🏇 Satsa pĂ„ rĂ€tt hĂ€st (Nyhetsbrev #384)

Satsar du pÄ rÀtt hÀst? Foto: iStock.

Lördag. Fredagens nyhetsbrev pÄ en lördag? Vi har inga ursÀkter mer Àn att det Àr april och vi Àr uppenbarligen lika nyckfulla som vÀdret. Det har varit mycket litteratur i radion med Litteraturveckan i P1 vilket syns i vÄrt nyhetsflöde. PÄ Boktugg jobbar vi en hel del bakom kulisserna. Mest synligt Àr vÄr nya reporter Christina Kihlström som bland annat intervjuat Cecilia Gustavsson som Àr anstÀlld skribent pÄ Polaris.

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg


Vilken hÀst satsar du pÄ?

Att driva förlag Àr som att spela pÄ hÀstar. Jag har funderat pÄ det hÀr de senaste dagarna. Det Àr inte roulette eller lotto. Det finns trots allt ett stort mÄtt av kunskap och kvalificerade gissningar nÀr man gör sitt spel.

Men oavsett hur vĂ€l insatt man Ă€r i hĂ€starnas form och dess inbördes statistik sĂ„ finns det ett stort element av osĂ€kerhet, yttre faktorer som kan pĂ„verka utfallet i ett lopp – eller en utgivning.

Det finns gott om experter. De allra bÀsta och smartaste hÄller inte sÀllan en vÀldigt lÄg profil och sÄ finns det de sjÀlvutnÀmnda som gÀrna höjer rösten och Àr tvÀrsÀkra.

De senaste tvÄ veckorna har jag tillbringat mer tid Àn vanligt utanför bokbranschen och det Àr intressant eftersom det tvingar mig att lyfta blicken.

TvÄ reflektioner:

  • Papper har rent generellt tappat sin position som berĂ€ttelsebĂ€rande medium, men har fortfarande en nostalgisk aura som gör det lockande.
  • Förflyttningen till digital distribution i form av text, ljud, bild och rörlig bild har bara börjat.

Under veckan har Sveriges Radio levererat nedslag i svenskarns syn pÄ litteratur och Författarförbundet arrangerat ett litteraturpolitiskt seminarium med tillhörande debatt.

LÄt oss ÄtervÀnda till det hÀr med att spela pÄ hÀstar (eller varför inte fotboll, hockey och andra tÀvlingar du kan satsa pengar pÄ). I alla dessa försöker du göra kunskapsbaserade bet.

Men du vet att slumpen och lÄngsiktiga trender finns med i ekvationen.

Du kan göra kÀnslomÀssiga spel, som att satsa pÄ att ditt favoritlag ska vinna Allsvenskan trots att du vet att sannolikheten Àr försvinnande liten.

PÄ samma sÀtt som du kan ge ut en lovande debutant eller en favoritförfattare som inte Àr kommersiellt gÄngbar. Eller ge ut ditt eget manus som ratats av en handfull professionella talangscouter (lektörer och förlÀggare) Àven om oddsen Àr emot dig.

I bokbranschen belönas de mest galna beten inte ens med bra odds. Den som satsade pÄ GIF Sundsvall som vinnare av Herrallsvenskan 2022 (fotboll) kan fÄ 500-700 gÄnger pengarna.

För att fĂ„ samma utdelning pĂ„ en bokutgivning skulle en bok behöva sĂ€lja sĂ„dĂ€r en miljon exemplar. Å andra sidan, den som satsar sina pengar pĂ„ en bokutgivning har större chans att fĂ„ tillbaka hela eller delar av insatsen Ă€n den som spelar pĂ„ VĂ€rnamo eller Helsingborg. Eller valfri hĂ€st.

Om det Àr bÀttre att satsa pengarna pÄ en tryckt upplaga eller en ljudboksproduktion? Det beror pÄ genre och vad du tror om dina lÀsares preferenser. Brusreducerande hörlurar eller doften av papper?

Det Àr du som mÄste vÀlja och satsa. SÄ lÀnge du Àr medveten om oddsen.

Sitter och skriver detta pÄ Helsingborgs Central. En bekant kommer fram och berÀttar (inte pÄ min uppmaning) att hen jobbar i Danmark och tillbringar fem timmar per dag pÄ pendling.

Med ett abonnemang pÄ en prenumerationstjÀnst och ljudböcker i öronen.

