Pascal Engmans Stiftelse ska utse Årets Läsfrämjare 2022

Anneli Glamsare, årets läsfrämjare 2021 och den första mottagaren av stipendiet från författaren Pascal Engmans stiftelse. Foto: Pressbild.

Stipendiet Årets Läsfrämjare ska delas ut för andra gången och Pascal Engmans Stiftelse tar emot nomineringar fram till 10 maj.

I samband med att Pascal Engmans Stiftelse grundades våren 2021 instiftades stipendiet Årets Läsfrämjare, som delas ut till en person eller ett projekt som verkar för att demokratisera språket och litteraturen. År 2021 utsåg stiftelsens stipendiekommitté Anneli Glamsare, initiativtagare till projektet Läsa Äger, till Årets Läsfrämjare 2021. 

Nu öppnar stiftelsens stipendiekommitté för nomineringar till Årets Läsfrämjare 2022. Nomineringsperioden pågår till och med den 10 maj och stipendiet kommer år 2022 att vara 25 000 kr.

Av de cirka hundra som nominerades till stipendiet år 2021 var bara femton stycken män, och bland de som nominerat var andelen män ännu lägre.

– Alla nomineringar vi fick in när vi lanserade Årets Läsfrämjare var verkligen älskvärda. De visade vilket fantastiskt engagemang som finns där ute, något som gör mig både rörd och optimistisk. En sak vi märkte var dock att de flesta som nominerat någon, eller som blivit nominerade, var kvinnor. Bara 15 procent var män. Därför kommer vårt fokus i år – förutom att öka antalet nominerade bland både män och kvinnor – vara att försöka engagera fler män i att få unga att läsa, säger författaren Pascal Engman i ett pressmeddelande.

För att utse Årets Läsfrämjare 2022 tar journalisten och företagsledaren Eva Hamilton plats i Pascal Engmans Stiftelses stipendiekommitté. Hamilton har tidigare arbetat som journalist på tidningar som Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Sydsvenskan och som vd för SVT. Idag är hon styrelseproffs med uppdrag för bland andra LKAB, Expressen och Luleå Tekniska Universitet, där hon också är styrelseordförande. 

– Viljan att sprida kunskap och gemenskap går som en röd tråd genom alla mina engagemang. Jag har haft kontakt med stiftelsen i stort sett sedan grundandet och blev både glad och hedrad när Pascal frågade om jag ville ta plats i kommittén, säger Eva Hamilton.

Stipendiekommittén består förutom Eva Hamilton och Pascal Engman av Silan Diljen, journalist, Gunilla Herlitz, tidigare chefredaktör för Dagens industri och Dagens Nyheter, Elisabet Reslegård, ordförande för Läsrörelsen, och Axel Granath, jurist och kommunikatör.

Om Pascal Engmans Stiftelse

Pascal Engmans stiftelse startades år 2021 för att driva läsfrämjande i Sverige. Stiftelsen delar ut ett årligt stipendium till en individ eller organisation som främjat läsning bland unga i Sverige, och missionerar för läsning genom olika egna aktiviteter.

Stiftelsen är ett initiativ från författaren Pascal Engman. Han vill kanalisera sitt eget engagemang för att Sveriges unga ska ges förutsättningarna och motivationen att använda sitt eget språk genom livet. Samtidigt vill han att stiftelsen ska fungera som en plattform för andra att engagera sig i läsfrämjande.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.