Jonas Tellander, Storytel.
Jonas Tellander, VD och medgrundare Storytel. Foto: Åsa Liffner.

Jonas Tellander lämnar VD-posten i Storytel imorgon

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Storytels grundare, Jonas Tellander, lämnar uppdraget som VD imorgon den 18 februari 2022. Han kvarstår i Storytels styrelse. Ingrid Bojner blir interim VD medan rekryteringen av en ny VD inleds.

– För 13 år sedan stod jag framför investerarna i SVT:s Draknästet för att övertyga dem om att Storytel och ljudböcker i mobilen skulle bli stort en dag. Idag har alla mina vildaste drömmar om Storytel infriats. Ljudboken har även hjälpt bokbranschen att växa vilket gör mig extra stolt. Det är dags för nytt ledarskap på Storytel, 17 år av fullt fokus på Storytel har tagit ut sin rätt, säger Jonas Tellander, VD och grundare av Storytel, i ett pressmeddelande.


ANNONS


Han fortsätter:

– Teamet är nu starkare än någonsin och kommer under Ingrids ledning ta stora steg i år. Personligen ser jag efter litet ledighet fram emot att fortsätta skapa värde i Storytel som ägare och styrelsemedlem. Över tid strävar jag även efter att kunna vara en stark och genuin röst i samhället i frågor som rör läsning och entreprenörskap.

Vice VD (Deputy CEO) Ingrid Bojner tillträder rollen som interim VD för Storytel när bolagets styrelse nu inleder processen för att rekrytera en ny verkställande direktör.

– Jonas Tellander har meddelat styrelsen att han önskar lämna VD-positionen och fokusera på rollen som styrelseledamot och aktiv ägare i bolaget. Å styrelsens vägnar vill jag tacka Jonas för hans oöverträffade engagemang, visionära ledarskap och obevekliga uthållighet. Han har inte bara grundat företaget – han har återuppfunnit en hel bransch och vi är mycket glada att han kommer att vara en del av vår resa även framöver, säger Hans-Holger Albrecht, nytillträdd styrelseordförande.

– Vi kommer omedelbart att inleda sökandet efter rätt person för att ta bolaget till nästa nivå av tillväxt och expansion. I samband med det är vi glada att meddela att Ingrid Bojner tar rollen som interim VD. Hon har varit avgörande för företagets utveckling under de senaste åren och är en bevisat skicklig ledare med stark meritlista, säger Albrecht.

Jonas Tellander har varit Storytels VD sedan 2005, då han grundade bolaget tillsammans med Jon Hauksson.

ANNONS

Imorgon lämnar Storytel sin rapport för fjärde kvartalet 2021 samt helåret 2021.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Över 80 titlar på svenska denna dag! Ett axplock: Lätta fakta om sengångare av James Maclaine, Naturlagen : om naturens rättigheter och människans möjligheter av Henrik Hallgren och Pella Thiel, Inre rikedom av Deepak Chopra och Stjärnor utan svindel av Louise Boije af Gennäs.

🎂 Födelsedagar: Alfred Döblin (1878-1957) föddes den 10 augusti och var en tysk modernistisk författare av judisk härkomst. Hans kanske mest kända bok är Berlin Alexanderplatz som utspelar sig i de fattiga judiska kvarteren i 1920-talets Berlin. Födelsedag idag har Sandra Beijer (född 1984) som är bloggare, krönikör och författare till bland annat Mellan oss och Allt som blir kvar (som även låg till grund för tv-serien med samma namn).

🦁 Den 10 augusti firar vi Lejondagen och Kalligrafidagen för att nämna två som det är hyggligt lätt att leta boktips på. Alltifrån den moderna klassikern Lejonkungen till Minifakta om lejon av Per Straarup Söndergaard. Och för den som vill skriva vackrare finns Kalligrafi – lär dig på 15 minuter av William Paterson, Konsten att kalligrafera – steg för steg av Kelly Klapstein och Kreativ kalligrafi : hitta din egen unika stil av Judy Broad.🔥 Brännuppföljare. Skriv och bränn (Burn After Writing) fick stort genomslag på TikTok (vilket är lite ironiskt eftersom böckerna har beskrivits som en motpol till sociala medier) och har sålt över en miljon exemplar världen över. Sharon Jones följer nu upp framgången med en ny bok – Bekänn och bränn som släpps på svenska 31 augusti (Bazar förlag). 

🎦 Bio driver bok. Filmen baserad på Delia Owens Där kräftorna sjunger har haft biopremiär. Det innebar att boken rusade upp till förstaplatsen på brittiska topp 50-listan samma vecka, den låg kvar där även andra veckan innan den nu föll till – andra plats nedknuffad av en kokbok av Jane Dunn (okänd i Sverige). Trean är dock välkänd även för svenska bokhandlare: Det slutar med oss av Colleen Hoover. Förresten: den svenska pocketutgåvan med filmomslag gick redan i juli in på 16:e plats på topp 100-listan för pocketböcker.

💰 Stipendium. Svenska Akademien utlyser tre stipendier om 30 000 kr för två veckors vistelse i en av Svenska institutets gästvåningar i Paris. Våningarna är belägna i en 1500-talsbyggnad i Marais-kvarteren mitt i Paris och stipendiet är avsett för hyra, resa och omkostnader. Författare, översättare, kulturskribenter och forskare är välkomna att söka, senast 20 september 2022.

Liv Livmor får mensen är den norska titeln på barnboken Liv Livmoder får mens av Anna Samuelsson och Maja Meurling. Foto: Pressbild.

📕 Mensbokexport. En barnbok om mens, behövs det verkligen? Frågar du Anna Samuelsson och Maja Meurling är svaret ett självklart ja. Hösten 2019 kom Liv Livmoder får mens ut i Sverige och nu har det blivit dags för Norge – den 31 augusti är det dags för releasefest i Oslo för norska utgåvan Liv Livmor får mensen. Satsningen har fått ekonomiskt stöd från Kulturrådet (som genom Nordiska ministerrådet uppmuntrar översättningar mellan de nordiska språken). Den ges ut på författarnas eget förlag Good Blood Company.

Två produktiva författare: Christina Erikson (foto: Pressbild, King Street PR) och Jan Mårtenson (Arkivbild: Ola Torkelsson/TT).

💻 Produktiva författare. En författare som publicerade en bok om året ansågs tidigare vara en snabbskrivare av stora mått. Men de senaste åren har allt fler börjat ge ut böcker i en allt snabbare takt. Författare som Leffe och Caroline Grimwalker och Sofia Rutbäck Eriksson finns bland dem som publicerar sig mer ofta än brukligt – och Christina Erikson sällar sig snart till skaran. Idag tittar vi på fenomenet i en artikel om produktiva författare.


Uppdateras under dagen …