Boktips: Tio fantastiska biografier om gripande och spännande människor 2018

En bra biografi kan vara minst lika spännande som en roman - här är tio böcker som bevisar det.

Gripande, spännande och fascinerande! Omdömena om en riktigt bra biografi kan vara många, men oavsett betyget så finns det något alldeles särskilt som drar när människor skriver om sig själva: Ärligheten. Här är tio bra biografier från vår tid. 

Visst är det underbart att läsa romaner, men det är nästan ännu mer spännande att få ta del av riktiga människors liv och öden – inte minst när det rör sig om människor som vi kan låta oss inspireras av i vardagen. Det senaste åren har det dessutom kommit massor av fina biografier, och genren har åter fått ett uppsving.

Rädd att du missat någon av de bästa biografierna? Ingen fara, vi har gjort en lista till dig med tio helgjutna berättelser om några av vår tids största namn inom olika områden.

Boktips: Tio fantastiska biografier om gripande och spännande människor 2018

1. Jag är fotboll av Zlatan Ibrahimovic, Mats Olsson

Jag är fotboll är en bilddriven självbiografisk bok om Sveriges största fotbollsstjärna genom tiderna, Zlatan Ibrahimovic. Här får vi veta allt om hans fotbollskarriär, från de tidiga åren i Malmö FF till Manchester United och flytten till hans nuvarande klubb LA Galaxy. I boken berättar Zlatan med egna ord om hur det är att gå från underdog till superstjärna, hur det gick till när han lämnade Milan för Paris SG och hur han tog sig an den svåra knäskadan i Manchester United. Men också om målen, segrarna och känslan av alltid behöva vara bättre för att bli accepterad som svensk.

2. Min historia av Michelle Obama

Michelle Obama är en av vår tids mest ikoniska och beundrade kvinnor. Som den första afroamerikanska presidentfrun skapade hon det mest öppna och inkluderande presidentskapet i USA:s historia. Hon är en passionerad och kraftfull förespråkare för kvinnor och flickors rättigheter världen över och har förändrat hur föräldrar och barn ser på hälsa och vikten av ett aktivt liv. Samtidigt har hon uppfostrat två döttrar och stått sida vid sida med sin man i hans uppdrag att leda USA genom några av landets mest påfrestande perioder.

Min historia

Min historia

  • Förlag: Bokförlaget Forum
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-11-13
  • ISBN: 9789137153049

3. Peder Fredricson av Peder Fredricson, Lisen Lindahl

Det här är Peder Fredricsons egen berättelse om sitt liv och om den långa vägen till mästerskap. Han började rida vid tre års ålder och lekte sig till erfarenhet, vilket innebar allt från vilda ritter i skogen och taggtrådstrassel till att simma med hästar. Han red både barfota och barbacka, helst snabbt ihop med storebror Jens. I tidiga tonåren kom törsten efter mer kunskap och då tog han jobb hos några av världens bästa ryttare. Han blev en skicklig ryttare men när han själv skulle börja tävla i de stora sammanhangen gick det inte riktigt som han tänkt sig. Första uppvisningen i Globen var ingen tävling utan blev en sång, och maskeradhoppning. Där bestämde han sig för att ändra sitt liv. Ett år senare fick han sin första OS-medalj.I den här boken berättar Peder om den slingriga vägen till framgång – och om hemligheten som förändrade hans liv. Det är en fängslande och detaljrik berättelse som är rikt illustrerad med både privata bilder från hans uppväxt och helt nytagna bilder bakom kulisserna på de stora tävlingarna.Det här är en bok som inte enbart vänder sig till alla som är intresserade av hästar och ridsport – den är också fascinerande läsning för alla som vill hitta sin egen väg till framgång.Texten är skriven tillsammans med tevejournalisten Lisen Lindahl. Peder Fredricson är en av vår tids främsta svenska idrottare. Han är europeisk mästare i hästhoppning, har vunnit två OS-medaljer och vunnit Jerringpriset två år i följd. Han är bosatt i Skåne där han driver gården Grevlunda tillsammans med sin hustru Lisen Bratt Fredricson.

4. Enda sättet att genomlida en konsert är att själv stå på scenen av Magnus Uggla, Magnus Uggla

”Jag har aldrig känt mig manad att sätta mina personliga livsöden på pränt. Jag är 63 år – snart pensionär, jag vet – och jag har aldrig ens tänkt tanken på att skriva en bok. Förrän nu.

