Min Häst firar 50 år i år, och det gör även serieponnyn Mulle. Foto: Story House Egmont/Lena Furberg

50-årsjubileum för Min Häst och Mulle

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Hästtidningen Min Häst och seriefiguren Mulle, tecknad av Lena Furberg, fyller båda 50 år. Detta firas bland annat med ett jubileumsdubbelnummer.

Redan från allra första numret 1972 har Min Häst kännetecknats av ett speciellt innehåll och speciella läsare. Tidningen har berört och lockat fram både skratt och tårar hos flera generationer svenska hästälskare. Läsare i alla åldrar har fängslats av tidningens spännande serier och noveller, skrattat åt Mulles knasiga upptåg, lärt sig om hästar och ridning och ”hälsat på” hos olika intervjupersoner.


ANNONS


– Många sparar sina tidningar, och läser dem om och om igen. Har man riktig tur så känner man någon som har en låda längst in i garderoben med sparade gamla favoriter från förr. Det är en verklig skatt, säger Katarina Oldenburg, redaktionell projektledare för Min Häst.

Seriefavoriten Mulle föddes samma år som Min Häst, men inte som den figur vi känner till idag utan som en ”klotterhäst” i den då blott 15-åriga Lena Furbergs skolböcker. 1973 debuterade Mulle i tidningen Ponnybilderna och presenterades med dunder och brak: ”Varning! Mulle är lös!” kunde man läsa om honom. Två år senare flyttade Mulle till Min Häst och succén lät inte vänta på sig.

Enligt Mulles numera legendariska skapare har huvudpersonen, den aktningsvärda åldern till trots, inga planer på att börja ta det lite lugnare i hästhagen.

– Jag kommer aldrig släppa Mulle, han är så speciell – han blir bara roligare och roligare att göra. Jag skulle vara ledig nu, men kunde inte låta bli att rita honom. Jag skulle vilja vara mer som Mulle! Han är väldigt självständig och sorglös och han bryr sig inte om normer och ramar, berättar Lena Furberg.

ANNONS
Ponnyn Mulle och hans Molly. Bild: Lena Furberg

Jubileumsnumret av Min Häst, nr 6-7, är enligt Story House Egmont fullmatat med gamla minnen, tävlingar, noveller, tester, en intervju med Lena Furberg och massor av ”mulligt” innehåll som ”Mulles kluringar”, ”Är du en Mulle-expert?” och ”Är din älsklingshäst lik Mulle?” – samt en hel extra bilaga med bara Mulle-serier. Dessutom bjuds det på ett smarrigt tårtrecept med Mulles favoritgodis – hallonbåtar. Och mycket mer.

I augusti 2022 kommer dessutom en jubileumsbok med de allra bästa Mulleserierna.

År 2018 släpptes de första kapitelböckerna om Mulle i serien Mulles dagbok och hittills har det kommit nio delar.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Ett åttiotal titlar i Bokinfo, bland dem Hemingwaykvinnan av Johanna Frändén och Gäddbibeln av Johan Tell och Tobias Fränstam samt ytterligare en bok i den bästsäljande Omgiven-serien: Omgiven av energitjuvar av Thomas Erikson.

🎂 Födelsedagar: Stig Dagerman (1923-1954) föddes den 5 oktober. Trots sin tidiga död (självmord) hann Dagerman författa fyra romaner samt en mängd noveller och dikter. Han debuterade med Ormen och ett av hans främsta verk är Bränt barn (1948). Skräck- och fantasyförfattaren Clive Barker fyller 70 år idag. Hans roman Ett hjärta åt helvetet, som låg till grund för filmen Hellraiser, släpptes på svenska 2017 i översättning av Caroline Grimwalker.

👩‍🏫 Den den 5 oktober är den Internationella lärardagen eller Världslärardagen, som instiftades av Unesco som instiftade 1994. Det är även den Globala James Bond-dagen för att fira bokserien som Ian Fleming inledde 1953 även om de flesta kanske tänker på filmerna. Den första, Dr No (baserad på boken med samma namn, på svenska var dock filmtiteln Agent 007 med rätt att döda) kom 1962 – alltså för sextio år sedan – med Sean Connery i huvudrollen.🌹 Jubileumsutgåva. Debuten blev en monstersuccé långt utanför Sveriges gränser. Tio år senare kommer Fredrik Backmans bästsäljare i en jubileumsutgåva.
– Jag har i tio år ofta fått frågan ”vad är hemligheten bakom framgången med en En man som heter Ove?”, och svaret är ju tyvärr att jag inte har en aning. Men när nu boken ges ut igen har jag gjort mitt bästa för att berätta hur jag tänkte, hur jag gjorde och var Ove egentligen kom ifrån. Jag hoppas att det har ett värde för den som läst boken, men också för den som kanske vill skriva en egen, säger Fredrik Backman.


Uppdateras under dagen …