Colleen Hoover
Författaren Colleen Hoover. Foto: Chad Griffith.

Colleen Hoover dominerar topplistan i USA första halvåret 2022

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Colleeen Hoover är den hetaste författaren i USA just nu. 5 av de 10 mest sålda vuxenböckerna i USA första halvåret är skrivna av Colleen Hoover. Totalt har hon sålt 2,96 miljoner exemplar av dessa fem titlar, allra mest It Ends with Us med 925 000 sålda böcker.

Författaren Colleen Hoover är ett fenomen i bokbranschen. För två år sedan var hon tämligen okänd för de allra flesta men sedan kom TikTok där It Ends with Us blivit viral. Boken släpptes ursprungligen 2016. På svenska kom boken med titeln Det slutar med oss på Lovereads 2018 men har sedan återutgetts i pocket.


ANNONS


När Publishers Weekly summerar topplistorna över de mest sålda böckerna i USA under perioden januari-juni 2022 så landar Colleen Hoover på första plats med just It Ends with Us före ett annat fenomen: Delia Owens Where the Crawdads Sing (Där kräftorna sjunger) som fortsätter sälja.

Men det är inte den enda boken av Colleen Hoover på listan. På tredje plats finns Verify (2018) som sålt nästan lika mycket som Owens, över 700 000 exemplar på sex månader. Och även sjätte, sjunde och tionde plats på listan över vuxenböcker innehas av Hoover-titlar.

När man summerar dessa fem böcker så har de sålt i 2,96 miljoner exemplar. En halv miljon böcker i månaden – bara på den amerikanska marknaden.

Det är inte bara Hoover som rider på Tiktok-vägen, The Seven Husbands of Evelyn Hugo av Taylor Jenkins Reid (på svenska Evelyn Hugos sju äkta män) var nummer fem på topplistan, även det en backlist-titel som seglat upp på nytt.

ANNONS

Den fjärde mest sålda boken i USA är Atomic Habits av James Clear, på svenska utgiven med titeln 1 %-metoden : små förändringar, stora resultat.

På barnbokstoppen är det kända namn, Dr Seuss Oh, the places You’ll Go är etta med nästan en halv miljon sålda exemplar före Dav Pilkey, Eric Carle (Den mycket hungriga larven) och ytterligare en Pilkey-bok i serien Cat Kid Comic Club. Även Jeff Kinney tar sig in på topp 5 bland barnböckerna.

Är YA-toppen intressant ur ett svenskt perspektiv? Ja, kanske i dessa Tiktok-tider som får bokhandlare att köpa hem engelska YA-titlar och placera dem på bättre plats än någon gång tidigare i historien.

Holly Jacksons A Good Girl’s Guide to Murder är etta med 263 000 sålda exemplar. Ett namn som däremot är känt i Sverige är Jenny Han som ligger femma och sexa med två av sina böcker. Hon har i skrivande stund de tre översta platserna på Akademibokhandelns ungdomstopplista, etta där är Sommaren jag blev vacker vilket också är hennes mest sålda i USA första halvåret.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över hundra nya titlar denna måndag. Bland dessa lättläsa Falska spår av Jan Olof Ekholm och en hel massa Harlequin-titlar som Handen på hjärtat av Nora Roberts. Första boken i en ny barnboksserie är Den brinnande kartan av Lisa McMann. En annan barnbok är Mumintrollen och den första snön av Tove Jansson, Alex Haridi och Cecilia Davidsson. Idag släpps även ”Inte alls dåligt” : efterlämnade dikter av Kristina Lugn.

🎂 Födelsedagar: Gore Vidal (1925-2012) var född den 3 oktober. Han skrev ett tjugotal romaner och ytterligare essäer och fackböcker, varav bland annat Evigt krig för evig fred finns utgiven på svenska. Niklas Natt och Dag (född 1979) har födelsedag idag. Han debuterade med den historiska deckaren 1793, första boken i en trilogi. Om tre veckor kommer den ut i nytt format: 1793 – serieromanen.

🏘️ Den första måndagen i oktober, i år den 3 oktober, firas World Architecture Day och årets tema är arkitektur för välmående. Boktips? Kanske Så byggdes husen 1880-2020 : arkitektur, konstruktion och material i våra flerbostadshus under 140 år av Laila Reppen, Per Kallstenius och Cecilia Björk eller Nyfiken på hus – en arkitekturbok för barn och för vuxna av Karin Schönmeyr Elfström?xxx. xxxx


Uppdateras under dagen …