đŸ‘šâ€đŸ« Historielektioner (Nyhetsbrev #386)

Tidsbrist: En blick ut i trĂ€dgĂ„rden ger samma kĂ€nsla som nĂ€r man öppnar mejlkorgen i datorn: Det gĂ„r för fort. Jag hinner inte riktigt ta in och njuta av allt – eller rensa ogrĂ€s. Men det Ă€r bara att ta ett djupt andetag och inse att det Ă€r sĂ„ det Ă€r. SĂ„ ibland kommer fredagens nyhetsbrev – en söndag.

/Sölve och vÀnnerna pÄ Boktugg

BokslĂ€pp. Jag slĂ€ppte uppföljaren Familjen Juvelerkvist och bokhandeln i BĂ„stad i december. Nyligen kom den Ă€ven som ljudbok – för ögonblicket exklusivt pĂ„ Nextory. Varför? För att jag ville testa distribution via Bokinfo och i nulĂ€get Ă€r det bara Nextory av de stora som har löst integrationen Ă€ven för de minsta förlagen.


Pocketpris. Blir ett alltför högt fpris pocketformatets död – eller det som fĂ„r det att överleva? Det var temat för det Analysbrev som skickades ut till Insider-prenumeranter pĂ„ fredagsmorgonen. Det finns naturligtvis flera synvinklar och perspektiv.
LĂ€s hela analysen av pocket, prisgrupper och fpris >>


Under VÀrldsbokveckan 2021 fick elever hÀmta boklÄdor i Bengtsfors Bokhandel. Foto: Bengtsfors Bokhandel

🌎 VĂ€rldsbokdagen. Den 23 april varje Ă„r firas VĂ€rldsbokdagen som Ă€r ”en temadag instiftad av Unesco 1995 för att uppmĂ€rksamma boken och upphovsrĂ€tten”. Firade du igĂ„r? Det Ă€r Ă€ven startskottet för VĂ€rldsbokveckan (23–29 april). I Ă„r kommer cirka 10 000 barn besöka nĂ„gon av de 80 lokala medverkande bokhandlarna som delar ut 400 lĂ„dor med böcker till skolklasser.


đŸŽȘ SmĂ„landsbokmĂ€ssa. Det nĂ€rmar sig den 7 maj 2022 och SmĂ„lits bokmĂ€ssa som i Ă„r fick flytta fram frĂ„n sin vanliga tid i februari. Drygt 70 utstĂ€llare (bĂ„de lokala och ditresta förlag, författare och föreningar) fyller lokalerna pĂ„ Jönköpings stadsbibliotek, arkivhus och lĂ€nsmuseum.


💳 Boktugg och detta nyhetsbrev befinner sig i stĂ€ndig utveckling. Om du gillar det vi gör sĂ„ fĂ„r du gĂ€rna bli en Supporter. Och jobbar du i bokbranschen ska du givetvis bli en Insider. Ytterligare ett sĂ€tt att stötta oss Ă€r att anvĂ€nda vĂ„r sökmotor för böcker och klicka dig vidare pĂ„ köplĂ€nkarna sĂ„ fĂ„r vi en liten kickback via affiliateavtal. Eller köp en annons.


Svarta listan. Myanmar fĂ€ngslade fler författare och intellektuella förra Ă„ret Ă€n nĂ„got annat land i vĂ€rlden. Det hĂ€vdar amerikanska Pen i sitt index ”Freedom to write”. Flest fĂ€ngslade finns dock i Kina.

Barnboksappen Boksnok har skrivit ett lÄngsiktigt avtal med Bonnier Carlsen som ska ge hundratals nya titlar för abonnenterna.

Debutanter. Som vanligt kommer det en mÀngd nya förhoppningsfulla författare som slÀpper sin debutbok. (LÀs mer hÀr om kriterier ifall du sjÀlv vill skicka in debutantportrÀtt). NÄgra aktuella:


INTERVJUN

Nina De Geer, grundaren av podden Debutera eller dö, debuterar som författare. Foto: Anna Drvnik

Nina De Geer har de senaste fem Ären drivit den populÀra skrivarpodden Debutera eller dö. Nu Àr det dags för henne att sjÀlv debutera.

– Jag har, som kanske alla skrivande personer, stĂ€ndigt formulerat mig i ord. Men jag förstod inte förrĂ€n i trettioĂ„rsĂ„ldern att det var ett nödvĂ€ndigt behov för att jag skulle mĂ„ bra. Det var först dĂ„ jag lĂ€t skrivandet fĂ„ ta en mer sjĂ€lvklar plats i livet. Mitt första skrivna romanutkast var sĂ€kert kasst men för den skull inte vĂ€rdelöst. Det första avslutade projektet slog upp portalen till alla andra berĂ€ttelser som det visade sig att jag bar inom mig. SĂ„ det dĂ€r första projektet, oavsett vad det Ă€r, fĂ„r aldrig underskattas eller förlöjligas, det Ă€r det stora livsförĂ€ndrande projektet för en skrivande person, oavsett om det blir utgivet eller inte. 