”Jag surfar lite ocksĂ„, men det Ă€r sĂ„ bekvĂ€mt med hörlurar nĂ€r man ska kliva av och pĂ„ tĂ„g och buss. Jag brukade lĂ€sa [pappers]böcker förut men det var mycket jobbigare, dĂ„ mĂ„ste man stoppa ner den vid varje byte”, sĂ€ger hen och skyndar vidare för att hinna med sitt tĂ„g mot Köpenhamn.

Är detta vĂ€rdefull information för dig som förlĂ€ggare eller författare? En anekdot eller en trend? Det fĂ„r du sjĂ€lv avgöra. Det Ă€r du som ska göra ditt bet.

Förresten. Malmö FF ger bara runt 1,90 gÄnger pengarna som vinnare av Herrallsvenskan. Det innebÀr att det Àr det sÀkraste spelet rent statistiskt. Men vi vet ocksÄ att fotbollsbranschen, precis som bokbranschen, innehÄller ett stort element av slumpen.


Adam Thulin Sveriges mÀsterkock 2022 kokbok bok
Adam Thulin tog hem segern i Ă„rets final av Sveriges mĂ€sterkock. En del av vinsten Ă€r att han nu fĂ„r ge ut en egen kokbok: ”Ett bord, flera smaker” pĂ„ förlaget Bonnier Fakta. Foto: Frida Wismar/Gabriel Liljevall

Recept pÄ en kokbok

Kokböcker kan göras pÄ mÄnga sÀtt. Ett sÀkert (?) kort Àr att lÄta vinnaren av en tv-sÀnd tÀvling fÄ göra en egen kokbok och ge ut den. Tittarna har lÀrt kÀnna tv-kocken och intresset Àr pÄ topp inför releasen.

Ett mer osÀkert kort Àr att lÄta en kokboksförfattare göra en ny version av en kokbok som hen tidigare gett ut pÄ ett annat förlag med samma fotograf och formgivare. Risken Àr uppenbar för copyrightintrÄng och anklagelser om plagiat.

Bonnier Fakta Àr ett exempel pÄ det första receptet dÀr Sveriges MÀsterkock utsÄgs i onsdags och hans kokbok slÀpptes igÄr. Ja, tv-serien spelades in för lÀnge sedan och boken var redan klar. Riktigt sÄ snabb utgivning var det inte tal om.

Mondial Ă€r ett exempel pĂ„ det andra receptet. IgĂ„r Ă„terkallade förlaget samtliga exemplar av Erik VidegĂ„rds kokbok BerĂ€ttelser och recept som finns ute i handeln och inga fler ska tryckas. Nu Ă„terstĂ„r att se vad som hĂ€nder med den stĂ€mning som Natur & Kultur lĂ€mnade in för att stoppa boken. Det Ă€r förmodligen fler Ă€n Natur & Kultur som vill fĂ„ ett klargörande av vad en författare kan göra och inte göra.

En riktig soppa, kort sagt.


Blandade ingredienser

Det hÀnder mer i bokbranschen Àn vi hinner rapportera om. SÄ varför inte lÀnka till andra? HÀr Àr nÄgra ingredienser pÄ veckans (och ibland förra veckans) nyhetsmeny, nÄgra av dem frÄn oss och en hel del frÄn andra kÀllor.

đŸ§č DöstĂ€dning. Att stĂ€da Ă€r dötrĂ„kigt, men samtidigt en njutning nĂ€r det Ă€r gjort. Margareta Magnusson har tidigare skrivit DöstĂ€dning : ingen sorglig historia som nu ska bli tv-serie i USA. Lagom till den nyheten kommer hon Ă€ven med en ny bok: LevnadsrĂ„d frĂ„n nĂ„gon som troligtvis kommer dö före dig.

🎧 KursĂ€ndring. SVT:s ekonomireporter drar slutsatsen att Storytel har pausat sina planer pĂ„ vĂ€rldsherravĂ€lde men att det inte lĂ€r pĂ„verka ljudboksmarknaden i Sverige. DĂ€remot förstĂ„r vi inte det hĂ€r sista citatet: ”Det Ă€r snarare sĂ„ att vi som lĂ€sare hĂ€r i Sverige skulle kunna försöka fĂ„ lite billigare pris och förlagen kanske skulle kunna ha möjlighet att ta bĂ€ttre betalt Ă„t sina författare.” Den matematiken gĂ„r inte riktigt ihop. PĂ„ tal om kurs sĂ„ var börskursen tĂ€mligen oförĂ€ndrad efter beskedet frĂ„n Storytel att man passerat 2 miljoner abonnenter.

