väggarna för akustiken och två whiteboards där de har skrivit ner ämnen de ska ta upp. Den övriga investeringen i studion består av två riktigt bra mikrofoner, en zoom-box där ljudet spelas in samt hörlurar. Redigeringen gör Tomas i programmet Garageband på sin dator.

– Studion kostade ungefär 7000 kronor. Det som är värt att lägga pengar på är mikrofoner, det är stor skillnad på en billig och dyr mick, säger Dennis.

ANNONS

Men låt oss backa bandet två år. Både Dennis Westerberg och Tomas Lydahl är flitigt anlitade föreläsare som gör 80-100 föreläsningar per år och utöver det även en del utbildningar åt företag. Dennis föreläsande utmynnade i att han skrev boken Bara en tanke (som utkom på Söderpalm Publishing 2016) medan Tomas skrivit boken Tänk om du stressar i onödan (Söderpalm 2015).

– Jag har studerat personlig utveckling och provade typ alla metoder under de tjugo år som jag bodde i USA. Men det som både jag och Dennis pratar om går egentligt tvärtemot det och jobbar utifrån De tre principerna. Jag hörde i alla fall att Dennis föreläste, såg några videos med honom och kände att här fanns potential för ett samarbete, säger Tomas Lydahl.

Så de båda tog en fika och bytte böcker med varandra. De klickade direkt och tre veckor senare spelade de båda in sin första podcast tillsammans.

ANNONS

– Det är faktiskt exakt två år sedan det där första programmet. Vi spelar in avsnitt nummer 104 idag. Vi har inte missat en vecka sedan starten, säger Dennis Westerberg.

Så vad är hemligheten bakom att lyckas hålla det schemat – och att leverera något som folk vill lyssna på?

– En framgångsfaktor vi ser är att snabbt gå från idé till färdig produkt. Precis som vi gjorde första gången. Vi ställer oss frågan “vad ska denna podcast handla om?”. Först sätter vi ämnet, exempelvis relationer. Därefter sätter vi en rubrik och slutligen bokar vi en inspelningstid, säger Tomas.

Podcasten spelar de oftast in över nätet. De ringer upp varandra via Skype och spelar in ett samtal på runt 45 minuter som sedan blir 30 minuter färdig podcast efter Tomas klippning.

– Vårt sätt att producera är väldigt snabbt och effektivt. Vi har även spelat in mängder av videos på samma sätt – på en tagning, säger Dennis.

Hitta effektivt sätt att skriva bok tillsammans

De hade ambitionen att skriva en bok tillsammans men lyckades inte hitta effektiviteten som de har i produktionen av podcasten.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

– Vi skriver väldigt olika. Jag skriver mer som jag pratar medan Dennis är mer noga med grammatiken. Vi upplevde helt enkelt att det inte gick så bra att skriva ihop, säger Tomas Lydahl.

– Men så såg vi möjligheten att göra en bok tillsammans på ett annat sätt. Vi samtalar helt enkelt i boken. Det är en podcast men ändå inte. Men vi har fått feedback från läsare som säger att de känner att de är en del av samtalet, vilket ger en annan upplevelse än en traditionell ljudbok, säger Dennis.

Tomas Lydahl hade tidigare läst in en bok själv i en professionell studio. Men teknikutvecklingen går hela tiden framåt.

– Skillnaden mellan små och stora studios minskar. Jag läste själv in min bok med hjälp av ett externt ljudkort till min dator och det blev faktiskt riktigt bra kvalitet ändå, säger Dennis Westerberg som har sysslat en del med musik och därför hade en del förkunskaper om ljud.

Streamingtjänsternas intåg har förändrat ljudbokssegmentet. De båda kunde se hur det tickade in pengar från de ljudböcker de hade utgivna tidigare på förlag.

– När det gäller utgivning av pappersböcker så har de traditionella förlagen en del fördelar. Men vi tänkte att vi behöver inte det för att spela in och ge ut en ljudbok. Vi skrev avtal med Storytel och sedan delar vi 50-50 på intäkterna.

Duons podcast är förstås en fördel i det sammanhanget. Med 30-40 000 lyssnare per månad så finns det en publik att marknadsföra och sälja ljudböckerna till. Inte minst eftersom de kan skicka podlyssnarna vidare till Storytel.

– Det ska bli intressant att se om det funkar även omvänt, att folk upptäcker ljudboken på Storytel och sedan börjar lyssna på podcasten, säger Tomas Lydahl.

Hela bokbranschen befinner sig i en tid då digitaliseringen förändrar den på flera sätt samtidigt.

– Det är spännande. Tekniken för att spela in ljudböcker är billig och vi kan utnyttja de superfans som vi har sedan tidigare från föreläsningarna. Investeringen är väldigt låg. Ekonomiskt så ger det oss ett bra bidrag även med en bok som bara genererar några få tusenlappar per månad om vi har flera titlar som tickar på, säger Tomas.

Ljudbok blir ebok och pappersbok?

De har alltså hittat en ny metod för att spela in och producera ljudböcker. Men nu tittar de även på att förvandla ljudboken till en textbok för utgivning på papper och framför allt som ebok.

– Förutom att transkribera själva samtalet så skulle vi sedan behöva redigera texten så att den funkar att läsa och inte bara blir en massa pratminus. Och dessutom layouta det för att göra en ebok av det. Den processen är större än man vill tro. Vi vill först se intresset innan vi ger oss in på det, säger Dennis.

De har även tankar på att gå utomlands där de har fördelen att Tomas bott i USA och föreläst på engelska. Men även Dennis Westerberg kör en del föreläsningar på engelska.

– Ger man ut på engelska så är det minst 27 länder med ett bra underlag, säger Tomas.

På tal om språk så spelas både podcast och ljudbok in på de båda författarnas breda skånska. En dialekt som av tradition inte är jättepopulär på inläsare av ljudböcker.

– Skånskan ger en högre tröskel för den som vill börja lyssna. Men sedan blir det istället en tillgång eftersom det gör att vi skiljer oss från mängder av föreläsare i Stockholm som låter likadant. Vi blir de två galna skåningarna – men folk känner igen våra röster direkt, skrattar Dennis.

Fotnot: Du hittar Tomas och Dennis podcast på www.tomasochdennis.se❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny