Amerikanska romanceförfattaren Colleen Hoover klar för Lovereads

Ebba Östman Foto: Lovereads

2018 planerar Lovereads att ge ut tolv romancetitlar på svenska marknaden. Böckerna kommer att vara handplockade av förläggare Ebba Östberg och romanceförfattaren Simona Ahrnstedt.

I februari 2018 blir amerikanska Colleen Hoover Lovereads första utgivna författare. Romanceimprintet startades i våras av bokförlaget Forum och enligt Ebba Östberg, förläggare och ansvarig för Lovereads, har man till dags dato köpt in en handfull amerikanska författarskap men letar även efter nästa stora svenska romance-namn.

– Vi kommer att börja med översatta titlar det första året men sedan självklart fylla på med svenska, säger Ebba.

Tillsammans med Simona Ahrnstedt, Sveriges okrönta romancedrottning, arbetar Ebba med att ta fram de tolv titlar som Lovereads planerar ge ut under 2018.

– Simona har en rådgivarroll på Lovereads, hjälper till med urval och fungerar som mitt bollplank., säger Ebba. Två av titlarna nästa år kommer hon själv ha valt ut. Vi tror på att det finns en marknad för modern och smart romance i Simonas anda. Lovereads är ett boutique-imprint, vilket innebär att vår lista är handplockad och noggrant utvald. Självklart söker vi efter titlar i alla våra nätverk; från manushögar till agenter.

Genrens läsare har en tradition av stort läsintresse och konsumerar generellt många böcker – en trend som håller i sig och växer i takt med att romanceböckerna brer ut sig på bokmarknaden.

– Det finns en stark community bland romanceläsarna, säger Ebba. De tenderar att hålla ihop och läsa väldigt mycket. Det är härligt att få göra böcker för en sådan målgrupp.

Är romance en genre som främst riktar sig till kvinnor?

– Både författare till och läsare av romance är i huvudsak kvinnor, säger Ebba. Däremot är det en väldigt inkluderande och demokratisk genre vars karaktärer har alla olika sorters etniciteter, hudfärg, sexuell läggning och kön. Och männen ska absolut inte exkluderas ur målgruppen.

Colleen Hoover skriver romance som har inslag av mörka och sorgsna element i storyn – något Ebba tror kommer passa de svenska läsarna.

– Vi är jätteglada för att vi fått möjligheten att ge ut henne, säger Ebba. Hon har skrivit elva romaner, några noveller och är utgiven i 27 eller 28 länder. För framtiden letar vi brett och vi har kontakt med flera svenska författare. Alla böcker kommer att ges ut i samtliga format – tryckt, e-bok och ljudbok och så småningom också pocket. Vi börjar med tolv böcker första året men på sikt är tanken att öka utgivningen successivt.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

 

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL