Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Lotta Sjunnesson. Fotograf: Hanna Toresson

Det hade gått år sedan jag skrev senast. Jag såg mina ofärdiga alster i datorn. Jag ville fortsätta skriva, men tiden fanns inte. Till slut bestämde jag mig. Jag tog tjänstledigt. Satt och skrev i sex månader. Kom in i det härliga författandet igen och till min glädje blev resultatet mitt namn på två bokryggar. I somras kom min barnbok, ”Hitta tavlan!” ut och nu kommer min bok ”Jag ligger på soffan : en bok om utmattning”. Den sistnämnda handlar om hur jag gick från att vara en trebarnsmor med järnkoll på allt, till en person som saknade förmåga att läsa och skriva och som inte klarade av att få iväg sin fyraåring till förskolan. Den handlar om hur jag blev sjuk och min väg tillbaka till ett friskt liv där berättelsen varvas med fakta om sjukdomen. Med boken vill jag ge hopp till dem som just blivit sjuka i utmattning, men också att den ska vara en väckarklocka till dem som är i full fart på väg att bli sjuka, i hopp om att de ska stanna upp och ändra riktning. 

Jag ligger på soffan : en bok om utmattning

Jag ligger på soffan : en bok om utmattning

Att inte orka med mina barn, det var det värsta.

Plötsligt kunde jag inte längre läsa. Jag klarade inte av att laga mat och ha två kastruller samtidigt på spisen utan att få panik.

Efter att i flera år kämpat med att vara både läkare och en närvarande mamma sa min kropp plötsligt stopp. Läs mer »

Elina Olsson

Mitt namn är Elina Olsson och jag är författare till barnboken “Nora följer med till stallet”. Jag är uppvuxen i Ystad och var bosatt i Sandefjord (Norge) några år innan jag hamnade i min nuvarande hemstad, Helsingborg. Här bor jag tillsammans med min sambo, 4-åriga dotter och vår pratglada katt Charlie. 

Jag har alltid tyckt om att läsa böcker för min dotter, mestadels för att varva ner innan läggdags. Inom mig har jag många gånger känt hur roligt det skulle vara att skriva en alldeles egen bok, på mitt alldeles egna sätt. Men precis som mycket annat som man kan drömma om så kändes det svårt och självtvivlet ekade i huvudet. 

När mitt liv av olika anledningar vändes upp och ner så tog det en stund innan jag hittade min plattform att stå på. Jag hade nyligen slutat på min dåvarande fasta anställning och skulle inom kort starta upp en liten verksamhet. Innan den drog igång hade jag några månader utan ett tydligt syfte. Trots självtvivlet valde jag då att sätta i gång och skriva på min barnbok, mest som ett kul projekt. Boken började ta form och jag funderade på att kanske skulle denna kunna tas emot av ett förlag? Och så blev det!

Min bok blir för mig en påminnelse om att aldrig sluta drömma och försöka. Det mesta går att förverkliga, man måste bara ha tålamod och kanske framför allt mod. Vad är det värsta som kan hända?

Tack till alla ni som trott på mig och som stöttat mig genom denna process! Jag känner mig blygsamt stolt inför att boken finns tillgänglig för er alla att ta del av. Ett speciellt tack till Emma Wiklund som fångade min berättelse i bilder på ett härligt sätt. 

Nora följer med till stallet

Nora följer med till stallet

Nora är en tjej som älskar äventyr. I dag följer hon med sin mamma till stallet och lär sig hur en dag med en alldeles egen häst skulle kunna se ut. Det blir en hel del jobb, men framför allt massa kul. Häng med du också! Läs mer »
Magnus Lindgren. Foto: Emma Posner Lindegren

Jag heter Magnus Lindegren och är utbildad teaterpedagog och musikalartist.

Jag är uppvuxen i Frillesås i Kungsbacka kommun men bor numera i Fjärås.

Jag har tidigare arbetat som skådespelare bl.a. på Astrid Lindgrens värld. Där fick jag goda förutsättningar att utveckla mitt berättande och många av mina sagor föddes där, i mötet med barnen.

Jag har skrivit så länge jag kunnat hålla i en penna, men under mitt arbete på Astrid Lindgrens värld fann jag ett sätt att skriva som passade mina sagor väldigt bra. 

Övriga intressen jag ägnar mig åt är historia och musik. Man kan bl.a. höra mig sjunga i banden ”Silfwerlood” och ”Angels Down”. 

Jag tycker om att vara i skog och natur där jag finner inspiration till många av mina berättelser.

Bild tagen av Emma Posner Lindegren.

Kronhjortsnatten

Kronhjortsnatten

Sturkas familj går med kurrande magar. Skörden har varit dålig och vintern är svår. Så Sturkas beger sig ut i skogen med sin båge för att leta rätt på villebråd som kan mätta deras hunger. Denna natt, som senare kommer att kallas Kronhjortsnatten, ser ut att bli hans sista i livet. Kronhjortsnatten är en saga om forna tider men med inslag som är lika aktuella idag. Läs mer »

Marianne Petrén. Fotograf: Mikael Eriksson

Jag har alltid haft böcker och barn omkring mig – både privat och i mitt yrkesliv som lågstadielärare, specialpedagog, läromedelsutvecklare, lektör, läromedelsförfattare och korrekturläsare. I dag har jag fem barnbarn mellan 6 år och 13 år som deltagit under skrivprocessen och kommit med synpunkter och inte minst stärkt mig i min förvissning att det är en berättelse som fängslar barn i den åldern.

Intresset för både historia och för den lilla människan har alltid funnits med mig. Jag vill att läsarna ska få möjlighet att ta del av en annan tid i den här äventyrsberättelsen och kanske hitta något som de har gemensamt med huvudpersonerna eller situationer de känner igen sig i. 

Förutom att boken både genom text och bild ger en uppfattning av hur barn i läsarnas ålder levde för ungefär 70 år sedan, så vill jag visa att alla kan försöka hjälpa till och göra skillnad.

Smugglare i hamnen

Smugglare i hamnen

Vad händer egentligen i hamnen? Vilka är främlingarna och vad bär de på?

Från sitt gömställe bakom en godsvagn ser Eva och Lars hur främlingarna byter varor och pengar. Snart är vännerna mitt uppe i en spännande och farlig jakt på smugglarna.

Följ med på en tidsresa till 1950-talet där Eva och Lars är huvudpersoner. Läs mer »

Stefan Lindgren. Foto Tobias Fischer

​Sedan drygt 30 år har jag delat mitt liv mellan Stockholm, en modern och vacker huvudstad med med honörsord som effektivitet, ordning och rättvisa. Samt Lecce, en antik barockstad med långa heta sandstränder, turkosblått hav, liv och högljudda invånare med anor från tiden före Kristus där passion och kreativitet är viktigare. En fantastisk blandning.

En sång om en ung nigeriansk kvinna som utnyttjades för prostitution längs de italienska landsvägarna och blev fri först genom sin död, gjorde starkt intryck och en följande skrivarkurs i New York, fick mig att börja skissa på en berättelse om maffia, utnyttjande, konflikter och starka känslor, där döden kan bli den yttersta konsekvensen.

I berättelsen får vi träffa sicilianaren Filippo och en lokal syditaliensk maffiafamilj. Vi följer Sophie, en svensk kvinnlig hovrättsfiskal och Daniele, en italiensk åklagare till Stockholm och Oxelösund samt två nyfödda tvillingar som rymmer med sin mor till London.  

Filippo, sicilianaren : en maffiaberättelse

Filippo, sicilianaren : en maffiaberättelse

Året är 1985. På den italienska sydostkusten pågår ett krig mellan flera maffiafamiljer och dödstalen stiger. Filippo, medlem i Cosa Nostra, gör sin första runda i fängelset. Där träffar han Michele, närmaste man till en av de lokala familjernas boss. Den starka Filippo, som har en förmåga att koppla bort sina känslor, blir snart en garanti för Micheles överlevnad i fängelset. Läs mer »

Sune Ågren. Fotograf Cecilia Hedström

Jag heter Sune Ågren, bor i Göteborg och är uppvuxen på ett litet jordbruk i Norrland. På latingymnasiet i lärdomsstaden Härnösand läste jag bl.a. filosofi vilket senare i livet ledde till intresse för vetenskapsmän och filosofer inom kvantfysik. Efter gymnasiet studerade jag ryska på Försvarets Tolkskola och ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm samt vid INSEAD i Fontainbleau utanför Paris. Jag har arbetat som anställd företagsledare inom olika industrier som Nylands Mattfabrik AB, Holmsund Golv och Götaverken Modul AB. För att jobba åt mig själv blev jag serieentreprenör med köp, utveckling och försäljning av egna företag med ett internationellt arbetsfält. Mitt sista företag i kedjan, Vadsbo LightTech AB, avyttrades och såldes in på börsen år 2016 där det fortfarande lever och frodas. Den grekiske filosofen Herakleitos beskrev redan för ca 2 500 år sedan tillvaron som stadd i ständig förändring med uttrycket Panta rhei. Under min livsresa har hans livssyn väglett mig.  

En tankelek : om personlig utveckling utifrån kvantfysiken

En tankelek : om personlig utveckling utifrån kvantfysiken

Alla har vi hört talas om hur arv och miljö formar oss människor. Läs mer »