Författaren Franz Kafkas sista försvunna manuskript hittade

En anteckningsbok med teckningar av Franz Kafka har nu återbördats till Israel. Foto: Sebastian Scheiner/AP/TT.

Efter elva års sökande har Nationalbiblioteket i Tel Aviv i Israel nu fått tag på de sista delarna av författaren Franz Kafkas försvunna originalmanuskript, skriver BBC.

Kafka avled 1924 i tuberkulos och lämnade alla sina personliga papper till sin vän Max Brod med instruktionen att de skulle brännas, men Brod hedrade inte Kafkas önskan utan tog manuskripten med sig när han flydde Tjeckoslovakien 1939.

Max Brod gav dem vid sin död 1968 till sin sekreterare Esther Hoffe och bad henne att donera dem till Hebreiska universitetet i Jerusalem eller nationalbiblioteket i Tel Aviv. Esther Hoffe lystrade inte heller till en döende persons sista vilja utan gav manuskripten till sina döttrar, som vägrade lämna ifrån sig dem. Hon sålde även originalmanuset till ”Processen” 1988 för en miljonsumma.

Israels högsta domstol dömde döttrarna att återlämna alla papper, men vissa av dem hade stulits och sålts utomlands. I maj i år kunde en samling av tusentals sidor återlämnas från ett tyskt bibliotek och nu har den sista manussidan lämnats tillbaka efter att ha återfunnits i ett schweiziskt arkiv.

Det schweiziska fyndet består av en anteckningsbok där Kafka tränade hebreiska, flera utkast till den ofullbordade romanen ”Hochzeitzvorbereitungen auf dem Lande” (på svenska: bröllopsförberedelser på landet) och hundratals brev och dagboksanteckningar.

Text: Ann Edliden/TT

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,