En oansenlig detalj

En oansenlig detalj
Författare
Medverkande
Förlag Bokförlaget Tranan
GenreUtländska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Vikt0
Utgiven2021-09-28
SABHce
ISBN 9789189175464

Vilken påverkan kan en bortglömd detalj från ett krig ha på kommande generationer? I den första delen av Adania Shiblis precist utmejslade roman En oansenlig detlalj berättas det om ett fruktansvärt krigsbrott en palestinsk kvinna utsätts för 1949, ett år efter det som palestinerna sörjer som Nakbadagen den stora katastrof som ledde till mer än 700.000 människors exil. Den palestinska kvinnan fångas in, våldtas och mördas av en grupp israeliska soldater, och det är genom en av dem händelsen skildras. 

I den andra delen får vi bekanta oss med en ung kvinna i Ramallah som långt senare börjar nysta i denna händelse, som i historieskrivningen förpassats till att vara  en oansenlig detalj. Hon påbörjar en personlig undersökning som med tiden närmast övergår i besatthet, inte bara på grund av brottets natur, utan också -- eller kanske framför allt -- för att händelsen inträffade exakt på dagen 25 år innan hon föddes.

Adania Shibli (född 1974 i Ramallah) har tidigare utkommit med två romaner på Tranan (Beröring / Vi är alla lika fjärran från kärleken, 2018). Trots sin sparsamma produktion anses hon vara en av den arabiskspråkiga litteraturens mest originella och framstående författare. En oansenlig detalj har i sin engelska översättning nominerats till både National Book Awards och Booker International Prize.