Myanmar fängslade flest författare 2021

Fängelsevakter och poliser vid ingången till Insein-fängelset i Rangoon (Yangon) i Myanmar 2021. Foto: AP/TT

Myanmar fängslade fler författare och intellektuella förra året än något annat land i världen. Det hävdar amerikanska Pen i sitt index ”Freedom to write”. Enligt The Guardian togs minst 26 författare till fånga av Myanmars junta 2021.

Flest skribenter befinner sig just nu i fångenskap i Kina. Men av de 85 personer som sitter fängslade har flera gripits och dömts tidigare än 2021. Det gäller även för Saudiarabien där 29 författare sitter i fängelse.

Sett till hela världen är 277 författare och intellektuella i 36 länder frihetsberövade med anledning av sitt skrivande eller för att de använt sig av sin yttrandefrihet.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.