fbpx

Shortzine – ett litterärt magasin där alla får göra sin röst hörd

Nina Eklund Tegar

En vision blir verklighet – Nina Eklund Tegar har skapat ett tryckt forum där alla skrivande människors berättelser ska få en större chans att bli publicerade.

Shortzines är ett helt nytt magasin med ett koncept som ska låta alla komma till tals. Upphovspersonen Nina Eklund Tegar, förlagschef för Tegar förlag, har länge haft visionen om ett forum där varje människas berättelse ska få utrymme och den 27 augusti blir den drömmen verklighet när första numret av Shortzines kommer.

– Jag vill att alla som skriver ska få en chans att bli publicerade, säger Nina. Det finns så otroligt mycket människor och texter där ute. För mig räcker det att någon har något att säga – så länge det inte är en total katastrof så kan man få arbeta om texten tills den funkar i tryck.

ANNONS

Alla med en nedskriven berättelse de vill ha publicerad kan alltså skicka in sitt bidrag till magasinet som kommer hålla ett litet A5-format om ungefär 20 sidor per nummer. Till första numret efterlyste Nina skribenter på Facebook och fick in förvånansvärt många svar:

– Det var mest kvinnor även om männen finns de också, skrattar hon. Åldrarna har verkligen varierat, från 20 till 60 år, och jag är förvånad över hur hög kvalitet det har varit på texterna. Planen för Shortzines är att det inte ska finnas någon röd tråd mellan texterna och bland de inskickade bidragen till detta nummer blev det verkligen precis som jag tänkt – texterna var väldigt olika varandra.

Nina tror att det hårda litterära klimatet i Sverige där en elit styr vad som anses fint och fult, seriöst och oseriöst behöver en motvikt. Den kan skapa balans så att inte mångfalden försvinner under tyckanden och tänkanden där endast ett fåtal utvalda får vara med:

ANNONS

– Det ska få lov att vara lekfullt i ett lättsammare format, men det betyder inte att texterna inte kan behandla allvarliga ämnen, säger hon. Jag är beredd på reaktioner som undrar om Shortzines är seriöst – och det är det. Däremot är jag inte ute efter de stora författarna utan efter alla människor som skriver. Det är svårt att bli antagen till de större förlagen idag och kanske blir kraven därefter och resultatet blir att de får styra över vad som anses seriöst eller på riktigt. Men så tycker inte jag att det borde vara.

500 exemplar har tryckts upp av det första numret och i det är fyra skribenter publicerade: Helena Linnerborg, Franziska Kaufmann, Arin Dosky och så Nina själv under namnet Svensdottern.

– Premiärnumret släpps under ett evenemang den 27 augusti som Tegar Förlag ska ha i samarbete med det italienska förlaget Minerva Edizione på Galleri Hera i Stockholm, säger Nina. En ung italiensk poet som heter Lorenzo Cioce kommer att läsa poesi med Franziska Kaufmann som är med i första numret.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Shortzines första år finansierar Nina själv – utgivningsplan är ett nytt nummer var tredje månad första året. Efter det hoppas Nina att lite pengar ska ha börjat rulla in så att hon kan fortsätta sätta människors berättelser i tryck framöver:

– Jag är inte ute efter att tjäna pengar på det men vill att det ska gå runt, säger Nina. Just nu kan man beställa Shortzines på nätet eller Facebook och så skickar jag hem. Jag börjar i liten skala men hoppas att det ska växa framöver och komma ut i handeln så att läsarna kan köpa den i affärerna också.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.