Varuförsäkringsrätt - Den rättsliga regleringen av transportförsäkring av varor

Varuförsäkringsrätt - Den rättsliga regleringen av transportförsäkring av varor
Författare
Förlag Jure Förlag
GenreJuridik
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor567
Vikt0
Utgiven2004-12-08
ISBN 9789172232211
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Det transporteras varor för åtskilliga miljoner kronor från och till olika delar av världen. De flesta av varorna är försäkrade mot de risker som de utsätts för under transporten. Trots detta har det länge saknats en heltäckande framställning över den rättsliga regleringen av transportförsäkring av varor (varuförsäkring). Framställningen avser att råda bot på denna brist.

Analysen i framställningen går tillbaka på ett antal varuförsäkringsrättsliga typfrågor. Varje fråga behandlas i sitt systematiska sammanhang. Utgångspunkten är svensk rätt. I varje fråga jämförs svensk rätt med andra rättsystem såsom nordisk, engelsk, amerikansk, tysk, och fransk rätt. Detta medför att de svenska reglerna blir genomlysta från olika perspektiv vilket ökar förståelsen för regleringen.

Varuförsäkring har nära samröre med sjöförsäkring i stort. Därför belyses ett antal grundläggande frågor också inom sjöförsäkring. Vidare sätts varuförsäkringsrätten in i sitt sammanhang i den allmänna försäkringsrätten.

Frågeställningarna belyses med exempel och rättsfall som rör varuförsäkring för att öka förståelsen för dess speciella karaktär. Bokens inriktning med praktiska exempel gör att den blir ett nödvändigt redskap för dem som är verksamma i internationell handel, såsom export- och importföretag, transportföretag och, givetvis, försäkringsbolag.

Författaren är docent i rättsvetenskap, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, och Sveriges dispaschör.