đŸ„ł Rapportfest – Boktuggs nyhetsbrev #373

Rapportfest i bokbranschen. Foto: iStock.

Final countdown: Medan Superbowl bjöd pĂ„ en rap-fest som pausunderhĂ„llning sĂ„ har veckan bjudit pĂ„ en rapportfest i bokbranschen.

IgÄr meddelade Storytel att Jonas Tellander slutar som VD idag. Bokbranschens rapportvecka har varit intressant lÀsning. Under veckan har jag intervjuat flera personer om förra Äret och vart vi Àr pÄ vÀg.

Men det bestÄende intrycket frÄn BokförsÀljningsstatistiken 2021 Àr tvÄ saker:

  • Pappersboken stĂ„r stadigt – men försĂ€ljningen vĂ€xer egentligen inte nĂ€r man tar hĂ€nsyn till penningvĂ€rdet (dvs inflation och ekonomins tillvĂ€xt i övrigt).
  • Digitala böcker (ljudböcker men Ă€ven eböcker) – har tillfört bokbranschen hundratusentals nya kunder och en miljard kr i ökad försĂ€ljning pĂ„ fem Ă„r.

Det hÀr Àr inte samma sak som kris för fysisk bokhandel eftersom denna stÄr pÄ fler ben Àn enbart tryckta böcker. Dessutom Àr (nÀstan) varje bokhandel unik utifrÄn lokala förutsÀttningar.

De nÀrmsta Ären kommer den digitala transformationen av bokbranschen att ske pÄ allvar. Exakt vad det innebÀr vet ingen. Men som jag konstaterade i veckans Analysbrev, i en genre (deckare och spÀnning) stÄr den digitala försÀljningen redan för mer Àn hÀlften av intÀkterna (i kronor).

Vill du följa utvecklingen ska du givetvis teckna en prenumeration idag.

En skön helg önskar vi!

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

đŸ’„ Aktuella erbjudanden (sponsrade lĂ€nkar)
Bokus: Förboka dina favoriter idag! Den officiella reastarten Ă€r tisdag 22 februari. Böckerna du förbokar skickas frĂ„n vĂ„rt lager i samband med reastart.
Adlibris: Nu Ă€r det bokrea – förboka dina rea-titlar redan idag sĂ„ skickar vi dem den 22 februari
Akademibokhandeln: Nu Ă€r det bokrea och du kan förboka online eller i butik.


BÖRSORO

Storytels börskurs har inte varit en walk in the park senaste halvÄret. Illustration: Storytel. Montage: Boktugg.

Börsnotering Àr nÄgot för sjÀlvplÄgare

I veckan har Bokusgruppen och Storytel rapporterat och granskats. OvÀntat steg Bokusgruppen och Storytel rasade (Ànnu mer). Att vara börs-VD Àr att stÄ i rampljuset, men Àven lite sjÀlvplÄgeri.

Är företag i bokbranschen verkligen nĂ„got som hör hemma pĂ„ börsen? Det Ă€r en frĂ„ga som stĂ€llts emellanĂ„t, ett aktuellt case Ă€r Hoi Publishing som nu Ă€r pĂ„ vĂ€g mot en notering. Om man bortser frĂ„n streamingtjĂ€nsterna som kan skala upp internationellt sĂ„ Ă€r det ingen tillvĂ€xtbransch.

Visst, bokförsÀljningen i Sverige ökade förra Äret. Men det Àr inte en tillvÀxtnivÄ som fÄr investerare att jubla. De knorrade till och med över Storytels organiska tillvÀxt pÄ 20 procent för 2021 och undrade över vilka ytterligare förvÀrv som kan bli aktuella.

Sedan kan man förstÄs ha en strategi som handlar om lönsamhet och att köpa andra lönsamma företag för att tillsammans göra dessa Ànnu mer lönsamma.

Bokusgruppen blev ett eget börsbolag i somras och det Àr ingen tillvÀxtaktie eftersom 98 procent av omsÀttningen kommer frÄn fysiska varor sÄlda i butik och via ehandel i segment som i bÀsta fall Àr stabila. DÀremot Àr de lönsamma och med den lÄga vÀrderingen förvandlades det till ett vÀrdebolag, alltsÄ ett bolag dÀr man kan placera pengar och fÄ en Ärlig utdelning som slÄr bankrÀntan och till och med börsens snittutveckling. DÀrför lyfte börskursen igÄr.

Nu ska vi inte gÄ för djupt i ekonomin och det hÀr Àr absolut inga placeringsrÄd.

Ur ett journalistiskt perspektiv Àlskar jag börsbolagen pÄ ett sÀtt: de presenterar siffror som gör att vi kan fÄ en bild av hur verksamheten faktiskt utvecklas. I de flesta andra bolag fÄr man vÀldigt lite siffror och vÀldigt sent. Tidigast i augusti och kanske inte förrÀn i oktober kan vi lÀsa de avskalade Ärsredovisningarna för de förlag och ÄterförsÀljare och andra aktörer i bokbranschen som hade bokslut 31 december 2021.

Men denna transparens har ett pris. Journalister och börsanalytiker kan skÀrskÄda verksamheten och bedöma hur vÀl bolagen sköter sig likt domare i konstÄkningstÀvlingen pÄ OS.

En VD för ett stiftelseÀgt bokförlag har det betydligt lugnare. Natur & Kulturs förlagsverksamhet gjorde ett rörelseresultat pÄ 68 (50) Mkr under 2021 samtidigt som omsÀttningen ökade till 402 (370) Mkr, berÀttade de i veckan.

Det gÀller att vara hÄrdhudad för att vara börs-VD. PÄ tal om det intervjuade vi Maria Edsman igÄr efter Bokusgruppens rapport med lite tuffa frÄgor.

Jonas Tellander grillades rejÀlt av bÄde journalister och analytiker idag pÄ morgonen nÀr de undrade om han avgÄtt frivilligt eller ej. Till skillnad frÄn Bokusgruppen rasade Storytelaktien pÄ morgonen idag. Trots en rejÀl nedgÄng de senaste veckorna. Trots att de lockade med löften om att fokusera mer pÄ lönsamheten.

Inte ens en ny exklusiv Hogwartsdeal kunde trolla upp börskursen.

PÄ tisdag börjar Bokrean. DÀr kommer krÀsna bokkunder att granska erbjudandena för att bedöma om det Àr köplÀge pÄ vissa titlar, eller om de fortfarande Àr för dyra. En chans för författare att kÀnna sig som en börs-VD?



ANNONS



UPPSNAPPAT

💰 KrisStöd. Sveriges Författarfond har bestĂ€mt hur de ska hantera de 30 Mkr extra i krisstöd som regeringen avsatt. Runt 1 500 författare och litterĂ€ra upphovspersoner som tidigare fĂ„tt beviljat extra arbetsstipendier kommer att fĂ„ ca 20 000 kr i extra krisstöd.

🐮 50Ă„r. HĂ€sttidningen Min HĂ€st och seriefiguren Mulle, tecknad av Lena Furberg, fyller bĂ„da 50 Ă„r. Detta firas bland annat med ett jubileumsdubbelnummer och en jubileumsbok.

📈 SĂ€ljStats1. NĂ€r Jesper MonthĂĄn, ordförande i FörlĂ€ggareföreningen, lĂ€ser rapporten över bokförsĂ€ljningsstatistiken för 2021 Ă€r det den starka tillvĂ€xten som överraskar honom mest.

📊 SĂ€ljStats2. BokförsĂ€ljningsstatistiken för 2021 redovisar ett rekordĂ„r dĂ„ 71 miljoner böcker till ett vĂ€rde av 5,1 miljarder kr sĂ„ldes. Trots eller tack vare pandemin? Rapportförfattaren Erik Wikberg tycker de lĂ„ngsiktiga trenderna Ă€r mest intressanta.

🏬 SĂ€ljStats3. NĂ€r Maria Hamrefors, ordförande i Bokhandlareföreningen, studerar bokförsĂ€ljningsstatistiken och ser tillbaka pĂ„ tvĂ„ pandemiĂ„r Ă€r kĂ€nslan Ă€ndĂ„ optimism för den fysiska bokhandeln.

📚 BiblioteksStök. En bibliotekarie pĂ„ ett bibliotek i Göteborg misshandlades i samband med stĂ€ngning i tisdags kvĂ€ll, rapporterar P4 Göteborg.

* sponsrat inlÀgg


KORSORD & QUIZ

đŸ§© Varje vecka lĂ€gger vi upp ett nytt Litteraturkryss och med ojĂ€mna mellanrum nya quizzar dĂ€r du kan testa dina kunskaper. För Insider- och Supporter Flex-prenumeranter.


JOBBA I BOKBRANSCHEN

Vill du jobba i bokbranschen? Eller söker du medarbetare? Kolla in vĂ„r sida för lediga jobb.

Tips: Insider-prenumeranter kan lĂ€gga upp platsannonser utan kostnad.


VILSE I NYHETERNA

Det hÀnder mycket i bokbranschen och ibland hinner vi inte göra en egen eller ens en rewrite pÄ allt. SÄ hÀr Àr nÄgra lÀsvÀrda artiklar hos kollegor.

📚 Bologna. Drygt en mĂ„nad kvar till BarnboksmĂ€ssan i Bologna (21-24 mars). Italienarna förbereder sig pĂ„ en fysiska mĂ€ssa med deltagare frĂ„n förlag i över 50 lĂ€nder. (Publishing Perspectives)

PoddKöp. Spotify köper tvĂ„ stora poddplattformar: Chartable och Podsights som bĂ„da erbjuder verktyg för annonsering i podcasts. Enligt Spotify vĂ€ntas marknaden för podcastreklam vĂ€xa till 2,7 miljarder dollar bara i USA 2025. (Di Digital

NyHooverBok. Colleen Hoover slÀpper en uppföljare till succén It Ends With Us (Det slutar med oss) den 18 oktober 2022. Titeln? It Starts With Us. Hoover Àr ett fenomen Àven i Sverige. (The Bookseller)


BOKTUGG SUPPORTER

💳 Boktugg.se och det hĂ€r nyhetsbrevet Ă€r gratis. Uppskattar du oss, köp gĂ€rna stödprenumerationen Supporter Flex. Du bestĂ€mmer priset, exempelvis 25 kr/mĂ„nad eller 275 kr/Ă„r.  
Det gÄr Àven att swisha eller betala engÄngsbelopp.


STATISTIKNÖRDERI

Erik Wikbergs rapport om bokförsÀljningen i Sverige 2021. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Gömda godbitar ur rapporten över BokförsĂ€ljningen 2021  

De stora trenderna har vi tjatat om. Nu Àr det dags att plocka fram detaljerna som alla medier missat. Mikrotrender eller bara fascinerande.

Böckerna som drar in mest stÄlar, de enskilda titlarna som Àr sÄ stora att de pÄverkar enskilda förlags och ÄterförsÀljares ekonomi. I rapporten finns verkstopplistor dÀr alla format rÀknats samman och vi fÄr se fördelningen. Hur mÄnga procent av intÀkterna kom frÄn fysisk bokhandel respektive streaming? Till penningtopplistorna för 2021.

Fantasy och SF lyfter. Enligt rapporten sĂ„ vĂ€xte segmentet ”Fantasy och science fiction” med hela 30 procent under 2021. Totalt sĂ„ldes fantastik för 37,5 Mkr. Fantastiskt!

Lyrik-vs-SkÀmtteckningar. Segmentet Lyrik tappade 3,3 procent till 19,4 Mkr. Det innebar att segmentet Serier och skÀmtteckningar gick förbi tack vare en 24-procentig ökning till totalt 22,5 Mkr. Internationellt kan noteras att man i USA förklarar en del av uppgÄngen för tryckta böcker med serieromaner.

HusdjursDipp. Mer obegripligt att segment Husdjur kunde tappa 4,7 procent under ett Är nÀr pandemihundar till och med var ett av nyorden? Globalt rÀknar man med att husdjur Àr en marknad vÀrd 232 miljarder dollar. Borde inte böcker vara en del av detta?

AntologiPytte. Är antologier lönsamma? Segmentet med namnet Antologier och sagor Ă€r det minsta i rapporten med en försĂ€ljning pĂ„ blott 144 tkr. Men det finns förstĂ„s en hel del antologier som inte Ă€r sagor utan mer debatt.

Sportböcker. Ett annat segment som vÀxte var Sport, motion och friluftsliv (+30 %). Kanske Àr det just de tvÄ sistnÀmnda som var pandemisysselsÀttningar? Den totala försÀljningen under 2021 hamnade pÄ 41 Mkr.

Topp3varugrupper. Vi avslutar med lite perspektiv. De tre största varugrupperna av de 62 som redovisas i den sista tabellen i rapporten. Som vi gett lite smakprov ur ovan.
1. Deckare, thriller och spÀnning 819,7 Mkr (+6,3 %)
2. Skönlitteratur barn och ungdom 664,4 Mkr (+8,7 %)
2. UtlÀndska berÀttare 449,4 Mkr (+15,1 %)
Notera dock att facklitteraturen hÀr Àr uppdelad i mÀngder av undersegment, annars stod den tillsammans för över en miljard.


Vill du ha Boktuggs nyhetsbrev direkt i din inbox? Prenumerera gratis.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla vĂ„ra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka hĂ€r för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL