Brödberoende : hur vetet gör dig fet och skadar din hälsa

Brödberoende : hur vetet gör dig fet och skadar din hälsa
Serie Hälsa och Livsstil
Författare
Medverkande
Förlag Optimal Förlag
GenreMat och dryck
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor340
Vikt500 gr
Utgiven2012-06-30
SABQcabb
ISBN 9789172412408
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Två brödskivor höjer ditt blodsocker mer än två matskedar socker

William Davis amerikanska erfarenheter påminner om Annika Dahlqvists och Andreas Eenfeldts svenska. I kontakterna med patienterna har insikten växt om att traditionella kostråd inte fungerar. Dr Davis kostråd ligger mycket nära LCHF och innebär ett totalt uteslutande av veteprodukter och alla andra glutenrika spannmål, liksom allt tillsatt socker. Han skriver mycket underhållande och pedagogiskt för en allmän publik.

Brödberoende är en viktig bok i den svenska kostdebatten. Den förklarar varför spannmålsprodukter i allmänhet och vete i synnerhet är negativa för hälsan, sett ur ett brett hälsoperspektiv. Boken är mycket väl underbygd med vetenskapliga referenser till varje påstående. Den förklarar på ett trovärdigt sätt i varför LCHF-kosten lindrar eller botar så många sjukdomar. Brödberoendet beror på att vissa glutenproteinerna gliadinerna stimulerar hjärnans belöningscentrum och triggar oss att överäta.

Davis berättar om vetets historia. Dagens hybridiserade dvärgvete har helt andra egenskaper än det vete som din mormor åt. Genom genetiska manipulationer har nya varianter av gluten-proteinet uppstått, vilket kan vara förklaringen till varför glutenintoleransen har ökat så explosionsartat världen över.

I USA etablerades Brödberoende (Wheat Belly) direkt på New York Tims bestsellerlista och har fortsatt att vara en storsäljande hälsobok under hela hösten.

"Jag tror att detta blir årets viktigaste hälsobok, och alla anhängare av LCHF och paleolitisk kost måste nu ta till sig begreppet vete-fritt."

Jimmy Moore, USA:s största Low Carb-bloggare: livinlavidalowcarb.com

"Jag kan inte rekommendera denna fantastiska bok tillräckligt varmt nog. Wheat Belly är ett måste i biblioteket för varje seriös lågkolydratare, ja alla som är intresserade av hälsofrågor."

Dr Michael Eades, författare till bestsellern Protein Power

Dr William Davis är hjärtläkare från Milwaukee, Wisconsin. Han är grundare av Track Your Plack, ett förebyggande hälsoprogram för hjärtpatienter. Fler än 80 procent av de patienter som han möter lider av förstadier till eller fullt utvecklad diabetes. wheatbellyblog.com