50-årsjubileum för Min Häst och Mulle

Min Häst firar 50 år i år, och det gör även serieponnyn Mulle. Foto: Story House Egmont/Lena Furberg

Hästtidningen Min Häst och seriefiguren Mulle, tecknad av Lena Furberg, fyller båda 50 år. Detta firas bland annat med ett jubileumsdubbelnummer.

Redan från allra första numret 1972 har Min Häst kännetecknats av ett speciellt innehåll och speciella läsare. Tidningen har berört och lockat fram både skratt och tårar hos flera generationer svenska hästälskare. Läsare i alla åldrar har fängslats av tidningens spännande serier och noveller, skrattat åt Mulles knasiga upptåg, lärt sig om hästar och ridning och ”hälsat på” hos olika intervjupersoner.

– Många sparar sina tidningar, och läser dem om och om igen. Har man riktig tur så känner man någon som har en låda längst in i garderoben med sparade gamla favoriter från förr. Det är en verklig skatt, säger Katarina Oldenburg, redaktionell projektledare för Min Häst.

Seriefavoriten Mulle föddes samma år som Min Häst, men inte som den figur vi känner till idag utan som en ”klotterhäst” i den då blott 15-åriga Lena Furbergs skolböcker. 1973 debuterade Mulle i tidningen Ponnybilderna och presenterades med dunder och brak: ”Varning! Mulle är lös!” kunde man läsa om honom. Två år senare flyttade Mulle till Min Häst och succén lät inte vänta på sig.

Enligt Mulles numera legendariska skapare har huvudpersonen, den aktningsvärda åldern till trots, inga planer på att börja ta det lite lugnare i hästhagen.

– Jag kommer aldrig släppa Mulle, han är så speciell – han blir bara roligare och roligare att göra. Jag skulle vara ledig nu, men kunde inte låta bli att rita honom. Jag skulle vilja vara mer som Mulle! Han är väldigt självständig och sorglös och han bryr sig inte om normer och ramar, berättar Lena Furberg.

Ponnyn Mulle och hans Molly. Bild: Lena Furberg

Jubileumsnumret av Min Häst, nr 6-7, är enligt Story House Egmont fullmatat med gamla minnen, tävlingar, noveller, tester, en intervju med Lena Furberg och massor av ”mulligt” innehåll som ”Mulles kluringar”, ”Är du en Mulle-expert?” och ”Är din älsklingshäst lik Mulle?” – samt en hel extra bilaga med bara Mulle-serier. Dessutom bjuds det på ett smarrigt tårtrecept med Mulles favoritgodis – hallonbåtar. Och mycket mer.

I augusti 2022 kommer dessutom en jubileumsbok med de allra bästa Mulleserierna.

År 2018 släpptes de första kapitelböckerna om Mulle i serien Mulles dagbok och hittills har det kommit nio delar.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.