Domkyrkan i Lund : en vandring i tid och rum

Domkyrkan i Lund : en vandring i tid och rum
Författare
Medverkande
Förlag Historiska Media
GenreKulturhistoria och allmän humaniora
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor179
Vikt940 gr
Utgiven2012-10-29
SABIc-cz Lund: Lunds domkyrka
ISBN 9789187031342
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

»Med denna bok har Lundadomen verkligen fått en vägvisare som tar den på allvar. Det som gör boken så lyckad är att den blandar den historiska översikten med fördjupningar i enskilda personers livsöden, specifika föremåls historia eller vardagslivet i och utanför kyrkan under en viss period … Fotografierna är överdådiga. Helheten är så läsarvänlig att boken utmärkt fungerar också för ströläsning och bläddrande i soffhörnet.« Biblitekstjänst

Domkyrkan i Lund, denna tusenåriga katedral, reser sig majestätiskt över den skånska slätten. Eva Helen Ulvros och Anita Larsson skildrar Lunds domkyrka ur olika perspektiv.

Vi får veta mycket om byggnadens historia och dess kulturhistoriskt värdefulla inventarier, men också om gudstjänstliv och händelser i kyrkan under olika tider. Även personer som satt sitt avtryck i kyrkan under seklernas gång biskopar, förmögna kvinnor och kungligheter lyfts fram. Lunds domkyrka, en storslagen romansk katedral och en gång kyrkligt centrum för hela Norden, är också nu en viktig mötesplats och ett riktmärke för dagens pilgrimer, liksom den en gång var för medeltidens.

Domkyrkan är en av Sveriges mest berömda sevärdheter med ca 700.000 besök per år. Den har tre stjärnor i Guide Michelins turistguide och har av Vetenskapsradion utsetts till ett av Sveriges sju underverk. Domkyrkan är ett av Nordens främsta exempel på romansk byggnadskonst.

Om författarna:

Eva Helen Ulvros är professor i historia vid Lunds universitet. Hennes forskning är inriktad mot kultur-, genus- och socialhistoria. Hon har skrivit ett flertal böcker som givits ut av Historiska Media. Boken Sophie Elkannominerades till Augustpriset 2001.

Anita Larsson är fil. kand och verksam som guide i Domkyrkan.