fbpx

Ansvarsfulla investeringar - Om fonder, etik och hållbarhet

Ansvarsfulla investeringar - Om fonder, etik och hållbarhet
Medverkande
Förlag Brasel Publishing
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor64
Vikt255 gr
Utgiven2012-11-26
ISBN 9789186697051
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Ansvarsfulla investeringar handlar om att nå en långsiktigt hållbar utveckling som tar hänsyn till kommande generationer. Mänskliga rättigheter, arbetsvillkor och miljö är sådana särskilda hänsyn som etikfonder beaktar i sin förvaltning. Men vad innebär ansvarsfulla investeringar? Vad kan man som sparare förvänta sig när man köper en fond som tar sådana hänsyn? Kostar det extra, eller kan det till och med löna sig? Kan man verkligen definiera begreppet etik och borde inte alla fonder vara ansvarsfulla egentligen?

I den här boken reder vi ut begreppen och låter förvaltare, investerare, forskare och bolag själva berätta i lättillgängliga texter. Tillsammans ger de en bild av ett långsiktigt förhållningssätt som är på väg att gå från att vara ett undantag till att bli huvuregeln. Ansvarsfulla investeringar ses av många som en naturlig utveckling av aktiv förvaltning. Det kommer sannolikt snart inte längre att vara en fråga om hur dyrt det är att analysera företagen utifrån hållbara principer, utan snarare hur dyrt det kan bli att inte göra den analysen.

Vägen till ansvarsfulla investeringar ser olika ut för olika förvaltare. Ska man välja in bolag att placera i som är goda förebilder eller välja bort bolag som inte uppfyller förvaltarens krav? Eller ska förvaltaren försöka påverka bolaget i en viss riktning i egenskap av ägare? Tre olika förhållningssätt med samma syfte.

Kunskap om dessa resonemang är viktig för den som vill veta vad en etikfond egentligen är, hur den fungerar och vad man ska tänka på för att kunna göra en hållbar och ansvarsfull investering.
Stäng meny