Daniel Stein, tolk

Daniel Stein, tolk
Författare
Medverkande
Förlag Ersatz
GenreUtländska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor526
Vikt864 gr
Utgiven2021-05-07
SABHce
ISBN 9789188913289

»Jag vill tacka alla som gör sig mödan att begrunda denna ödmjuka människas stora liv.« Ljudmila Ulitskaja

 

Daniel Stein föddes i en judisk familj i en polsk shtetl 1922 och avled som katolsk munk i Haifa i Israel 1995. Däremellan var han ofrivillig krigsförbrytare, krigshjälte, själasörjare och brobyggare mellan människor av olika härkomster och trostillhörigheter. Sin sanna livsuppgift fann han i återuppbyggnaden av Jakobs kyrka i Heliga  landet Jerusalemförsamlingen som bildades innan judendomen och kristendomen gick skilda vägar.

Romanen bygger på Oswald Rufeisens livshistoria och är ett collage av brev, dagboksanteckningar, intervjuer och andra dokument, både verkliga och fiktiva. Här möter läsaren ett myller av trosfrågor, människor och livsöden som hamnat mellan kuggarna i historiens maskineri.

»Vi vågar hävda att boken har skrivit en ny sida i världslitteraturens historia Detta är inte en bok om Gud, det är en bok om kärlek.« Moskovskije Novosti

 

LJUDMILA ULITSKAJA, född 1943 i Moskva, är en av Rysslands största författare. I Sverige har hennes senaste romaner, Det gröna tältet (2015) och Jakobs stege (2017), rosats av såväl kritiker som läsare. Ulitskaja har bl.a. tilldelats Prix Médicis, ryska Bookerpriset och Simone de Beauvoir-priset.