Under Världsbokveckan 2021 fick elever hämta boklådor i Bengtsfors Bokhandel. Foto: Bengtsfors Bokhandel

Under Världsbokveckan ska 400 boklådor delas ut

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Med avstamp i Världsbokdagen 23 april börjar en vecka där barnens läsning står i fokus. 10 000 barn ska besöka sin lokala bokhandel.

I år kommer cirka 10 000 barn besöka någon av de 80 lokala medverkande bokhandlarna under dagarna 23–29 april då Världsbokveckan pågår. Arrangemanget startar på Världsbokdagen som instiftats av UNESCO. Under veckan ska 400 lådor med böcker, utvalda av de förlag som deltar, delas ut till skolklasser som genomfört en utmaning. I lådorna finns förutom böckerna även en lärarhandledning med beskrivning av böckerna och olika övningar.


ANNONS


Världsbokveckan anordnas efter ett initiativ från Svenska Bokhandlareföreningen i samarbete med tolv förlag och bokhandlare, såväl fristående som från Akademibokhandeln och Ugglan, runt om i landet. Under veckan delas lådor fyllda med böcker, riktade till barn mellan nio och tolv år, ut till skolklasser på mellanstadiet.

Alla bokhandlare som vill är välkomna att delta, men planeringstiden är lång och i år tvingades deltagarna fatta beslut om medverkan under tiden då restriktioner fortfarande fanns.

– Pandemin har påverkat oss även i år. Förra året hade vi ett begränsat deltagande och spred ut dagarna och 2020 fick vi ställa in helt, säger Maria Hamrefors, ordförande för Svenska Bokhandlareföreningen.

Maria Hamrefors hoppas på ännu fler medverkande kommande år.

ANNONS

– Vi vill bjuda in ännu fler aktörer att vara med i Världsbokveckan och bidra kommande år. Att upprätthålla och öka läsningen i den här åldersgruppen ger positiva effekter i flera led. Ju fler vi är som är med och bidrar, desto fler barn kan vi nå.

Initiativet startade 2015 och vill lyfta den fysiska bokhandelns roll i att inspirera barn till läsning. Sedan starten har över 150 000 barn nåtts av Världsbokveckans aktiviteter. Finansieringen har skiftat under åren men i år bekostas arrangemanget av Svenska Bokhandlareföreningen och Stiftelsen Boken i Sverige.

Mer information om Världsbokveckan och deltagande bokhandlare finns på www.varldsbokveckan.se.

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.