Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Mia Helge.

Jag är en seniorsocionom till yrket som skrivit mycket i jobbet under alla år. Det lustfyllda skrivandet har vilat tills jag för några år sedan fann mina genomlevare i en trolsk miljö i södra Dalarna. Att få skriva för egen skull är befriande kul, det blev en hel roman, den första av tre i en serie om Wänbo herrgård. Flera egna resor är gjorda de senaste åren, det kanske kan bli så när livet tar oss fram årsring för årsring.

Att debutera som författare är för mig modigt, att våga ge mig utanför det vanliga. Skrivande läker, jag har sett hur berättelser runnit ut ur pennan och påbörjat resan med att hela själen. Alla dessa människor som funnits före oss, banat väg och rest sig inspirerar mig. Vår historia bär vi i vårt mänskliga psyke. Så i min väsenöverskridande berättelse finns det mörka personligheter men jag hoppas att jag beskriver dem med förståelse och omtanke i Genomlevare. Det är härligt att få leka med tiden, det ger perspektiv inför framtid.

Genomlevare

Genomlevare

<em>”Theo hade i några dagars tid haft en krypande oro i kroppen. Hon ogillade att hon blivit så lättskrämd under veckan på Wänbo. Men det var något som var annorlunda än det vanliga som hon känt som liten på godset. Hon var inte ensam när hon var ensam. Läs mer »

Sara Lundin. Fotograf: Hampus Arvidsson

Mitt namn är Sara Lundin och jag är författare och illustratör till Ilse och istiden. Jag föddes i Småland och växte upp i de småländska skogarna men är idag bosatt längs den sörmländska kusten.

Redan som liten började mitt intresse för litteratur, språk och illustration att växa och det ledde i sin tur till att jag valde att bli lärare i bland annat svenska, engelska och bild. Att läsa, skriva och illustrera är något av det roligaste jag vet och jag älskar att inspirera mina elever till att utforska språkets värld. Under mina år som lärare har jag främst arbetat på mångkulturella skolor och har där träffat elever med olika förutsättningar och bakgrunder. Många av dessa barn älskar historia men tycker också att det kan vara lite svårt att förstå ibland. Det är för alla dessa barn som jag skriver.

Ilse och istiden : forntidens fantastiska fakta

Ilse och istiden : forntidens fantastiska fakta

Det är en helt vanlig söndag och Ilse har tråkigt. I alla fall tills hon hittar en bok om istiden i garaget!

Ilses pappa är arkeolog, och när hon frågar honom vad en istid egentligen är för något har han många spännande saker att dela med sig av. Pappa berättar om ulliga elefanter, jättegrytor och stora stenar som flyttar på sig. Läs mer »

Susanne Kleman. Fotograf-Lumeah Photography / Janine-Laag

Jag började skriva i slutet av juristutbildningen, när jag bodde i Uppsala. Livet i en studentstad och hur det kan vara något av en subkultur, där saker som inte accepteras i det vanliga, vuxna samhället ändå kan passera, var något jag tänkte en del på. Också på makt och hemliga relationer och historia. Jag är svårt förtjust i deckare och ville pröva att skriva en själv. Det gjorde jag också och det är den som nu kommer ut!

Men vilken tid det tog. Under många år låg manuset ofärdigt och orört i en fil på datorn. Nu har jag dock fått upp farten och ser fram emot att skriva, och ge ut, fler böcker.

Till vardags jobbar jag som jurist. Numera bor jag utanför Stockholm, är gift och har barn. Studentlivet är sedan länge ett avslutat kapitel men det har varit så roligt att dyka ner i min fiktiva Uppsala-värld med märkliga lärare, ung ångest, kluriga motiv och alla dess platser: Fyrisån, Carolina Rediviva, Ekomomikum, Juridiska biblioteket … och förstås, att få bo in sig i karaktärernas komplicerade liv.

Mörker över Uppsala

Mörker över Uppsala

Efter en sen utekväll försvinner en student från Uppsala universitet. Civilutredaren Amanda Dupont, som själv övergett drömmen om en akademisk karriär och precis gått igenom en uppslitande skilsmässa, kastas in i en värld av prestation och hemliga relationer när fallet hamnar hos henne. Läs mer »

Sophia Larsson

Min kärlek för att skriva kom när jag var 13 år, och fick för mig att jag ville skriva en bok. Boken jag skrev var minst sagt dålig, men drömmen om att fylla mitt liv med berättelser har aldrig slocknat.

När jag var 18 så bestämde jag mig för att söka till filmskola. Jag hade en föreställning att mina berättelser hörde hemma på vita duken istället för på papper och att det skulle vara enklare.

Under min tid i filmskola så började jag skriva igen. Mina berättelser lyckades dra till sig en rätt så stor läsarskara online. Med över 1 miljon visningar och över 25 tusen positiva kommentarer så växte självförtroendet för att göra något större, och drömmen om en egen bok flammade upp på nytt.

Våren 2023 påbörjade jag min debutbok som skrev mer eller mindre sig själv på ett par månader. Jag skickade iväg bokmanuset och påbörjade ett samarbete med ett hybridförlag.

Jag är idag 27 år gammal och kan stolt säga att jag uppfyllt min barndomsdröm och blivit publicerad författare.

Vad framtiden kommer att erbjuda är en berättelse som ännu väntar på att skrivas.

Väsenjägarna

Väsenjägarna

Väsenjägarna tar läsaren in en värld där väsen är mer än bara sagor man berättade om förr i tiden. En värld där väsens existens hålls hemlig för majoriteten av världen förutom människor med speciella förmågor som kallas för väsenjägare. Läs mer »
Lena Zetterberg Björk. Fotograf: Lo Varg

Får man kalla sig författare nu? Om inte: jag är copywriter, kursledare och föreläsare. Jag skriver alltså copy, varumärkesbyggande och säljande texter, åt olika företag. Och så hjälper jag folk att göra samma sak själva. 

Under åren har kursdeltagare föreslagit att jag ska skriva en bok om de metoder och principer jag lär ut. Och absolut, drömmen om att skriva en bok har funnits med mig sedan jag var 8 år och skrev en diktsamling om jag kopierade upp och häftade på pappas jobb. 

Men jag hade nog tippat att min riktiga debut skulle bli skönlitterär. För det ligger ett halvfärdigt romanmanus i byrålådan också. På ett skrivläger med Mian Lodalen och Sara Lövestam – där jag skulle fokusera på att komma framåt med romanen – fick jag en skrivövning på temat facklitteratur. På 40 minuter hade jag skrivit synopsis till den där boken som mina kursdeltagare hade frågat efter, och det kändes sedan så självklart att jag skulle skriva den. Så romanen har fått vänta. Nu ska den få fokus igen.

Skriv för att nå fram : texter som engagerar och säljer

Skriv för att nå fram : texter som engagerar och säljer

Många företagare, kreatörer och kommunikatörer kämpar för att få effekt av sin marknadsföring. Det är svårare än någonsin att sticka ut i bruset. Läs mer »

Mickel Grönroos.

När jag var yngre ville jag bli författare – eller programmerare. Det fanns bara två problem. För att bli författare måste man ha något att berätta och vem har det när man knappt har odlat klart sin mustasch? Och att bli programmerare, annat än i smyg, gick inte i Helsingfors (där jag är född och uppvuxen) runt 1990. Det var helt enkelt för töntigt då. 

Så det blev en tur via journalistutbildningen, men nyhetsjournalistiken var verkligen inget för mig. Jag ville inte ställa frågor till andra, utan hellre svara på deras. Så jag sadlade om och började med lingvistik i stället och den vägen hittade jag vidare till språkteknologin och det som idag är så hett, artificiell intelligens. Med tiden var det inte töntigt alls längre att jobba med programvaruutveckling så det blev en karriär inom IT i alla fall. Att skriva historier fick bytas ut till att skriva teknisk dokumentation.

Men något gnagde. 

Jag har alltid sett embryon till berättelser överallt. Gubben med rollatorn i skogen, vad gjorde han i sjuttio år innan han hamnade just där? Eller tanten med galoscherna på badstranden, hur kom hon dit? Och de där tre pojkarna med sina cyklar som sladdade förbi precis på grusvägen, varför hade de så förbaskat bråttom?

Eftersom jag har haft förmånen att tillbringa somrarna på Öland i snart ett kvarts sekel slog det mig att det finns minst en berättelse som just jag kan berätta om Öland, som en dubbel utböling (jag är trots allt finlandssvensk) men med tillräcklig insikt. Så det blev en roman i alla fall. Om tjockholmare och lantisar, arbetare och tjänstemän, unga och gamla, kvinnor och män, ölänningar och fastlänningar, svenskar och utbölingar. Om vad som händer om man låter sig svepas med och inte tror man har allt klart för sig. Det blev boken Echte Liebe.

Jag hoppas att  just du gillar den. För vem vet, om ni är några stycken som ger tummen upp så kanske, men bara kanske, att jag inte kan låta bli att skriva en bok till. 

Echte Liebe

Echte Liebe

  • Förlag: BoD
  • Utgiven: 2024-02-05
Det är sent i augusti 2022. Niklas har stannat kvar på norra Öland tillsammans med sin hund Våfflan för att ställa i ordning fritidshuset inför hösten. Det finns bara ett problem: Det är dötrist.

Men Öland har mer att erbjuda än Niklas först tror. Efter sommargästernas avfärd vaknar byn till liv på ett sätt han inte hade kunnat föreställa sig. Läs mer »