Colleen Hoover dominerar topplistan i USA första halvåret 2022

Colleen Hoover
Författaren Colleen Hoover. Foto: Chad Griffith.

Colleeen Hoover är den hetaste författaren i USA just nu. 5 av de 10 mest sålda vuxenböckerna i USA första halvåret är skrivna av Colleen Hoover. Totalt har hon sålt 2,96 miljoner exemplar av dessa fem titlar, allra mest It Ends with Us med 925 000 sålda böcker.

Författaren Colleen Hoover är ett fenomen i bokbranschen. För två år sedan var hon tämligen okänd för de allra flesta men sedan kom TikTok där It Ends with Us blivit viral. Boken släpptes ursprungligen 2016. På svenska kom boken med titeln Det slutar med oss på Lovereads 2018 men har sedan återutgetts i pocket.

När Publishers Weekly summerar topplistorna över de mest sålda böckerna i USA under perioden januari-juni 2022 så landar Colleen Hoover på första plats med just It Ends with Us före ett annat fenomen: Delia Owens Where the Crawdads Sing (Där kräftorna sjunger) som fortsätter sälja.

Men det är inte den enda boken av Colleen Hoover på listan. På tredje plats finns Verify (2018) som sålt nästan lika mycket som Owens, över 700 000 exemplar på sex månader. Och även sjätte, sjunde och tionde plats på listan över vuxenböcker innehas av Hoover-titlar.

När man summerar dessa fem böcker så har de sålt i 2,96 miljoner exemplar. En halv miljon böcker i månaden – bara på den amerikanska marknaden.

Det är inte bara Hoover som rider på Tiktok-vägen, The Seven Husbands of Evelyn Hugo av Taylor Jenkins Reid (på svenska Evelyn Hugos sju äkta män) var nummer fem på topplistan, även det en backlist-titel som seglat upp på nytt.

Den fjärde mest sålda boken i USA är Atomic Habits av James Clear, på svenska utgiven med titeln 1 %-metoden : små förändringar, stora resultat.

På barnbokstoppen är det kända namn, Dr Seuss Oh, the places You’ll Go är etta med nästan en halv miljon sålda exemplar före Dav Pilkey, Eric Carle (Den mycket hungriga larven) och ytterligare en Pilkey-bok i serien Cat Kid Comic Club. Även Jeff Kinney tar sig in på topp 5 bland barnböckerna.

Är YA-toppen intressant ur ett svenskt perspektiv? Ja, kanske i dessa Tiktok-tider som får bokhandlare att köpa hem engelska YA-titlar och placera dem på bättre plats än någon gång tidigare i historien.

Holly Jacksons A Good Girl’s Guide to Murder är etta med 263 000 sålda exemplar. Ett namn som däremot är känt i Sverige är Jenny Han som ligger femma och sexa med två av sina böcker. Hon har i skrivande stund de tre översta platserna på Akademibokhandelns ungdomstopplista, etta där är Sommaren jag blev vacker vilket också är hennes mest sålda i USA första halvåret.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL