fbpx

Pascal Engmans debutroman Patrioterna såld till flera länder

© 2017 Fotograf Anna-Lena Ahlström

Journalisten och författaren Pascal Engmans debutroman Patrioterna kommer ut på Piratförlaget i slutet av augusti men är redan såld till flera länder. En historia med aktuellt tema men en tidlös story enligt författaren själv.

Chile, disciplinerat arbete, ett aktuellt ämne och drömmen om att skriva en bok – ur den kombinationen kom journalisten och författaren Pascal Engmans debutroman Patrioterna till världen.

Efter ha arbetat i ett journalistklimat där hoten och hatet gått bärsärkagång med en eskalerande framfart under de senaste åren, hade Pascal kommit till punkten där han undrade vad som händer när skrivna hot förvandlas till verklig handling. Dock hade han en helt annan ursprungsplan när han tog tjänstledigt och reste till Chile för att skriva en bok. Då handlade den om en ung man som upptäcker världen i andan av Ulf Lundells Jack. Så blev det inte. Istället slog Pascal in på thrillerspåret men det tog två veckors skrivande och skrotande av material innan han landade på första bokstaven till Patrioterna.

ANNONS

– Under fem år som journalist på Expressen hade jag sett hur hatet och hoten ökade, säger Pascal. Jag frågade mig vad som händer när hoten blir verklighet. Så länge jag har varit journalist har hatet vält in i kommentatorsfälten men den stora skillnaden mot tidigare är nivån – vokabulären bara blir grövre och grövre. Forskning visar att vissa uttryck verkar avhumaniserande och då blir det mycket lättare att i förlängningen ta till våld.

På nätet står inte förövaren öga mot öga med offret. Det tror Pascal är en bidragande orsak till att hatet kan växa lavinartat. I resercharbetet försökte han förstå hur människor fungerar och förutom att läsa på om bland andra Lasermannen Peter Mangs gick han också direkt till källan av de hatiska kommentarernas författare.

– Jag har sett mycket av hur folk tänker genom att läsa i forum på nätet, säger Pascal. Sedan har jag gått in på deras profiler på Facebook och liknande och fått veta mer om dem.

Att skriva en bok var en dröm han hade med sig sedan långt tidigare. Journalistikens snabba, korta berättelser med ansvaret att korrekt återge verkligheten fick i romanskrivandet sin kontrast där Pascal kunde förkovra sig i ämnet på ett helt annat sätt.

– Det passar inte mig så bra att journalistiken bara går snabbare och snabbare, säger han. I skrivandet som författare kunde jag sätta mig in i saker på det vis jag vill, fånga stora skeenden, få med fler karaktärer i berättelsen och lägga in issues i deras liv.

Men han poängterar de positiva erfarenheter som journalistiken gett honom och som han även har nytta av som författare:

– Den har lärt mig att hålla flera saker i huvudet samtidigt, allmänbildning och mycket om hur man skriver effektivt och bygger scener, säger Pascal. Att skriva en roman ligger mycket närmare reportageskrivandet än jag trodde.

ANNONS

Det är ett och ett halvt år sen Pascal skrev boken i Chile och ett år sen den antogs av Piratförlaget. Den sammanlagda processen betraktar han som både lång och kort. När han väl hade sin story skrev han snabbt och disciplinerat – sju timmar och 10-15 000 tecken om dagen under en och en halv månad. Sedan har det förvisso hunnit förflyta ett och ett halvt år till bokens utgivning men utlandsförsäljningen som skötts av Nordin Agency kom som en plötslig och glädjande överraskning.:

– Detta är mitt första manus och jag trodde knappt att jag skulle bli publicerad i Sverige, skrattar Pascal. Det har varit väldigt roligt att skriva och inför nästa bok kommer jag att åka tillbaka till Chile. Platsen är viktig för själva skrivandet och norra Chile där vi bor har inspirerat mig. I bistoryn skildrar jag hundslagsmål, demonstrationer, vinande bildäck – sådant som är sant och som har hänt där på riktigt.

Vad tror du är anledningen till att boken redan sålt utomlands?

– Jag tror att det är för att terrorism och extremism är ett aktuellt ämne, säger Pascal och tillägger: Men det finns samtidigt något tidlöst över det – tre människor i Stockholm som bildar en terroristcell för att döda journalister hade fungerat även på 90-talet. Så det handlar också om att det är en rak story som fungerar bra.

Hittills är rättigheterna till boken såld till tre länder: Norge (Gyldendal), Finland (WSOY) och Holland (Uitgeverij Q).

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

På Nordin Agency som även är Pascal Engmans agentur ser man ett uppsving för antalet svenska författare som lyckas utomlands. Enligt Anna Frankl på Nordin Agency är marknaden idag jämfört med för fem år sen helt förändrad med fler agenturer som hjälper författarna att nå ut.

– Vi som gör detta har lång erfarenhet och jobbar dedikerat för att “breaka” våra  författare, säger Anna. Intresset för svenska debutanter är fortfarande stort utomlands, vi får alltid bra respons på våra utskick och många förläggare hör av sig för att få tillgång till vår katalog och få läsa våra författare.

Även om den skandinaviska crime-scenen fortfarande är stor ökar även försäljningen i genrer som non-fiction och lifestyle samt de romaner som är skrivna på ett varmt och roligt vis. Att det gått så bra för Pascal Engmans Patrioten tror Anna handlar både om att den är välskriven och spännande:

– Det finns så många bra intriger att ta fasta på i den, säger Anna. Likt Stieg Larssons berömda Milleniumserie är Patrioterna inte bara en deckare, den har mer, ett rapport journalistiskt språk, spännande vändningar som får läsaren att tvivla på vem som faktiskt är skurken och dessutom tar den upp aktuella ämnen. Det är helt enkelt en “well rounded book” som jag skulle säga.

Framtidsutsikterna för svenska författare att nå framgång utomlands tror Anna är fortsatt goda. En av grundstenarna för detta är författarnas individuella passion för skrivandet och skulle något verka för att de ska avancera ytterligare utanför Skandinaviens gränser handlar det snarare att hitta fler duktiga personer som kan översätta från svenska till andra språk:

– Jag tycker verkligen om att det finns en skandinavisk ton i böcker och att denna ton varierar mellan de olika skandinaviska länderna, säger Anna. Du får inte samma typ av deckare från Sverige som från Norge eller Danmark, eller Finland heller. Ändå kan man känna igen sig i de olika skandinaviska författarskapen, vi har en viss gemensam berättartradition som genomsyrar alla typer av genrer.❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny