fbpx

Den postnationella maktens gåta och det globala protokollet

Den postnationella maktens gåta och det globala protokollet
Serie Pejling
Författare
Förlag Timbro
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor55
Vikt100 gr
Utgiven2000-01-01
SABOc
ISBN 9789175664651
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

Det var genom en frivillig anslutnings- och förhandlingsprocess som Internet erövrade världen. Ingen superstat tvingade människor att acceptera det nya digitala överföringsspråket eller att över huvud taget vara med i det globala kommunikationsnätet. Det globala protokollet håller nu på att förändra de gamla maktstrukturerna och rasera gamla nationsgränser. De nationella demokratiska systemen tappar greppet över sina alltmer rörliga, frigjorda och kosmopolitiska medborgare.

Det finns människor som betraktar denna utveckling med stor oro. Uppbrottet från välfärdsstaten och demokratins kris ses som hot mot den välkända och begripliga ordning som präglat stora delar av världen under de senaste hundra åren. Men i ett globalt perspektiv var den tiden vare sig särskilt människovänlig eller rättvis.

Mauricio Rojas visar att det mellan skärvorna av det gamla och fragment av det nya håller på att växa fram en ny ordning som grundar sig på det frivilliga samarbetets och det ömsesidiga förtroendets kraft.

Mauricio Rojas är docent i ekonomisk historia.

Läs hela boken online (PDF-format)

Stäng meny