Romancedrottningen Simona Ahrnstedt har sålt över en miljon böcker

Simona Ahrnstedt. Foto: Paulina Westerlind

Vi byter några ord med författaren Simona Ahrnstedt – som har passerat en miljon sålda böcker i Sverige – om hennes skrivande och får samtidigt ett gäng heta romancetips.

Simona Ahrnstedt är en av Sveriges mest älskade romanceförfattare som även har gjort succé internationellt. Under 2021 passerade hon milstolpen 1 miljon sålda böcker i Sverige.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

1 miljon sålda böcker – vad tänker du när du läser den siffran?
– En helt rimlig siffra! Haha! Skämt åsido, att så många människor vill läsa och lyssna på mina böcker är underbart, självfallet. Tycker ofta man hör författare säga att de aldrig kunnat föreställa sig än det ena än det andra. För det första. Jag är författare, mitt JOBB är att föreställa mig saker. För det andra. Jag är författare. Det enda vi gör är att drömma om att sälja mycket, hamna på listor, slå utomlands och bli tv-serie, att låtsas om annat är bara humble brag, säger Simona och fortsätter:

– Och jag vet att mina böcker är älskade. Nästan dagligen skriver någon till mig att de läser om en av mina böcker för fjärde, femte eller sjätte gången. En kvinna hade läst Bara lite till tills omslaget var utsuddat, en annan hade just lagat sitt ex av En enda hemlighet med gaffatejp. Många läser om just sin favorit en gång om året, andra hela min produktion inför nästa bok.

Hon debuterade 2010 med Överenskommelser och har hittills släppt elva böcker, däribland Allt eller inget och Med hjärtat som insats. Samtliga kan beskrivas som intelligent underhållning med passion, spänning och humor. 

– Jag har gett ut böcker i tio år och det som är så himla roligt är att min backlist (de äldre titlarna) fortsätter att ticka på. Då kommer man upp i en miljon till slut. Dessutom: Jag skriver prick sådana böcker som jag själv älskar att läsa. Jag tror att läsarna känner att jag är en ärlig författare, att jag tar deras känslor och drömmar på allvar, och att jag alltid står på deras och kvinnans sida, att jag skriver om romantik utan att skämmas, utan att ironisera eller att flamsa. Och att jag verkligen ger allt när jag skriver, gör gedigen research och tar med läsarna på ett äventyr. 

Simonas romaner innehåller såväl erotik och romantik som ett underliggande feministiskt och inkluderande tema.

– För mig är det viktigt att skildra den tid vi lever, i och ett modernt samhälle. Jag vill helt enkelt inte att mina böcker uteslutande ska handla om vit medelklass och deras sprickor i fasaden. För mig är en bra roman en bok som är rolig, sorglig, spännande, ömsint, sexig, lärorik och som slutar lyckligt. En bok där kvinnor får jobba, ligga, komma och överleva. Där HBTQ-personer kan få lyckliga slut, och där jämställdhet och respekt ses som självklara ingredienser för att en relation ska vara värd att slåss för. Och att jag får kika in i en värld jag inte känner till sedan innan.

Simona berättar att när hon jobbar på det här viset, tar det här breda greppet om underhållning, då kan hon utforska ämnen och frågor som är viktiga för henne och som är brännheta idag: rasism, misogyni och fördomar. Hon kan skildra människor ur olika klasser, med olika bakgrund och med olika identiteter och på så sätt skapa en modern, fräsch berättelse som hon själv gillar.

– Jag ser det som att jag smyger in de ämnen jag är engagerad i – feminism, antirasism, mångfald och inkludering – som en trojansk häst och därmed når väldigt många människor och får dem att tänka till. Samtidigt som jag ger dem valuta för den tid och de pengar de valt att lägga på just mina romaner. Även när det gäller sådana ämnen gör jag enormt mycket research. Det är viktigt att visa respekt för både dem jag skildrar och för läsarna, att inte slarva, att inte reproducera fördomar och att hela tiden vilja lära sig mer. Att använda sina privilegier på ett vettigt sätt.

I hennes senaste bok, Nattens drottning som kom ut hösten 2021 på Forum, möter den karismatiska nattklubbsdrottningen Kate den avstängda bankmannen Jacob, och boken handlar om att mot alla odds falla för sin totala motsats.

Berätta lite om framtiden – skriver du på något just nu?
– Jag skriver jämt. Ibland tror folk att jag skriver snabbt, eftersom jag släpper en bok om året, men faktum är att jag skriver jättejättelångsamt, så jag måste jobba hela tiden för att hinna med. Just precis nu har jag återvänt till mina litterära rötter och håller på att grotta ner mig i historisk tid. Mer än så vill jag inte säga. Jag blir galet stressad av att berätta om pågående projekt, det blir som att energin läcker ut åt alla håll, allt känns dåligt och jag blir deprimerad. Och kanske eventuellt möjligen att jag kanske, fast man vet aldrig, eventuellt släpper något med jultema också. Kanske. Eller inte. Jag vet inte!!! Jag måste prata med min förläggare. Eller stressäta nåt.

Till sist får vi en handfull tips på några av Simonas favoritböcker.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Simona Ahrnstedt tipsar om det bästa inom romance just nu

Emmas affär av Tessa Dare

”Nu kommer äntligen Tessa Dare hos Lovereads. Hon är en av mina favoritförfattare och jag är så glad att hon ska ges ut på svenska. Emmas affär är, precis som alla Tessa Dares romaner, rolig, romantisk och härlig. Öppningsscenen i Emmas affär är en av de bästa jag läst.”

Trilogin Modern Love av Alisha Rai

”Jag vill gärna slå ett slag för Alisha Rai och hennes trilogi: Right swipe, Girl gone viral och First comes like. Alisha Rai skriver så modernt, så känsligt och så roligt. Hon är verkligen en förebild för mig. Vill man dessutom läsa romance som inte bara handlar om kritvita kristna människor så ska man läsa Alisha Rai. Trilogin, som kallas Modern Love, handlar om onlinedating, kvinnlig vänskap och kvinnligt företagande. Och man får lära sig så mycket om kulturer som känns nya och outforskade, i alla fall för mig.”

Familjen Bridgerton av Julia Quinn

”Serien om familjen Bridgerton av Julia Quinn är en läsupplevelse, den serien har betytt mycket för romance på senare år, då den blev en av Netflix mest streamade serier någonsin.”

Satsa allt, Falla fritt och Sikta högt av Heléne Holmström

”Heléne Holmström är en svensk författare som skrivit härliga böcker, om man gillar mina böcker ska man testa hennes serie om advokatbyrån Svärdh och partners.”

Välkommen till Flanagans, Kvinnorna på Flanagans och Nya tider på Flanagans av Åsa Hellberg

”Åsa Hellbergs senaste trilogi om hotellet Flanagans tyckte jag mycket om, inte ren romance, men de som gillar mina böcker brukar gilla Åsas och vice versa.”

– Vill man läsa om kärlek mellan män så tipsar jag om Cat Sebastians The soldier’s scoundrel, eller Casey McQuistons Rött, vitt och kungligt blått, tillägger Simona.

– Jag kan fortsätta i nästan all oändlighet. Men det finns numera även många konton på Instagram som ger romancetips, vilket är helt ljuvligt: @feminist_romance, @wocinromance, @romancepåsvenska, @enbokromans, @romancefrossa. Sedan råkar jag veta att en av mina bästa läsupplevelser ska komma på svenska, men det får ni läsa mer om på mitt Instagramkonto @simonaahrnstedt när det blir aktuellt! 

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.