ANNONS

David Lagercrantz skänker 200 000 kronor till Svenska PEN

Författaren David Lagercrantz har skrivit den sjätte och sista (?) delen i Millenniumserien som släpps den 22 augusti 2019. Foto: Anna-Lena Ahlström.

Författaren och journalisten David Lagercrantz skänker 200 000 kronor till Svenska PEN, där han är styrelseledamot sedan 2015.

– Vi är oerhört glada. Det är fantastiskt att en författare som så tydligt engagerar sig för yttrandefrihet ger oss stort ekonomiskt stöd. Vårt uppdrag att försvara det fria ordet växer för varje dag och David Lagercrantz gåva ger oss kraft i arbetet just när vi behöver det som bäst, säger Anna Livion Ingvarsson, generalsekreterare för Svenska PEN, i ett pressmeddelande. 

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

David Lagercrantz har bland annat skrivit Jag är Zlatan Ibrahimović och Det som inte dödar oss. Den här veckan är han aktuell med den sjätte och sista boken i Millenniumserien, Hon som måste dö, som släpps på torsdag 22 augusti 2019.  

Kan du berätta för oss hur ditt engagemang i Svenska PEN började?
– Jag fick frågan att vara med i styrelsen och blev smickrad. Men långsamt blev det till något mer än ett arbete. Auktoritativa vindar blåste över världen. Inte bara i de uppenbara diktaturerna – i Ryssland, Kina och i Mellanöstern utan också närmare oss i Östeuropa och i Turkiet. USA installerade en president som kallade journalister fiender till folket. Desinformationskampanjer och lögner påverkade val och hetsade folk mot varandra. Journalister och författare fängslades och mördades. Jag kände alltmer att kampen för det fria ordet var en av vår tids ödesfrågor. Utan möjligheter att tala fritt dör demokratin. Makten brutaliseras. Det samhället jag växt upp i och tagit för givet upplevde jag som hotat, säger Lagercrantz i pressmeddelandet.

Hur mår yttrandefriheten i Sverige?
– Vi är förstås priviligierade. Men också vi är drabbade. Hoten mot journalister och författare ökar. Självcensuren har blivit ett allt större problem. Många dras sig för att skriva om vissa ämnen för att undkomma hatstormar. Vi vet i dag att utländska intressen stödjer sajter som sprider vrångbilder och falska nyheter om Sverige. När jag i dag intervjuas av utländsk press har många en uppfattning om oss som en nation där bomber och bilbränder härjar – ett land som gått sönder av invandringen. Demoniseringen av Sverige – som sker både lokalt och globalt – har blivit ett av högerextremisternas vapen för att teckna en mörk bild av den liberala demokratin.

Har ditt engagemang för PEN påverkat ditt skrivande?
– Hur mycket som helst. I min senaste bok, Hon som måste dö, min sista i Millenniumserien, tar jag just upp de organiserade lögnerna som sår splittring och hat i samhället, och det är viktigt att påpeka: hat är inte bara en attack mot grupper eller enskilda. Det bereder väg för fysiskt våld. Mord börjar alltid i någon mån med hatiska ord, av demonisering av människor. Mitt engagemang i PEN har skärpt min blick.

ANNONS

Varför behövs en organisation som PEN? 
– PEN räddar liv till att början med. Vi har fått hit intellektuella som varit dödsdömda i sina hemländer. Men det är också den enda organisationen som arbetar enbart för att försvara det fria ordet, och det är något mycket större än bara en fråga för journalister och författare. Det fria ordet är grunden för att vi ska kunna skapa ett civiliserat samhälle. PEN behövs. Det är en motkraft som bullrar, hörs och gör skillnad.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se