Författaren Kristina Ohlsson tipsar om barnböcker

Kristina Olsson. Foto: Anna-Lena Ahlström

Kristina Ohlsson, aktuell med tredje boken i serien om Spökbyrån, tipsar här om några av sina favoritböcker för barn och unga.

Kristina Ohlsson är en av Sveriges mest produktiva författare som skriver för tre olika generationer läsare. Hennes senaste deckare i Strindbergserien (Isbrytare) låg på topplistan över de mest sålda skönlitterära böckerna förra året.

Just nu är hon aktuell med den tredje boken i serien om Spökbyrån, Fallet med den farliga dimman, som riktar sig till barn i bokslukaråldern. Serien inleddes med Fallet med den rysliga skuggan och följdes upp med Fallet med det mystiska godismonstret.

Spökbyrån handlar om Elsa och Kalle som driver en egen akutmottagning för spökerier. Böckerna är illustrerade av Moa Wallin.

Här tipsar Kristina om några andra barnböcker som också tål att slukas.

Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian

”Få böcker har betytt lika mycket för mig genom livet, både som barn och som vuxen. Den tidlösa berättelsen om pojken Willie som evakueras från London till den brittiska landsbygden under andra världskriget är förtrollande bra och tyvärr sorgligt aktuell med tanke på det förfärliga som händer i Europa nu.”

Mac mästerspion av Mac Barnett

”En rolig och underfundig berättelse om författarens barndom och hur han då blev spion åt självaste drottningen av England. Sant eller falskt spelar inte så stor roll – det här är en skröna som väcker stor läsglädje.”

Mördarmormor av Petter Lidbeck

”Det här kan vara en av de roligaste böckerna jag någonsin läst! Den är festligt illustrerad av Per Dybvig och handlar om en mormor som berättar en något annorlunda godnattsaga för sina barnbarn. En saga som handlar om när hon själv var ung och bodde utomlands och ägnade sig åt … mord?”

Comedy Queen av Jenny Jägerfeld

”Slungades mellan skratt och gråt när jag läste denna bok om tolvåriga Sasha som drömmer om att bli stå upp-komiker av en alldeles särskild och mycket sorglig anledning. Så vansinnigt bra och på djupet berörande.”

Babar och lille Ulle-Gulle av Laurent de Brunhoff (boken finns numera bara på antikvariat)

”Min absoluta favoritbok om elefanten Babar – en av böckerna i min bokhylla som jag gärna plockar fram för att bli på gott humör. Och varje gång som jag läst den, känner jag ett sting av avund för att det inte var jag själv som kom på det fantastiska ordet Ulle-Gulle …”

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL