ANNONS

Dagens boktips med mera – 22 augusti 2019

Dagens största boksläpp är givetvis Millennium #6. Men det finns fler och dessutom en handfull födelsedagar att uppmärksamma. Bakgrundsbild: iStock.

Idag släpps sjätte delen i Millenniumserien, David Lagercrantz Hon som måste dö liksom ytterligare några dussin böcker. Författaren Mårten Sandén fyller år.

Hysterin kanske inte är på samma nivå denna gång för Lagercrantz final. I veckan skapade han rubriker genom att skänka pengar till PEN och berätta att han nu ska skriva en helt egen deckarserie med viss inspiration av Sherlock Holmes. Men först ska det säljas några miljoner Millennium till i en serie som redan passerat 100 miljoner sålda böcker.

Födelsedagar – författare födda 22 augusti

Idag hittar vi ett par svenska tungviktare. Författaren och poeten Gustaf Fröding (1860-1911) föddes denna dag. Lästips är Staffan Bergstens bok Gustaf Fröding (2016).

Per-Anders Fogelström (1917-1998) blev känd som författare 1951 med romanen Sommaren med Monika, som även filmades två år senare av Ingmar Bergman. Men det skulle bli många fler romaner och fackböcker. Av böckerna är Mina drömmars stad (1960) kanske hans mest lästa och älskade.

En annan produktiv författare är Mårten Sandén som föddes den 22 augusti 1962. Han skriver barn- och ungdomsböcker, kanske mest känd för Petrinideckarna. Faktum är att det släpps en ny bok av honom imorgon i den serien: Trollkarlarna.

Fler födelsedagsbarn: Annie Proulx (född 1935) är mest känd för sin andra bok, Sjöfartsnytt som vann Pulitzerpriset för skönlitteratur 1994 samt novellen Brokeback Mountain som blev till en film med samma namn. Diane Setterfield, född 22 augusti 1964, är en brittisk författare vars debutroman, Den trettonde berättelsen, blev en New York Times-bästsäljare.

Dagens boktips – utgivningar 22 augusti 2019

Man kan inte undgå att nämna ett av årets största boksläpp i Sverige, ja kanske till och med i världen: Hon som måste dö av David Lagercrantz har förväntningar på sig att sälja miljontals exemplar de kommande månaderna.

Drygt fyrtio titlar idag, lite färre när man räknar bort flera format av samma titel, släpps idag. Här är ett axplock:

Hon som måste dö

Hon som måste dö

Extremt väder

Extremt väder

Drömmarnas bok

Drömmarnas bok

ANNONS

Det var då på Boktugg …

För ett år sedan kom nyheten att Storytel tar bort kommentarsfunktionen efter personliga påhopp och vi skrev om Shortzine – ett litterärt magasin där alla får göra sin röst hörd.

För två år sedan, 2017, stod det klart att Pascal Engmans debutroman Patrioterna såldes till flera länder. Vi hade även en artikel som är lika aktuell idag: 7 tips – så lyckas du med din pressrelease.

2015 ställde vi denna fråga i en krönika: Blir redaktörerna bokbranschens svar på Avicii eller Max Martin?


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se