Erik Videgård kock författare kokbok
Kocken och krögaren Erik Videgård har skrivit både "Berättelser och recept" och "Facing heaven". Arkivbild: Marcus Ericsson/TT.

Mondial: Har inte plagierat kokbok

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Mondial bestrider de anklagelser om plagiat som riktades mot bokförlaget av konkurrenten Natur & Kultur före jul, skriver Svensk Bokhandel (SvB). Enligt Mondial har rättigheterna för innehållet i boken ”Berättelser och recept” återgått till upphovspersonerna.

Kokboken ”Berättelser och recept: Asiatiska utflykter och oförklarliga avstickare” är skriven av Erik Videgård och illustrerad med fotografier av Pål Allan. Men innehållet i boken var till stora delar identiskt med kokboken ”Facing heaven” som Natur & Kultur gav ut 2015, anser Natur & Kultur, som hävdar upphovsrättsintrång. Även den boken var gjord av Videgård och Allan.

– Jag vet inte om det bygger på något missförstånd från Natur & Kultur om vad de har för rättigheter, eller hur det fungerar med författarrättigheter. Möjligtvis vill de klämma åt Mondial. Men i ärlighetens namn är det författaren och fotografen som de klämmer åt, säger Dag Wetterberg, advokat som företräder Mondial, till SvB.

Ärendet avgörs av Patent- och marknadsdomstolen.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.