LĂ€s hela intervjun och Ninas boktips >>


Historia Àr ett levande Àmne

NÀr jag gick i skolan var jag inte sÀrskilt förtjust i historia. Jag vet inte exakt nÀr jag tröttnade pÄ Àmnet, men sÀrskilt pÄ gymnasiet sÄ blev det nedprioriterat. Kanske för att jag kÀnde att det handlade mycket om att plugga fakta, skriva prov och sedan gÄ vidare och glömma. Inte sÄ mycket att förstÄ som i sprÄk eller matematik.

Men nÀr det nu gÄtt Ätskilliga Är sedan jag slutade skolan har jag upptÀckt spÀnningen i historia för att den fortfarande pÄverkar vÄr nutid.

Den senaste veckan har jag i ett helt annat uppdrag Ă€n Boktugg fĂ„tt leta i texter om Helsingborgs historia. Ju mer man lĂ€ser om byggnaders och mĂ€nniskors historia, desto mer spĂ€nnande blir det. Och ibland faller pusselbitar pĂ„ plats och man förstĂ„r varför vissa saker hĂ€nder – eller inte hĂ€nder. Hur enskilda personers beslut prĂ€glar andras beslut hundratals Ă„r senare. Men Ă€ven hur olika sĂ€tt att skildra historien pĂ„verkar vĂ„r bild.

Dessutom blir det uppenbart att inte ens en historiebok Àr statisk. Ibland trÀffar man pÄ texter som hade behövts uppdateras med ett nytt kapitel för att en byggnad har rivits, eller som i Helsingborg till och med flyttats ett antal meter.

Bokbranschens historia skrivs ocksÄ nu. Det Àr spÀnnande att gÄ tillbaka tio eller tjugo Är för att lÀsa vad som skrevs dÄ. Hur folk pÄ förlag och i bokhandel sÄg pÄ den tekniska utvecklingen som precis hade pÄbörjats. Och hur en del debutanter Àr bortglömda medan andra Àr vÀrldsberömda storsÀljare idag.

I min bokhylla stÄr fortfarande praktverket Böckernas tid (2020) som jag verkligen vill lÀsa. Den gavs ut i anslutning till Svenska FörlÀggareföreningens 175-Ärsjubileum. Jag har bara lÀst en brÄkdel av dess 800 sidor.

Det Àr vÀldigt ofta nyttigt att se dagens nyheter i ett lÀngre perspektiv. Som nÀr man lÀser om försÀljningsökningar och minskningar jÀmfört med föregÄende Är istÀllet för jÀmfört med för fem eller tio Är sedan.

I en FacebooktrÄd dök frÄgan upp om hur lÀnge en bok kan fortsÀtta sÀlja, hur lÄng livslÀngd har den egentligen? Svaret Àr mer komplext Àn att en bok lever 3-6 mÄnader i bokhandel ifall den inte kommer i pocket.

Vissa böcker böcker blir omoderna snabbt, andra Àr tidlösa klassiker som kan leva i Äratal, decennier eller rentav millenier. MÄnga böcker upptÀcks aldrig utan passerar obemÀrkt förbi de allra flesta medan ett litet fÄtal syns överallt.

Det som Àr en nyhet idag Àr en del av historien imorgon. De texter som skrevs pÄ Boktugg för sju Är sedan Àr tidsdokument idag.


đŸ§Ș Experimentroman. Daniel Sjölin talar om skrivandet som ett sjĂ€lvbedrĂ€geri. Han skriver ”lĂ„ngsamt och konstigt” och det Ă€r först under hand, eller efterĂ„t, som han ser vad texten faktiskt handlar om. SĂ„ Ă€r ocksĂ„ Underskottet en experimentell roman.

đŸ•”ïžâ€â™€ïž Deckarakademi. Författaren och journalisten Karin Alfredsson har valts till ny ordförande i Svenska Deckarakademin vid föreningens vĂ„rmöte i Lund. Även pĂ„ andra poster blev det nya namn.

đŸ€ł Tiktok. LĂ€sare som diskuterar sina favoritböcker pĂ„ Tiktok har bidragit till en ökad försĂ€ljning av böcker i Storbritannien, enligt en ny rapport frĂ„n den brittiska förlĂ€ggarföreningen Publishers Association, PA.


📊 Topplistor. NĂ„gra har undrat vad som hĂ€nde med topplistorna för eböcker och ljudböcker eftersom de sedan förra veckan inte existrerar lĂ€ngre. FörsĂ€ljningen av nedladdade böcker stĂ„r helt enkelt för en sĂ„ liten del av marknaden att listorna inte lĂ€ngre ger en sanningsenlig bild av hur försĂ€ljningen i de digitala formaten ser ut. Topplistor över strömmade ljud- och e-böcker kommer istĂ€llet frĂ„n och med juli i Ă„r att redovisas kvartalsvis.

Och hÀr hittar du Topp 100-listorna för förra veckan (11-17 april):

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla vĂ„ra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka hĂ€r för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL