Londonflickan

Londonflickan
Författare
Medverkande
Förlag A Nice Noise
GenreSvenska berättare
FormatLjudbok (CD)
SpråkSvenska
Vikt190 gr
Utgiven2021-08-24
SABHc
ISBN 9789178531943

Det är femtiotal. Greta har lämnat mamma Hilda och bomullsfabriken i Vasa för ett bättre liv i Stockholm. Hon delar rum med sin bästa vän Aili och arbetar som barnflicka och sjukvårdsbiträde innan drömmarna tar henne ännu längre bort: till London. Hon får jobb hos familjen Conley, umgås med barnflickorna från Schweiz, lär sig engelska och träffar Elizabeth Taylor och Frank Sinatra. Bomullsfabriken och textilindustrin tycks långt borta.

Hemma i Vasa är Hilda kvar, fortfarande en bomullsängel i en industri allt mer pressad av automatisering och konkurrens från både Sverige och fjärran länder. Gretas bror Jonni är kvar på Algots i Borås och förälskar sig i Maija på kursen Ny i Sverige. Föga anar Greta hur framtiden ska gestalta sig och vilka konsekvenser att en gång lämna sin hembygd ska få.

Med Londonflickan fortsätter Susanna Alakoski den svit romaner om kvinnors liv, arbete och längtan under nittonhundratalet, som inleddes med den kritikerrosade Bomullsängeln. Det är en berättelse om arbete, kärlek och vänskap där vardagsliv och världspolitik är trådar i samma väv.

Sagt om boken i urval

En poetisk och urstark läsupplevelse om kamp, kvinnoliv och Finlands våldsamma historia./ M-magasin

Det här är en läs- och lärupplevelse som ingen borde missa./ Skånska Dagbladet

 

Om författaren

Susanna Alakoski debuterade 2006 med romanen Svinalängorna, som belönades med Augustpriset. 2010 kom hennes andra roman, Håpas du trifs bra i Fengelset (2010). Hon har dessutom givit ut två dagboksessäer: Oktober i Fattigsverige (2012) och April i Anhörigsverige (2015).

2019 utkom Bomullsängeln, första boken i en kvinnohistorisk romansvit där vi får följa fyra generationer kvinnor mödrar och döttrar i Finland och Sverige. Londonflickan är andra delen i sviten.

 

Om uppläsaren

Katarina Ewerlöf är en av Sveriges mest anlitade uppläsare av ljudböcker. Ewerlöf är utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm och har arbetat både på Dramaten och Stadsteatern. Mest känd för den bredare publiken kanske genom Tomten är far till alla barnen för vilken hon fick en guldbagge i kategorin bästa kvinnliga huvudroll.