Det skall sägas att egentligen ogillar jag böcker starkt. Till skillnad från mina föräldrar som läste för jämnan när jag var barn. Mammas ständiga devis var att ”har man bara en bok har man aldrig tråkigt” och eftersom både hon och pappa levde enligt den devisen blev också böckerna min största konkurrent om mina föräldrars uppmärksamhet. Att jag detta till trots lyckats plita ner 300 sidor, av förvisso rätt ointressanta anekdoter från min uppväxt, ska därför ses som en bedrift. Och det hade troligtvis aldrig hänt om jag inte beslutat mig för att göra en ADHD-utredning för att komma tillrätta med min ständiga rastlöshet. Att tvingas berätta för en psykolog om sin barndom sätter igång en del tankar.

När jag sen fick en roll i My Fair Lady på Stadsteatern som Elizas pappa – i min enfald trodde jag att jag förärats en av huvudrollerna – visade det sig att min medverkan i musikalen var ringa. Under den långa repetitionsperioden kom rastlösheten åter krypande. Vad skulle jag sysselsätta mig med hela dagarna?

En morgon kom titeln på mina ännu oskrivna memoarer farandes. Bara sådär. Den sammanfattade det mesta och det kändes på något sätt omöjligt att inte slå sig ned vid datorn och ge liv åt titeln.” Magnus Uggla

Magnus Uggla är en av Sveriges största artister. Det här är en memoarbok som tar sin utgångspunkt i hans beslut att göra en ADHD-utredning. Samtalen med psykologen tvingar honom att berätta och gå tillbaka till uppväxtåren, familjerelationerna och den tidiga önskan om att bli berömd, slå igenom som musikartist.

Det är en öppenhjärtig, drastisk och rapp berättelse om en ung man vars rastlöshet både sätter krokben för honom och ständigt driver honom framåt trots nya motgångar. Redan som barn har han ett stort behov av bekräftelse vilket han skildrar med stor insikt och humor.

Vi får följa honom från tidig barndom med ständiga flyttar och uppbrott, via de vilda glamåren och fram till skivdebuten, som inte blev den hyllade framgång han hade hoppats på. Men van vid motgångar ger Magnus Uggla aldrig upp och snart står han inför sitt stora genombrott.

5. Samir & Viktor av Samir Badran, Viktor Frisk, Pascal Engman, Samir Badran, Viktor Frisk, Pascal Engman

För första gången någonsin berättas Samir och Viktors gemensamma historia. Detta är en naken skildring av resan mot framgång, och livet bortom rampljuset.

SOMMAREN 2017 uppträdde duon 92 gånger. Med samma varma energi och närvaro mötte de sina fans dag ut och dag in. De var då årets mest bokade artister.

I år deltog de för tredje gången i Melodifestivalen och deras bidrag låg under våren som #1 på Spotify; vår tids bild av framgång. Men vägen dit var inte lätt eller självklar. Tung ADHD-medicinering, en skakig relation och ett uttalat förakt från mediasverige är faktorer som åsamkat duomedlemmarna långa perioder av både ångest och konflikter.

Detta ett ärligt porträtt av kändisvärldens stjärnglans och baksidor, skildrat genom ögonen på två av Sveriges största influencers och berättat för Pascal Engman.

6. Min historia av Petter Northug, Jonas Forsang

Detta är berättelsen om en av skidsportens främsta och mest kontroversiella ikoner. Med fyra OS-medaljer och sexton i VM är Petter Northug en av de främsta skidåkarna genom tiderna. I Min historia berättar han själv om framgångens pris om gulden, skandalerna och bilkraschen som förändrade allt. Det är en berättelse om mod och viljestyrka, om ensamhet och osäkerhet, och om att våga vara den man är.

Min historia

Min historia

  • Förlag: Mondial
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-11-26
  • ISBN: 9789188671776

7. Frida Kahlo : en biografi av Hayden Herrera

”Herrera skriver inlevelsefullt och samtidigt vederhäftigt om allt från Fridas kärleksaffärer, äktenskapet med konstnärskollegan Diego Rivera men lägger också mycket fokus på kopplingarna mellan Kahlos liv och konst och gör många konstanalyser och beskrivningar av Fridas konst. Författarens närgångna granskning av Frida Kahlos liv gör inte myten Frida Kahlo mindre dramatisk.” 4 av 5 BTJ

Frida Kahlo : en biografi

Frida Kahlo : en biografi

  • Förlag: Mima Förlag
  • Format: Klotband
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-04-17
  • ISBN: 9789188681232