📰 Poddtidning. Danska Podimo (som startats av Mofibogrundaren Morten Strunge) erbjuder bĂ„de poddar och ljudböcker i sin app. Genom ett ”strategiskt partnerskap” ska alla tyska BILDplus 600 000 prenumeranter fĂ„ fri tillgĂ„ng till Podimo som en del av sin prenumeration. BILD ingĂ„r i mediekoncernen Axel Springer.

👃 Boksniffare. Enligt luktforskaren Evelina Thunell föredrar mĂ„nga pappersböcker pĂ„ grund av doften. ”Jag tror mĂ„nga förknippar doften av ny bok med att fĂ„ en present. Den gamla boklukten kan till exempel förknippas med att vara pĂ„ ett bibliotek”, sĂ€ger hon till Kulturnytt i P1.

📚 Kortlista. Internationella Booker-priset har kortat sin lista till sex böcker. Kvar pĂ„ den finns bland andra norrmannen Jon Fosse (A New Name: Septology VI-VII) och polska Olga Tokarczuk (The Books of Jacob). Övriga nominerade: Cursed Bunny av Bora Chung (Sydkorea), Heaven av Mieko Kawakami (Japan), Elena Knows av Claudia Piñeiro (Argentina) och Tomb of Sand av Geetanjali Shree (Indien). Vinnaren presenteras 25 maj 2022.

đŸ•”ïžâ€â™‚ïž KrimsuccĂ©. Danska Krimimessen i Horsens lockade 6100 besökare, inte riktigt lika mĂ„nga som rekordĂ„ret 2019 (före pandemin) pĂ„ 7500 besökare. Men det Ă„ret hade man författare frĂ„n nio lĂ€nder och fler starka aktuella titlar. MĂ€ssan arrangeras av biblioteket i Horsens sedan 2001.

📚 Boktips. Kristina Ohlsson, aktuell med tredje boken i serien om SpökbyrĂ„n, tipsade igĂ„r om nĂ„gra av sina favoritböcker för barn och unga.

📖 LĂ€sfrĂ€mjare. Stipendiet Årets LĂ€sfrĂ€mjare ska delas ut för andra gĂ„ngen och Pascal Engmans Stiftelse tar emot nomineringar fram till 10 maj.

⌛ Final. Samtidigt som Natriumklorid, den nionde boken om sektionen Avdelning Q vid Köpenhamnspolisen, kommer pĂ„ svenska hĂ„ller Jussi Adler-Olsen pĂ„ med att skriva den tionde boken i serien. Sedan Ă€r det stopp.

đŸ§’đŸ» Bokprovning. För första gĂ„ngen pĂ„ tre Ă„r ökade i fjol utgivningen av barn- och ungdomsböcker i Sverige. Trendbrott eller post-pandemi-effekt? Ett Ă€r Ă„tminstone sĂ€kert enligt Svenska barnboksinstitutets genomgĂ„ng av 2021 Ă„rs utgivning: antalet debutanter ökade förra Ă„ret lavinartat.


Syns du inte, finns du inte. Precis som man mĂ„ste Ă€ta för att överleva sĂ„ mĂ„ste företag sĂ€lja för att leva vidare. DĂ€rför har vi tagit fram Boktuggs annonsmeny. Varför inte bestĂ€lla en nr 3 och en nr 6 inför nĂ€sta mĂ„nad?


Boktugg och detta nyhetsbrev befinner sig i stĂ€ndig utveckling. Om du gillar det vi gör sĂ„ fĂ„r du gĂ€rna bli en Supporter. Och jobbar du i bokbranschen ska du givetvis bli en Insider. Ytterligare ett sĂ€tt att stötta oss Ă€r att anvĂ€nda vĂ„r sökmotor för böcker och klicka dig vidare pĂ„ köplĂ€nkarna sĂ„ fĂ„r vi en liten kickback via affiliateavtal. Eller köp en annons.

Dessutom tar vi gÀrna emot nyhetstips eller förslag pÄ förbÀttringar pÄ tips@boktugg.se

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla vĂ„ra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka hĂ€r för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL