Nemesis : kampen om Japan 1944-45

Nemesis : kampen om Japan 1944-45
Författare
Medverkande
Förlag Albert Bonniers Förlag
GenreHistoria och arkeologi
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor681
Vikt1011 gr
Utgiven2008-08-05
SABKoec.54
ISBN 9789100117313
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

"Med detta stora översiktsverk har Hastings återigen givit ett storslaget bidrag till vår förståelse av epoken." Anthony Beevor

"Nemesis är en triumf." Laurence Rees, Sunday Times

Det började med överraskningsattacken på Pearl Harbor 1941 och slutade i de fasansfulla atombomberna över Hiroshima och Nagasaki i augusti 1945. Det var från början till slut ett krig av gigantiska proportioner som tog enorma mängder materiel i anspråk och som kostade miljontals människor livet. Striderna fördes på land, till sjöss och i luften, över ett område som sträckte sig från Australien till Manchuriet och många av 1900-talets mest kända politiker och generaler låg bakom besluten: Churchill, Roosevelt och Stalin, Nimitz, MacArthur, Chiang Kai-shek och Mao Zedong.

Nemesis  är en fristående fortsättning på den kritikerrosade Harmagedon: Slaget om Tyskland 1944—45 och på samma sätt som den är Nemesis en väl avvägd blandning av de stora strategiska perspektiven och den enskilde soldatens ögonvittnesskildringar från slagfältet. Hundratals intervjuer med veteraner ur alla styrkor ligger till grund för den här breda historiska skildringen av andra världskrigets sista månader. Vi möter amerikanska örlogsmän från de stora sjöslagen mot japanska flottan, kinesiska gerillakrigare, japanska stridspiloter, brittiska soldater djupt inne i Burmas djungel och Tokyos invånare som led under brandbombningarnas eldstormar. Nemesis är en storslagen och episk skildring av ett krig som fördes av många nationer över ett gigantiskt område och i vilket många av 1900-talets mest fasansfulla händelser ägde rum.