fbpx

Teg Publishing publicerar Po Tidholms bok online med ett kapitel om dagen fram till valet

Ett kapitel om dagen - på Facebook ...

Sverige väntar med spänning på valet i höst, men få engagerar sig kanske så mycket att man publicerar en hel bok online för att skapa diskussion. Nu kan vi som läsare följa Po Tidholms Läget i landet dag för dag fram till det är dags att gå till valurnorna.

Förlaget Teg Publishing kommer fram till valet att publicera ett kapitel om dagen ur Po Tidholms bok Läget i landet – boken har 89 kapitel och det är 89 dagar kvar (onsdagen 13 juni 2018).

Vi tog ett kort snack med Anders Teglund om Po Tidholms bok, för att känna förlaget på pulsen. Det första vi undrade var så klart vad förlaget vill uppnå med publiceringen …

ANNONS

– Boken i sig har ju ett klart syfte och det är att lyfta landsbygdsfrågorna inför valet, säger Anders. Och parallellt med utgivningen med boken har vi gjort en lång föreläsnings- och debatturné som heter ”Lokalsamtal”, med Po Tidholm. Vi har besökt Folkets hus i hela landet.

Anders säger vidare att tanken med att lägga ut ett kapitel om dagen är att skapa en sorts blogg och upptakt inför valet, och att det här med att hela boken kommer att ligga ute på nätet helt gratis tar förläggare Anders med ro. Förhoppningen är att skapa diskussion och att få kommentarer och delningar av materialet ur boken. Win win, som man säger.

– Vi tycker att diskussionen i Sverige behöver annat fokus än vad det har just nu, fortsätter han. Då ser vi ingen poäng med att låsa fast dessa tankar mellan bokpärmar. Vi vill skapa en större debatt, och tror att dessa inlägg kan väcka en sådan. I slutändan hoppas vi att det ska göra skillnad i det politiska samtalet.

ANNONS

Boken i sig är väldigt speciell redan innan, och är tänkt som en pamflett, med korta kärnfulla kapitel som kan ge en hyfsat snabb överblick av det politiska läget i landsbygdsfrågan. Hur hamnade vi här? Hur ser det ut i andra länder? Många texter i dessa ämnen är ganska tunga och vissa böcker är som tegelstenar. Förlaget tyckte att det behövdes något snabbare och svängigare för att väcka folks intresse.

– Den här boken ska inte vara krävande att läsa, utan är mest tänkt som ett bränsle för ett politiskt samtal om landsbygdsfrågor, säger Anders till Boktugg. Sedan ska man inte glömma bort att Po Tidholm är en enormt påläst och välformulerad journalist.

Eftersom materialet redan är släppt som fysisk bok, så har man också hunnit känna av hur den tagits emot runt om i landet. Och den har fått ett positivt mottagande, inte minst i Småland, Skåne och delar av Norrland. Men, som Anders själv säger, Stockholmspressen har symptomatiskt nog inte brytt sig om boken nämnvärt.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

– Bland landsbygdsteoretiker och aktivister har boken tagits emot väl, säger Anders. Men tyvärr är inte landsbygdens situation det hetaste ämnet bland tänkare, något som vi tycker känns lite alarmerande, med tanke på hur det gick i USA med valet av Trump, omröstningen av Brexit i England och så vidare. Landsbygderna är viktigare än vad storstadsmedia tycks tro. . Vi ger ut produktioner som vi tycker bär en politisk kraft på ett konstnärligt plan.

De 89 kapitel som nu släpps hittar ni här: https://www.facebook.com/potidholmjournalist/

Och i just den här stunden, strax innan vi publicerar det här, får vi veta att tilltaget blivit viralt. I nuläget har det första inlägget ur boken fler än 200 delningar och över 21 000 har nåtts av det. En god start, för ett coolt projekt.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.