8. Scener ur hjärtat av Malena Ernman, Svante Thunberg

Den här historien handlar om mig och min familj och den kris som drabbade oss. Men det är framförallt en berättelse om krisen som omger oss alla. Kanske handlar den om utbrända människor på en utbränd planet där väder, vind och vardag ökar i styrka för varje dag. Att hålla ihop som människor och att hitta hållbarhet, det är hjärtat i denna bok. /Malena Ernman

9. Den stora bilden av Gunhild A. Stordalen, Jonas Forsang

Det här är historien om bondflickan som blev miljardärsfru, om läkaren som blev dödssjuk. Det är historien om att kämpa för att rädda världen samtidigt som man kämpar för att rädda sitt eget liv. Detta är historien om Gunhild Stordalen. År 2014 diagnostiserades Gunhild Stordalen med den obotliga sjukdomen systemisk skleros. Fram till dess hade hon trott att hon skulle ha ett helt liv på sig att göra skillnad, nu hade hon i värsta fall bara några år kvar att leva.

Den stora bilden är Gunhild Stordalens egen berättelse om sin kamp för överlevnad och för en bättre värld. Men boken är också en hyllning till livet. Och kärleken.

10. Hur jag lärde mig förstå världen av Fanny Härgestam, Hans Rosling

”Det här är en bok som innehåller ytterst få siffror. Istället handlar den om möten med människor som öppnat mina ögon.” – Hans Rosling

Det var fakta som hjälpte honom att förklara hur världen fungerar. Men det var nyfikenhet och engagemang som gjorde Hans Rosling till vår tids mest folkkära forskare.

Hur jag lärde mig förstå världen är Hans Roslings egen berättelse om hur en ung man från enkla omständigheter kunde använda vetenskapen för att ta sig ut i världen och förklara den på nytt. Han skriver öppet och personligt om sitt liv och sina svåraste beslut – oavsett om de fattades på akutmottagningen i Moçambique, med makthavarna i Davos eller i den egna familjevardagen.

I samarbete med journalisten Fanny Härgestam har Hans Rosling skrivit sina memoarer med samma berättarglädje som fick en hel värld att lyssna när han talade.

UR HANS ROSLINGS FÖRORD
Ett telefonsamtal den 5 februari 2016 gjorde det bråttom att skriva böcker. Min läkare ringde och berättade att jag hade bukspottkörtelcancer. Jag var förberedd på de dåliga nyheterna. Samtalet den eftermiddagen var bara bekräftelsen på vad som gradvis blivit uppenbart för mig under de senaste dagarnas läkarundersökningar. Prognosen var dålig. Jag hade ungefär ett år kvar att leva.

Jag grät största delen av den fredagskvällen. Som tur var hade jag Agneta, min ungdomskärlek och fru. Med henne som tröst, och med våra barns och vänners stöd, kunde jag anpassa mig till den nya verkligheten. Jag skulle inte dö kommande månad. Livet skulle fortsätta trots den dödliga sjukdomen. Jag skulle kunna njuta av livet åtminstone under våren och sommaren.

Cancern har gjort min dagsform oförutsägbar. Därför har också mitt arbete förändrats. Bara några dagar efter sjukdomsbeskedet ställde jag in samtliga föreläsningar samt film- och TV-produktioner. Detta var ledsamt att göra, men jag hade inget val. Dessutom kunde jag stå ut med den dramatiska förändringen av en specifik anledning. Någonting annat stod nämligen överst på min önskelista: att få skriva boken Factfulness tillsammans med min son Ola och hans fru Anna. Vi har jobbat ihop med folkbildning i 18 år och tillsammans grundat stiftelsen Gapminder.

Det var under hösten 2015 som Anna och Ola kom på bokkonceptet och titeln. Boken var redan tänkt att skrivas av oss tre under kommande år, parallellt med vårt pågående arbete för Gapminder. Min cancer gjorde det bara än mer brådskande för mig.

Snart visade det sig att materialet skulle räcka till två böcker. Medan Factfulness handlar om varför vi människor har så svårt att förstå utvecklingen i världen, handlar den här boken om mig och hur jag kom att förstå världen. Det här är alltså en bok som innehåller ytterst få siffror. Istället handlar den om möten med människor som öppnat mina ögon. Fått mig att tänka om.

Hans Rosling, januari 2017

Factfulness utkommer våren 2018.

”En äventyrlig historia, väl berättad, som bör läsas av alla som tror att världen snart går under. Roslings budskap är nämligen det motsatta, att åtskilligt har blivit bättre. Det är den hårda sanningen som kräver en pedagog utöver det vanliga.” SvD

”Hur som helst slukar jag boken … Hans Rosling hade förmågan att vända en dyster bild till en framgångshistoria.” Aftonbladet

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,