fbpx

Författaren Franz Kafkas sista försvunna manuskript hittade

En anteckningsbok med teckningar av Franz Kafka har nu återbördats till Israel. Foto: Sebastian Scheiner/AP/TT.

Efter elva års sökande har Nationalbiblioteket i Tel Aviv i Israel nu fått tag på de sista delarna av författaren Franz Kafkas försvunna originalmanuskript, skriver BBC.

Kafka avled 1924 i tuberkulos och lämnade alla sina personliga papper till sin vän Max Brod med instruktionen att de skulle brännas, men Brod hedrade inte Kafkas önskan utan tog manuskripten med sig när han flydde Tjeckoslovakien 1939.

Max Brod gav dem vid sin död 1968 till sin sekreterare Esther Hoffe och bad henne att donera dem till Hebreiska universitetet i Jerusalem eller nationalbiblioteket i Tel Aviv. Esther Hoffe lystrade inte heller till en döende persons sista vilja utan gav manuskripten till sina döttrar, som vägrade lämna ifrån sig dem. Hon sålde även originalmanuset till ”Processen” 1988 för en miljonsumma.

ANNONS

Israels högsta domstol dömde döttrarna att återlämna alla papper, men vissa av dem hade stulits och sålts utomlands. I maj i år kunde en samling av tusentals sidor återlämnas från ett tyskt bibliotek och nu har den sista manussidan lämnats tillbaka efter att ha återfunnits i ett schweiziskt arkiv.

Det schweiziska fyndet består av en anteckningsbok där Kafka tränade hebreiska, flera utkast till den ofullbordade romanen ”Hochzeitzvorbereitungen auf dem Lande” (på svenska: bröllopsförberedelser på landet) och hundratals brev och dagboksanteckningar.

Text: Ann Edliden/TT

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny